Maybeck Stud

Mama of Drama

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 05.08.2018, 8v
Musta, 103cm

Rekisterinumero VH18-017-0336
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Julia Emerson
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-III
VVJ-I
SHLA-II
YLA2


Drama ei ole suinkaan nimensä veroinen poni; se on nimittäin kaikkialla muualla, kuin draaman keskellä. Itse järjenääni, rauhallisuuden perikuva on oikeastaan jokaisessa tilanteessa pomminvarma. Se ei nimittäin turhaan hätkähdä kovia ääniä tai esimerkiksi nelistä kärryt perässään kahtasataa kotiin maastosta kun vastaan on tullut naapuruston komea postilaatikkorivi. Laumassa ollessaankin Drama on se, joka keskittyy lähinnä rauhalliseen laiduntamiseen ja ryhtyy korkeintaan puhisemaan silloin, kun muut rallittavat ympäri laidunta takakaviot länteen ja itään osoittaen. Ihmistä vastaan Drama tulee aina tarhanportille - eikä suotta, sillä tamma on niin rutinoitunut Maybeckin arkirutiineihin, että sen avulla voi etenkin iltatallin aikaan tarkistaa kellonsa. Siinä missä Drama kipittää tarhanportille, on kello jo varmasti viittä vaille ruoka-aikaa.

Drama rakastaa ihmisen kanssa hengailua, ja se voisi viettää tallikäytävällä vaikka puolipäivää saadakseen huomiota. Se pitää kaikesta; rapsuttelusta, pitkistä harjaustuokioista, lasten järjestämistä letitysiltamista kuin poni letitetään etuharjasta kaviotupsuihin asti sekä pesulla käymisestä eritoten silloin, kun märkää mahanalustaa rapsutetaan kumisuolla. Miellyttämisenhaluinen, herkuille perso poni on opetettu tekemään myös hieman temppuja porkkanan perässä; se osaa perusvenytysten lisäksi noukkia tavaroita maasta, irvistää, kumartaa ja kävellä espanjalaista käyntiä.

Musta ponitamma on ollut aina hyvin miellyttävä ajaa; se on pehmeä ja kuuliainen ajettava, jonka lisäksi se kantaa itseään hyvässä ryhdissä. Sillä on myös hyvä eteenpäinpyrkimys, jonka vastapainona se pysyy esimerkiksi pysähdyksissä ja käyntitehtävissä kaikinpuolin rauhallisena sen enempää rykimättä. Koulua ajaessa Draman valttikortteja ovat ehdottomasti sen tasapaino sekä shetlanninponiksi melko hyväkin liikekapasiteetti, jonka lisäksi sen rauhallisuuden vuoksi sillä saa ajettua varsin tasaisia kokonaisuuksia. Tarkkuudessa ja maratonilla Draman valttikortiksi onkin osoittautunut monipuolisesti sen kestävyys sekä rohkeus, jonka vuoksi Drama on tuonut varmasti monia ruusukkeita kotiin - siinä missä joku poni saattaa jännittää esimerkiksi vesiesteitä, Drama laukkaa veteen sen enempää miettimättä.

Drama on varsin tottunut matkaaja, ja se kulkee sekä trailerissa että rekassa niin yksin kuin yhdessä. Vieraissa paikoissa se on hyvin samanlainen kuin kotona; rauhallinen oma itsensä, joka ei jaksa välittää puskan takana kyykkivästä yleisöstä tai tuulen mukana lepattavista tuomariteltoista. Pitkillä kisamatkoilla Drama on sekä karsinassa, että tilapäistarhassaan varsin tyytyväisen oloinen - kunhan se saa ruokaa, rapsuttelua ja liikuntaa sopivassa suhteessa toisiinsa nähden, on pienen ponitamman tarpeet tyydytetty paremmin kuin hyvin.


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Wicked Witchdoctor
m, 107cm evm
ii. Wicked Gunnar
mpäis, 107cm
iii. Wicked Cool Guy
iie. Winmill’s Mila
ie. Witch Huntress
m, 104cm
iei. Stathams Frankie
iee. Little Black Witch
e. Bahama Mama
rn, 102cm evm
ei. Bananas In Bahamas
rn, 103cm
eii. Bahama’s Party Boy
eie. Giggling Banana
ee. Creole Mama
vkk, 101cm
eei. Blackwood’s Arlin
eee. Red Hot Mama

