Maybeck Stud

Mangon Yubaba

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 10.01.2019, 8v
Rautias, 85cm

Rekisterinumero VH19-017-0076
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Walnut Grove Shetlands
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-II
VVJ-I


Talvipakkanen oli hurjimmillaan Yubun syntyessä. Pörröinen valkoharja viihtyi emänsä vierellä hyvinkin tiiviisti, eikä ollut erityisen innostunut edes tutkimaan muuta maailmaa emän nisän ympärillä. Tänäkin päivänä Yubu on hieman varautunut, eikä innostu uusista asioista tai ihmisistä erityisesti, mutta se on timanttinen kaveri, kunhan pääsee tutuiksi. Yubu on varsin uskollinen ja muistaa monia henkilöitä elämänsä varrelta vuosienkin takaa. Toisaalta se tuntuu myös muistavan pitkäjänteisesti ne ikävät asiat. Arki Yubun kanssa on varsin seesteistä, sillä se rakastaa rutiineja ja arvostaa omia tuttuja ihmisiään ja ympäristöään. Pitääkseen tamman parhaimmillaan on muutoksia hyvä tehdä rauhallisesti edeten.

Vaikka Yubua voisi kuvailla hieman äidin helmoihin jääneeksi peräkammarinneidoksi, se on pienestä pitäen roikkunut emän mukana erilaisissa tapahtumissa ja niittikin menestystä tamma ja varsa- näyttelyissä ensimmäisen ikävuoden aikana. Matkustelu on siis tullut tutuksi, eikä Yubulle ole koskaan ollut ongelma kivuta rekan tai trailerin kyytiin – päinvastoin, se tuntuu olevan tamman pienen maailman hurjapäisin asia. Kisapaikoilla Yubu sulkeutuu omaan kuplaansa, johon ei kuulu hälinä, ihmiset tai muut ponit; toisaalta tämä on loistava ominaisuus joka rauhoittaa suoritusta edeltäviä valmisteluja.

Yubu on suorittaja, miellyttäjä ja vielä jotain siltä väliltä. Se työskentelee mielellään, mutta on aika epävarma etenkin uusien ihmisten kanssa. Yubu on harkitseva ja tuntuu siksi usein hitaalta ja tahmealta – se siis tarvitsee rohkaisu ja varmaa ohjastajaa joka tietää mitä tekee. Epäröivää Yubua täytyy kannustaa heti ensimerkeistä alkaen, sillä jos tamma pääsee siihen moodiin, että ”en pysty, voi, enkä uskalla”, mistää ei oikein meinaa tulla mitään. Yubu on maastovarma, eikä jännitä isojakaan autoja. Sen sijaan epätasainen maasto, haastavat esteet ja kova vauhti tuovat sille epävarmuutta. Yubu on parhaimmillaan tarkkuusajossa, sillä tarkkuutta siltä löytyy enemmän, kuin vauhtia. Yubu on myös loistava poni aloittelijalle ja lapsille, sillä sen kyyti on mukavan tasaista ja varmaa. Toki mukana tulee olla kokeneempi ohjastaja, joka osaa kannustaa tamman epävarmuuden aallokosta täyteen loistoonsa.

Kaikin puolin Yubuhan on loisto kaveri, joka ei pidä itsestään ääntä, mutta onneksi kaikkien ei tarvitsekkaan. Se onkin osa Yubun taikaa, se ei hyväksy lähipiiriinsä ihan ketä vain ja kun sinne kerran pääsee, poiskaan ei ole asiaa!

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Mangon Sunrise Esper
ii. Mangon Sunny Side Up
KTK-II
iii. Sun Of A Beach
Ch, KTK-III
iie. Mountain Mist
VIR MVA Ch, KTK-I
ie. Dolores v. Sevrus
ktk-kelp.
iei. Tears For Fears
iee. Goldenroad's Honeydew
ktk-kelp.
e. Päivärinteen Nektariini
Ch, KTK-II
ei. Wyat Jazzberry Jam
ktk-kelp.
eii. Bonham Razzberry
Ch, KTK-III, VVJ-I, SHLA-I
eie. Applegarden's Kittykat
KTK-III
ee. Defying Gravity Dei
Ch, KTK-III
eei. Lycos Merlin
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
eee. Nefertarin Gloria
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA3


Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
05.05.2019 o. Maybecks Rossignol Maybecks Roqueño Maybeck Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

