Maybeck Stud

Mangon Polaris

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 02.06.2018, 8v
Rautias, 84cm

Rekisterinumero VH18-017-0283
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Walnut Grove Shetlands
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-III
VVJ-I
YLA3


Ei uskoisi, että tämän rodun parissa enää mikään hevonen tai poni voi tuntua tai näyttää kovin pieneltä. Mutta kun saat talliisi ensimmäisen kolmevuotiaan minishetlanninponin, voit todeta olevasi hyvinkin väärässä. Pelkäsin pitkään hajottavani Polariksen kun se oli niin matala ja hento. Mutta herranen aika siinä oli sisua ja pippuria enemmän kuin kymmenessä stantardissa shetlanninponiorissa. Polariksen murrosikä oli yksi pahimmista mitä muistan poneillamme olleen ja taistelua vallankäytöstä käytiin päivittäin. Onneksi kyseessä oli vaihe, kävihän tuo ruunaaminenkin mielessä. Kasvattaja vakuutteli suvusta löytyvän tuota piirrettä, mutta käytöksen rauhottuvan iän myötä ja kunhan pääsee vanhempien ponien muklattavaksi. Niinhän siinä lopulta kävi. Parit kesät orilaitumella näyristivät Polariksesta varsin mukavan seuraeläimen.

Polaris on harvinaisen näppärä kärryjen edessä. Se kääntyy ja taipuu uskomattoman nopeasti ja motivaatio on aina huipussaan. Se nauttii kehuista, vaikka välillä tuntuu että orilla on hieman valikoiva kuulo. Kehut menevät läpi, mutta auta armias kun vauhtia ja energiaa on enemmän kuin laki sallii, käskyt ja avut kaikuvat kuuroille korville. Muutoin Polaris on kyllä herkkä avuille, mutta samalla tavalla se turhautuu hyvin nopeasti ohjastajaan joka on ristiriitainen tai ainoastaan jarruttelee. Joskus on vain parempi antaa ponin päästellä, mutta kanavoida sen liike ja voima oikeisiin asioihin. Vaikka heti ei uskoisi, loppuu se virta tästäkin kylästä.

Muutoin Polaris on nykypäivänä mukava poni jonka kanssa on helppo touhuta kaikenlaista. Tallipihalla mentäessä suositellaan kyllä olemaan valppaana tai vaihtoehtoisesti taluttamaan naru turvan päällä, sillä Polaris ottaa nopeasti lähdöt jos saa siihen tilaisuuden. Tammat ovat sen heikko kohta ja niille pörhentely (etenkin niille hyväntuoksuisille) on Polariksen mahtipontisin asia. Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat aina kavereita, kuten yleisesti ottaen ihmiset muutenkin. Polaris on aina valmis uusiin asioihin ja tuttaviin, eikä rapsutuksilta sovi koskaan kieltäytyä. Oria on kehuttu myös kovin rohkeaksi, traileriinkin se menee kuin tuttuun karsinaan. Nuorempana Polaris oli vaikeampi kuljettaa, mutta asia on saatu korjattua minimillä kuljetusvarustuksella sekä korvapumpulilla. Onhan se vähän semmonen peräänkatsottava, älä vain jätä karsinan ovea raolleen tai tarhassa päästä ponia ennenkuin portti on kiinni...

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Northwind Regulus
Ch, KTK-III
ii. Northwind Sirius evm iii. Gambit of Wulfhall
iie. Northwind Adhara
ie. Bousta Little Fawn evm iei. Smerups Elixir
iee. Bousta Amber Song
e. Silverbell Peach Pink
KTK-III
ei. Arend v.d. Spik evm eii. Bermudas Bastian
eie. Aafje v. Nuinhet
ee. Silverbell Cotton Candy evm eei. Guava's Pistachio
eee. Hightime Pearl


Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
17.10.2018 Maybecks Boötes Valyrian Dullahan Maybeck Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

ei tuloksia

Näyttelytulokset

  07.09.2018 NJ-näyttelyt (Wyat Shetlands) irtoSERT
  26.09.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

  20.08.2018 SHLA rotunäyttelyt (Valyrian Shetlands) IIIp.

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

15.08.2018   Kesäkuulumisia   omistaja Bettina

Hetki on vierähtänyt siitä kun Polaris saapui Maybeckiin arkeamma juhlistamaan. Orista on kuoriutunut varsin helppo ja mukava kaveri, joka monen muun ponin ja heidän egonsa rinnalla todellakin tekee arjesta juhlaa sen helppoudella. Polarista on treenattu aktiivisesti 3-1 tahdilla, eli kolme viikkoa monipuolista ja isoa treeniä sisältäen maasta-ajoa, kärryajoa, juoksutusta ja rennompia kävelyjä maastossa. Neljäs viikko Polariksella on täysin liikutusvapaa ja se on saanut nauttia alkukesästä laitumella muiden ponien seurassa. Heinäkuun Polaris vietti kokonaan orilaitumella ja palasi entistä ehompana pian kisakentille. Ori on menestynyt loistavasti ja voi olla, että talvikaudella poni siirtyykin kokonaan muihin hommiin, eli painottuu näyttelyihin ja pelkkiin arvokisoihin. Ehkä pääsemme vielä tämän vuoden puolella kantakirjaan!