i. Wicked Witchdoctor on Tanskassa syntynyt, Iso-Britanniaan alkujaan myyty mutta nykyään Ruotsissa asuva, erityisesti Pohjoismaissa jalostukseen vaikuttava, kevytrakenteisempi musta shetlanninponiori. 107cm korkuinen musta Wick on lihaksikas, rakenteeltaan yleisilmeisesti tasapainoinen paketti, toki hieman kevyemmässä, raajakkaassa mittakaavassa. II-palkinnolla kuusivuotiaana kantakirjattu ori onkin erityisen kehuttu sen tahdikkaiden, varmojen sekä ilmavien liikkeiden sekä pysyvän ryhdikkyyden vuoksi. Musta poni on luonteeltaan varustettu shetlanninponeille tyypillisellä itsepäisyydellä, sen kuvailuun voisi liittää myös sanan orimainen, mutta ihmisten seurassa Wick on kuitenkin kukkoilematon, jopa herkäksi ja virkeäksi kuvailtu tapaus, jolla on aina aikaa rapsutteluun ja herkutteluun. Valjakkoponina Wick on osoittanut olevansa tekevä, nöyrä sekä osaava poniori, jonka energia, keskittymiskyky ja tarkkuus vievät sen aina vaativiin luokkiin. Wickiltä löytyy jo 16-vuoden iässä 23 jälkeläistä, joista 14 on oreja. Nykyään eläkepäiviä viettävä ori on ilmeisesti jättänyt niin kilpa- että siitosuran taakseen toimien vain omistajaperheen harrasteajokkina sekä pihakoristeena.

ii. Wicked Gunnar oli komea, kuitenkin vähemmän jalostuksessa käytetty mustanpäistärikkö tanskalaisori, joka eli koko elämänsä kasvattajallaan. Korkeutta Gunnarilta löytyi 107cm, vaikka monesti tuumailtiin, että egoa on 70cm edestä lisää. Gunnar oli rakenteeltaan pyöreä, mittasuhteiltaan tasapainoinen ja lihaksikas pakkaus paksuilla ja tuuheilla jouhilla varustettuna. Liikkeet orilla olivat pontevat ja varmat, joskin hieman ajoittain matalat. Ryhdikäs päistärikkö kirjattiin Tanskassa II-palkinnolla viisivuotiaana. Gunnarin menestys valjakkoajossa teki siitä himotun jalostusorin, vaikkakin ori jäi tarkoituksellisesti vähäiselle käytölle. Kotioloissa energinen, nokkava ja rajoja testaileva poni kisasi lähes aina sijoille sen muuntuessa kentällä työteliääksi tekijäksi, joka puhisi ja väänsi ja kurvasi juuri niin, kuin tarvittiin. Vaativalla tasolla kisannut Gunnar jäikin monen mieleen sen loistaessa vaunut perässään. Lopulta orin aktiiviura päättyi 17-vuotiaana, joista jo parin viimeisen vuoden aikana päistärikkö oli astunut neljä tammaa. Yhteensä vain seitsemän kertaa jalostukseen annettu Gunnar on neljän orivarsan ja kolmen tamman isä. Ehtoopuolen elämästään poniori sai viettää kasvattajansa kanssa yhteisesti edelleen satunaisesti ajellen ja ruohoa mutustellen, kunnes ponin taival päättyi 26-vuotiaana aivokasvaimen löydyttyä.

ie. Witch Huntress on brittilinjainen Tanskassa nykyään asuva musta shetlanninponitamma 104cm korkeuksissa. Kolmevuotiaana Pohjoismaahan ostettu Hulda on tunnetusti pyöreävatsainen, hieman rimppakoipisempi sekä muuten kevyempi mutta hyväkuntoinen ja yleiskuvallisesti suht tasapainoinen poni. Kantakirjassa III-palkinnon saanut Hulda on liikkeiltään kuitenkin yllättävän ponteva sekä tasainen shetlanninponi. Tamman kisamenestys valjakkoajon parissa on ollut tasaista sen sijoitusten pyöriessä välillä 1.-6., ponin ollessa kisapaikalla kylmäpäinen, tekevä sekä nöyrä ajettava. Myös omistajaperheen tyttären puolesta kouluratsastuksessakin kisannut Hulda on menestynyt hyvin Helppo C –luokissa plakkarissa ollen useampi voitto että sijoitus. Luonteeltaan Huldaa on kuvailtu hieman tammamaisen nyreäksi, uniseksi ja hitaasti lämpeneväksi ahneeksi poniksi, joka kuitenkin tulee eritoten toimeen toisten ponien että lasten kanssa. Työnteossa kyseessä on ahkera, parhaansa tekevä ponitamma, joka kylläkin tietää, milloin kohdalle osuu arempi ajaja, jolloin voi puolestaan laiskotella. Huldan jätettyä aktiivisen kisaamisen taakseen se on varsonut neljä orivarsaa, ja tätä nykyä 25-vuotias musta poni laiskottelee ja lihoo tanskalaisen omistajansa äidin luona.e. Bahama Mama on lystikkäästi nimetty täysin brittilinjainen, pyöreä ponitamma Englannissa. Ruunikon rakenne on kokonaisuutena yleisilmeellisesti pyöreän pörröinen, tuuheaharjainen ja tappijalkainen, liikkeiltään puolestaan Mama on aavistuksen takapäätään ravissa pompotteleva, mutta käynnissä ja laukassa sulavasti etenevä. Ruunikko kantakirjattiin kasvattajansa tahdosta, ja pisteet riittivät nelivuotiaana III-palkintoon. Nykyään 14-vuotias tamma on kisannut jonkin verran valjakossa vaihtelevalla menestyksellä sen laiskanpulskeuden vuoksi, sillä vaunujen kanssa ja yleisestikin ratsuna Mama on tahmea ja mieluusti köpöttelyvauhdilla etenevä. Mama asuukin tällä hetkellä ratsastuskoulussa maskotin ja lastenratsun virkaa toimittamassa, sillä ponille sopii loistavasti harjailu sekä letittely ja hidas käyntivauhti. Ponitamma onkin suosittu pienten parissa, onhan se suorastaan paijattavan suloinen herkkuja popsiva pallero. Mama on kantanut ja kasvattanut kolme varsaa, joista kaksi on ollut tammoja, eikä omistajan mukaan ruunikko ole enää saamassa enempää jälkikasvua. Tulevaisuuden suunnitelmiin Maman kanssa kuulemma kuuluu vielä lasten paijailu aina viimeisiin päiviin asti, milloin se sitten lieneekin.

