Maybeck Stud

Maybecks Chi

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 27.09.2018, 8v
Ruunikko, 103cm

Rekisterinumero VH18-017-0466
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Maybeck Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

Ch


Chi on salskean pulskea ponitamma jolla on shetlanninponiksi hyvin vakaa ja tasainen luonne. Chi on tavattu mutustelemasta heinää kun sukulaislapset roikkuvat ponin hännässä Amelien raivoten vieressä. Se ei varmaan liikahtaisi jaloiltaan vaikka pommi räjähtäisi kavioiden juuressa. Hidas poni se ei silti missään nimessä ole, mutta kovasti se keskittyy olennaiseen, eikä hutiloimiseen ja murehtimiseen. Chi on aina korvat pystyssä menossa sinne missä tapahtuu eikä se koskaan kieltäydy uusista seikkailuista, tapahtui ne sitten toisella maaperällä tai kotipihassa.

Tamma oli jo varsana hyvin rauhallinen ja tykkäsi vain seisoskella emonsa tissin vieressä. Tokihan siinä ruutia oli ja pukkilaukat kuului ohjelmistoon, mutta sille riitti aina muutama kierros ja sitten lepiä loppupäivä. Samaa kaavaa Chi toimittaa edelleen. Siitä irtoaa liikettä, vauhtia ja virtaa, mutta sitä on rajallisesti ja se keskittyy mielekkääseen tekemiseen. Se Chin kanssa onkin haastavinta; tarjota sille treenissä aina jotain uutta ja monipuolista. Se on nopea oppimaan ja aika laaja skaala Chillä onkin osaamista niin valjakkoponina, lasten ratsuna kuin temppujenkin parissa. Tylsistyessään Chi turhautuu ja turvautuu vippaskonsteihin. Oikein ilkeällä päällä se saattaa nappasta pohkeesta makupalan, mitä se ei kyllä tänäpäivänä enää uskalla Amelielle tai Bettinalle tehdä niiden läksytyksien jälkeen. Valjakkoponina Chi on hyvin kuuliainen ja tarkka, mutta se haluaa myös tarkat ohjeet ja avut. Vauhtia löytyy aina yksi vaihde lisää, jos vaan osaa pyytää. Ääniavut ovat Chin kanssa parhaat ja niitä se tottelee paremmin kuin muita.

Hoitaessa Chi on mukava, mutta välillä vähän tammamainen. Kiima-aikaan se varmasti irvistelee ja luimistelee vaatien kipakkaa puuttumista. Chi ei ehkä ole se lasten suosikki, vaikka heitä ympärillään hyvin sietääkin, eikä piittaa kovakouraisesta tai hätiköidystä käsittelystä. Chille saisi tehdä vaikka kokovartaloklippauksen, eikä se olisi moksiskaan. Traileriin se menee muitta mutkitta, koska kuten sanottu, se on aina valmis seikkailuihin. Chin hyväntahtoisuus ja rohkeus onkin sen parhaita piirteitä - se haluaa aina uskoa kaiksita hyvää ja on avoimin mielin. Chi tekeekin helposti ystävyyttä muidekin eläinläjien kanssa. Kisapaikoilla Chi on huomattavasti pörheämpi muiden ponien läsnäollessa, eikä juurikaan piittaa vieraista poneista.


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Hjalldar Thor
rt, 102cm
ii. Hjalldar Todd
rt, 104cmevm
iii. Rimwel Tyrion
iie. Virkehøj Lise
ie. Hjalldar Flora
rt, 101cmevm
iei. Pjority
iee. Hjalldar Fifi
e. Gelligaer Ceri
rn, 102cm
ei. Windsor Llion
rn, 104cmevm
eii. Old Rhayader Lewys
eie. Holywell Mererid
ee. Gelligaer Caryl
rn, 105cmevm
eei. Llyfnant Garth
eee. Berwyn Ceinwen

Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
00.00.2018 t. Lorem ipsum Lorem ipsum Omistaja


Kilpailumenestys

Arvokilpailut

ei vielä menestystä

Näyttelytulokset

  05.11.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  25.11.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  30.10.2018 NJ-näyttelyt (Adina) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa 1533.78 op. (vaikeustasolla 4/3)

Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 656.78
Tahti ja irtonaisuus 0.00
Tarkkuus ja ketteryys 877.00


Päiväkirja ja valmennukset

14.10.2018   Laatuaikaa Maybeckissa   Disa

Lue neljän ystävyksen päiväkirjamerkinnät Furin, Fiinun, Börjen ja Chin päiväkirjoista!