29.10.2018   Vuoden ensimmäinen hankitreeni   omistaja Amelie

Kaunis, talvinen ja aurinkoinen sää sai mut inspiroitumaan vuoden ensimmäisestä hankityöskentelystä. Nurmialueiden pohja oli varsin hyvässä kunnossa, ja vasta satanut lumi tarjosi oivallisen mahdollisuuden työstää ponin pahuksia pienellä vastuksella.

Aamuheinien jälkeen ensimmäiseksi uhriksi valikoitui miniori Polaris, joka on viime aikoina tehnyt hyvällä sykkeellä töitä. Se on ollut äärettömän kiva ajaa, sillä se on ollut kevyt ja vastaanottavainen ja kaiken hyvän lisäksi se on mennyt jättimäisin harppauksin viime kuukausina eteenpäin. Ken tietää, vaikka ensi kaudella starttaisiin vähän vaikeampia luokkia!

Tallityttöjen suorittaman tunnollisen ja huolellisen harjauksen myötä kävimme alkuverryttelyksi kävelemässä maastossa vajaa puoli tuntia, jonka jälkeen heitin ohjasajo-ohjat vyön läpi paikoilleen ja lähdin taivuttelemaan Polarista hangella. Alkuun Polaris oli vähän jähmeä eikä olisi oikein halunnut liikkua hangessa eteen, mutta pikkuhiljaa se löysi hangelle oikeanlaisen liikkumistavan ja se eteni hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä eteen. "Hyvä poika!" mä kehuin Polarista aina, kun se teki oikein.

Pidimme hankityöskentelyn varsin intensiivisenä - ehkä yhteensä noin kaksikymmentä minuuttia, josta suurin osa oli käyntityöskentelyssä tehtyä taivuttelua. Ravissa tein lähinnä siirtymiä ja laajoja kaarteita taivutellen sekä sisään, että ulos. Ja hyvältähän Polaris tuntui - se on kyllä kaikella tavalla mahtava poni suorastaan minimaalisesta koostaan huolimatta.

Kun olin tyytyväinen Polariksen treeniin, kävelimme yhdessä tuumin tallille jossa se sai lämpimän villafiltin yllensä. Koska päivä oli melko tiukkaan aikataulutettu, heitin orin vielä katettuun kävelytyskoneeseen kävelemään loppukäynnit omaa, rauhallista tahtiaan noin puoleksi tunniksi. "Hieno poika!" mä kehuin oria, ja kaivoin sille kävelytyskoneen ovella porkkanan taskusta. "Kävele nyt vielä hetki, niin tallitytöt tulee sitten hakemaan sut sisälle harjattavaksi ja ulos loimitettavaksi. Kiitos tästä treenistä, olit mahtava!" jupisin orille, ja taputin sitä harjan alta.

21.11.2018   Puunausta   hoitajana Jirka

Kävelin reippain askelin ulos tallista, minulle oli annettu tehtäväksi hoitaa tänään Polaris. Tuo pieni suloinen rautias poniori odotteli minua laitumen portilla. Sillä oli aivan ihanan harja. Tänään se pääsisi vähän puunattavaksi. Kiepsautin sille ihanan väriset päitset päähän ja kliksautin narun kiinni. Sitten lähdettiin kohti tallia, matkaa oli hetkisen verran. Polaris hypähteli joka askeleella todella iloisesti, ja minä kävelin reippaasti vierellä. Ei se vetänyt kuitenkaan, vaan pysytteli minun tahdissa. Ulkona puhalsi aika viileä tuuli, emmekä kumpikaan halunneet olla tänään ulkona. Työnsin suuren puisen tallinoven apposen auki ja kävelin pikkuruinen Polaris perässäni sisään.

Olin tottunut hoitamaan vain isoja hevosia, joten tämä oli kivaa vaihtelua. Hain orin harjapakin sille kuuluvalta paikalta, avasin sen ja aloin valkata sopivaa harjaa. Onpa pikkuponia hassu harjata, kun pitää kumartua hiukan eteen ja alas jotta saa kaiken varmasti puhtaaksi. Nappasin kaviokoukun käteeni ja hymyilin nähdessäni ponin ihanan sirot kaviota, eipä niissä juuri mitään puhdistettavaa ollut, joten jatkoin harjan selvityksellä. Suhautin siihen vähän selvitys ainettakin. Polaris seisoskeli tomeran ja hereillä olevan näköisenä käytävällä ja nautti hoidostani. Ohitsemme käveli hevonen jos toinenkin ja poika hörähti näille iloiset tervehdykset. Lopuksi letitin sen harjan vielä nätisti, lisäten kivoja sateenkaaren värisiä pompuloita ja pyöräytin sen päivän päätteeksi karsinaan. Sinne se jäi mutustamaan heiniään.