ei. Bananas In Bahamas oli näyttelyissä menestynyt ruunikko 103cm hujakoilla. Banana oli yleisilmeeltään paksuluustoinen, lihaksikas ja hyväkuntoinen, kirkassilmäinen ja tuuheaharjainen ori, jonka liikkeet olivat ilmavat, puhtaat ja matkaavoittavat. Kaikessa kokonaisuudessaan Banana kantakirjattiin Englannissa I-palkinnolla. Show-ponin uraa luonut ori on edelleen tunnettu BIS-voittaja sekä valjakkoajossakin menestynyt useita voittoja napsinut vaativaa tasoa kisannut ajokki, sillä isoegoinen, orimainen poni oli superenerginen paketti voimaa ja motivaatiota tehdä ja mennä mukana. Ihmisten kanssa sosiaalinen Banana oli kuitenkin hellyyttävän kiltti, vaikka mitään rapsutteluponia siitä ei olisi tekemälläkään saanut. Banana vietti 12-vuotiaana vuoden Ruotsissa kisaten ajossa että näyttelyissä käyden, ja vuoden sisällä se astui myös kaksi tammaa. Kotimaahan palattuaan ori kilpaili vielä muutaman vuoden ennen sen jääntiä täysin siitosoriksi. Bananan voi löytää tätä nykyä 31 ponin sukutauluista, joista 17 on enemmän ja vähemmän isänsä jalanjäljissä seuranneita, rakenteeltaan samankaltaisia oreja. Bananan traaginen loppu vain 17-vuotiaana trailerionnettomuudessa koskettikin useita kasvattajia, ja moni muistelee edelleen lämmöllä ruunikkoa, olihan se aikansa vaikuttajia.

ee. Creole Mama oli kaunis, tasapainoinen ja ruokaa ihaileva voikko shetlanninponi, jolta korkeutta löytyi 101cm. Caryniksi kutsuttu Walesissa asuva tamma oli enemmälti koko elämänsä pehmeää, lempeää luonnettaan periyttävä jalostushevonen kisahevosen sijasta, vaikka joku voi muistaakin Carynin show –kisoista. Rakenteeltaan Caryn oli tappijalkainen, pyöreävatsainen sekä hieman takakorkea, liikkeiltään puolestaan hitaaseen tahtiin tyytyvä, hieman laahustava mutta lämmittyään etenevä sekä sulavasti liikkuva. Kantakirja II –palkittu voikko päätyi kantakirjauksen jälkeen vuokralle erään perheen lapsille ratsuksi, ja tamma viettikin 12 pitkää vuotta perheen parissa heidän lapsiaan ratsastukseen tutustuttaen ja huomiota kerjäten. Koulukisoissa muutaman kerran kohtuullisesti pärjännyt Caryn oli luonteeltaan kuvailujen perusteella siis herttainen, rauhallinen ja kiltti tamma, jonka suurin rakkaus maan päällä oli ruoka ja toisena tulivat sitten lapset sekä varsat. Caryn toimikin emänä viidelle omalle varsalleen, joista kaksi oli oreja, sekä kuudennen kuoltua myös sijaisemänä dartmoorinponivarsalle. Caryn vietti lastenkin jo ikäännyttyä ja kasvettua tammasta yli elämänsä loppuvaiheet perheen luona kasvattajan vieraillessa satunaisesti ponia katsomassa, ja 28-vuotiaana lopulta perheessä sanottiin haikeat, tunteikkaat jäähyväiset suurelle persoonalle, jonka jalkoja alkoi vaivata krooninen kaviokuume.