30.06.2018 Breandan VVJ-Cup, Noviisi parivaljakko 8/91

Näyttelytulokset

  27.09.2019 NJ-näyttelyt (Four Leaf Pony Farm) irtoSERT
  30.01.2020 NJ-näyttelyt (Adina) BIS4, MVA-Sert

  22.05.2019 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

08.08.2019   Irtohypytystä   Lumikko

Yubu ravaa hienosti liinan päässä. Olen maneesin katsomossa katselemassa, kun pientä rautiasta Yubu tammaa juoksutetaan. Ulkona on sateinen kesäpäivä. Huokaisen ja nojaan katsomon reunaan. Yubu nostaa hienosti laukan. Bettina hidastaa ponia ja käskee sen vaihtaa suuntaa. Pian tamma laukkaa myös toiseen suuntaan. Suloinen. Bettina pysäyttää tamman ja pyytää minut luokseen.
“Haluatko auttaa hieman irtohypyttymään Yubua?” hän kysyy. Nyökkäilen innokaasti. Naisen ohjeiden mukaan rakennan kujalla esteitä tietyin välimatkoin. Bettina irtojuoksuttaa Yubua samalla. Ensin esteet ovat ristikoita
“Valmista olisi!” sanon ja näytän peukkua. Kävelen kauemmas ja katselen kun Yubu lähestyy esteitä. Tamma hyppää ne hyvässä temmossa. Bettina käskee tamman hypätä ne vielä toisen kerran ja vielä kahdesti toiseen suuntaan. Sitten on aika korottaa esteitä ja muuntaa muun muassa viimeinen pysty okseriksi.

Yubu hyppää todella hyvin. En ole ennen nähnyt shetlanninponin hyppäävään niin innokkaasti. Esteet eivät ole kovin korkeita, mutta ponilla on vauhtia ja se ilmiselvästi nauttii hyppäämisestä. Kerran Yubu lähtee kovaan liitolaukkaan ja hirnuu äänekkäästi hyppäämisen jälkeen. Ihana poni. Ihan liian pian Bettina pyytää Yubua hidastamaan.
“Se hyppäsi hyvin”, sanon ihmeissäni. Bettina pyytää minua rakentamaan kujalla vielä yhden hieman korkeamman esteen. Teen työtä käskettyä. Yubu lähtee lennokkaaseen laukkaa. Se kiitää kuin salama ja hyppää leiskauttaa esteen yli vauhdilla.
“Wau!” katselen ponia haavi auki. Alan keräillä estettä pois. Oikea ihmeponi.

10.08.2019   Paritreeniä   omistaja Amelie

"Ootko sä hullu?" Bettina nauroi, ja katsoi taluttamiani poneja epäluuloisesti.
"Nehän on kooltaankin ihan eri planeetalta, toinen tullut marssista ja toinen jupiterista!" nainen jatkoi naurua vaalean kiharapehkonsa takaa.
Kai hänen sanomassaan oli jonkin asteinen pointti, mutta tosiasiassa kokoero ei ollut ihan niiiiiiin maatajärisyttävä, mitä hän antoi ymmärtää. Ja mitä sitten - ei tässä kilpailuihin ainakaan toistaiseksi oltu matkalla, eikä treeni ole koskaan pahasta.

Olin työstänyt Fluffya ja Yubua jo muutamia viikkoja maasta käsin ohjasajaen, ja tammat olivat toimineet parivaljakkona varsin mukavasti. Tästä syystä päätin laittaa ne tänään villisti aisojen väliin, ja tehdä niiden kanssa melko helpon ja hyväntuulisen koulutreenin kentällä. Ihan perusjuttuja vain; siirtymiä, taivutuksia ja vähän suoraa sekä kaarevaa uraa.

Kun tammat vetivät maratonkärryt kentälle, Yubu yritti vähän maistella Fluffyn valjaita, mutta lopetti pelaamisen heti, kun muistutin sitä kärryiltä käsin keskittymään itse työntekoon. Mutta mikä yllättävää, toimi parivaljakko toistensa kanssa kuin vanha tekijä - ei todellakaan uskoisi, että ne vetivät ensimmäistä kertaa parina kärryjä, sillä ne suorittivat tasaisen rauhallisesti ja uskalsin ottaa vähän laukkaakin mukaan.
"Mä en tajua, mikä taikuri sä oikeasti olet." kuului jostain, kun laukkasin ponien kanssa pääty-ympyrällä asettaen niitä myötäpäivään. Hahmotettuani äänen lähteen hymähdin omahyväisesti sillä kukapa muukaan olisi tullut kurkkimaan työskentelyä, kun alkuun makeasti nauranut Bettina.
"Sellaista se on, se taikurin elämä. Mutta katso nyt, miten makee peli nämä olisi yhdessä. Ja onhan ne periaattessa vähän saman näköisetkin - vaaleita kumpikin - että kyllähän näillä voisi ihan hyvin taittaa matkaa myös parivaljakkona kilpailuissa." hikuin kärryjen kyydistä, ja pyysin tammoja siirtymään ravin kautta käyntiin.
"Tuu kyytiin, voidaan mennä ajamaan loppuravit ja -käynnit maastoon, niin pääset säkin kokeilemaan minkä tunteen ne antaa." jatkoin, ja viittelöin sisartani kyytiin.

Ei tullut varsinaisena yllätyksenä, että hetken matkaa kaksikkoa ajettuaan Bettina kilpaili kärryjen kyydissä Naantalin auringon kanssa.
"Ja kun me päästään takaisin talliin, niin katsotaan heti teille joku kilpailu tulevalle syksylle! Ja mähän tulen roikkumaan groomiksi!" Bettina innostui, ja alkoi suunnittelemaan tulevaa.
"Katsotaan nyt, älä innostu liikaa." yritin toppuutella naista, mutta tiesin, että hän ilmoittaisi valjakon vaikka väkisin johonkin kilpailuun.