Yksi kaveruksista oli kuullut Maybeckin shettistallista sen mainostettua valjakkoleiriä. Liina olisi sinne halunnut, mutta myöhästyi osallistumisensa kanssa pahemman kerran. Onneksi tomera teinityttö sai järkättyä Maybeckin Amelien kanssa ihan oman viikonloppuleirin omalle kaveriporukalleen. Olivia lähti mukaan silkasta mielenkiinnosta ennestään tuntematonta lajia kohtaan. Muutenkin porukan kokemattomin ja enemmän rauhallisesta menosta nauttiva tyttö sai hoitoponikseen suloisen Chin. Ruunikko tamma olla möllötti puoliunessa, kun sitä valmisteltiin suurella hartaudella ensimmäiselle ajotunnille. Ei ollut Chi kuulemma kiiltänyt samalla tavalla sitten kilpauransa, vaikka se oli nyt jo vähän paksukarvaisemmassa kuosissa kuin aikanaan. Olivia oli ehtinyt valjaatkin puunata jossain välissä ja ne loistivat puhtaina ihan kuin olisivat juuri valjaspajalta tulleet.

Chi oli loistava kaveri, sillä pikku pallero mieluummin hölläsi vauhtia kuin kaasutteli tiehensä, jossei se ymmärtänyt ummikon kuskin ohjeistuksesta hölkäsen pöläystä. Valjakkoajon perusasioihin perehdyttävää tuntia pitänyt Jessica mainitsi tamman tottelevan paremmin kuin hyvin ääniapuja ja niiden käyttäminen helpottikin huomattavasti Olivian ja Chin yhteistyötä. Kun kuski pyysi topakasti ja selkeästi, tamma lopetti laahustamisen ja laittoi töppöstä toisen eteen. Seuraavana päivänä porukka paneutui tarkkusajon saloihin Amelien opastuksella. Eiliseen verrattuna Chi oli terävämpi siirtymisten kanssa, kun Olivia osasi olla sopivan vaativa heti alusta alkaen. Vielä leirin lopuksi oli leikkimielinen leirikisa. Olivia ja Chi surffasivat tarkkuusajoradan läpi rauhalliseen tahtiin, mutta jokunen tennispallo tipahti alas, kun kärryn pyörä kolahti tötsään.

29.10.2018   Maailman laiskin poni   omistaja Amelie

"Amelie!!! Kom hit just nu!" Jessica huusi kaksin kerroin kävelykoneen lähellä. En tiennyt, miten olisin suhtaunut Jessicaan, sillä hän näytti saman aikaan järkyttyneeltä että huvittuneelta - enkä todellakaan osannut arvioida, itkikö vai nauroiko hän. "Vad nu?" mä huikkasin samalla, kun kiirehdin nuoren naisen luokse samalla kun kaikki mahdolliset mielikuvat pyörivät päässäni.

Odotin vähintään katkenneita ponin jalkoja, mutta vastassa oli tällä kertaa jotain aivan muuta. Siinä missä Jessica hekotti vieressäni posket kyyneleissä katsoin tallin pientä ruunikkoa ponitammaa suu auki. "Mitä helvettiä sä Chi oikein duunaat?" mä parahdin, ja kaivoin kännykän takintaskustani kuvatakseni uskomattomalta tuntuvan tilanteen.
"Mä en kestä, pissaan kohta housuun!" Jessica huusi naurunsa seasta ja asetteli jalkojaan ristiin.

Siinä se oli. Maailman laiskin poni, joka oli kääntynyt kävelykoneessa ympäri ja sukelsi koneen "karsinaläppien" alta välttääkseen kävelyn. Chin työskentely oli niin ammattitaitoisen näköistä, että ponitamman on täytynyt tehdä tätä ennenkin - varmaan aina silloin, kun ihmisen silmä on välttänyt.
"Siis tää on ihan uskomatonta! Ja joku on vielä väittänyt, että shetlanninponit eivät ole viisaista!" hekotin samalla, kun videokuvasin tapahtunutta.

Aikamme Chi-ponia naurettuamme pysäytimme kävelykoneen, käänsimme ponin oikeaan kulkusuuntaan ja jäimme vielä vahtimaan, että poni todella kävelisi. Jos Chi osaisi puhua, se olisi varmasti kironnut meidät alimpaan helvettiin - niin tyytymättömältä se näytti tilanteeseen.
"Ei tätä parane ainakaan orien kanssa laittaa enää samaan aikaan kävelemään käväriin, tulee kasa varsoja tai ruumiita." Jessica jatkoi vielä nauruaan.