Sukuselvityksen © VRL-14618

Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
31.08.2018 o. Maybecks Mowlee Mowhawk Miia-Maria, Wyat Shetlands
11.10.2018 t. Maybecks Rowanberry Luzifurious Maybeck Stud


Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  15.09.2018 Huvitus SHLA ERJ-Cup, 60cm 1/35

Näyttelytulokset

  31.08.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
  01.09.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
  17.09.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
  08.11.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

06.10.2018   Prinsessapäivä   Oresama

"Ja nostakaa seuraavaksi turpanne maasta, madame, niin autan teitä pukeutumaan", ohjeistin Dramaa ja helistelin suitsia sen pään edessä. Minun oli autettava sitä hiukan harjasta nykäisemällä jotta se havahtui mietteistään, mutta kaiken kaikkiaan se pukeutui mielellään suitsiinsa. Kehuin sitä silittämällä sen kaulaa, ja kun sen pää vaipui taas alaspäin, valahdin huokaisten sen viereen juuri tätä varten raahaamalleni jakkaralle. Selkäni ei kestäisi pitkän päälle ponien harjojen letittämistä kaiken maailman kissanristiäisiä varten, sillä sellainen ei ole kaksimetrisen ihmisen hommaa.

Draman niskahaivenet, joita on muuten tosi paljon, oli suhteellisen nopeasti letitetty. Poni pysyi niin kauniisti aloillaan, vaikka pitikin päätään tosi matalalla. Jouduin viettämään hetken kummallisessa puolikumarassa asennossa urakoidessani tamman harjaa eteenpäin, mutta pian sain jo seistä suorana. Aina välillä kehuin tammaa, joka käyttäytyi kuin enkeli. Pitäisi muistaa antaa palautetta sen käytöksestä tallin väelle.

“Kampauksenne on valmis, hyvä rouva”, ilmoitin ponille. Tarjosin sille palkaksi porkkanan, jonka se otti tyytyväisen oloisena vastaan. Se lähti mielellään mukaani, kun talutin sen ulos luovuttaakseni sen jonkun toisen käsiin. En tiennyt vielä itsekään, mihin tapahtumaan poni oli matkalla, mutta kuulemma paikka oli kävelymatkan päässä. Kai se menisi kilpailuihin tai näyttelyyn: ei kai kukaan käyttäisi niin arvokasta ponia talutusratsuna? Vaikka kyllähän Draman luonne sellaiseenkin sopisi. Joku hevosenhoitajista ottikin ponitamman suojiinsa jatkaakseen tästä eteenpäin ja katsoi minua oudosti, kun toivotin sille “hyvää matkaa teille madame!” Draman mielestä toivotus oli kuitenkin erittäin asiallinen, sillä se vilkaisi minua vielä kerran korvat iloisesti höröllään.

02.11.2018   Kohti laatuarvosteluita!   omistaja Amelie

Drama alkaa olla siinä vaiheessa elämäänsä, että sitä aletaan todenteolla valmistelemaan valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuutta varten. Se on kilpaillut upealla menestyksellä porrastetuissa valjakkokilpailuissa aina tasolle 4/3 saaden muun muassa tarkkuudesta ja ketteryydestä yli 900p. Myös sen jälkikasvu, kotiinjäänyt Rowanberry on osoittanut olevansa vähintään emän veroinen jonka myötä Draman on mahdollista napata pisteet kotiin myös jälkeläisiä tarkastellessa.

Me Maybeckiläiset ollemme kaavailleet, että Drama osallistuisi laatuarvostelutilaisuuteen joulukuussa. Tästä syystä pieni ponitamma on ollut melko kovalla käytöllä; sen viikkorutiineihin kuuluu kaksi valmennusta ajaen, yksi itsenäinen treeni, kestävyystreenaamista maastossa sekä kaksi tai kolme kevyempää päivää esimerkiksi ratsastellen, ohjasajaen tai kävelytyskoneessa kävellen. Koska emme tyydy Draman kanssa vähempään kuin ykköspalkintoon, me todellakin hoidamme ponin iskuunsa laatuarvostelua varten!

Tulevaa laatuarvostelua varten sain myös oivan tilaisuuden käydä päivittämässä ponin ajovarusteita, sillä Draman ajovarusteet ovat periytyneet jo niin usealta ponille toiselle, ettei ne ole kovin siistit edustuskäyttöä ajatellen. Drama sai itselleen ruskeiden valjaiden ja ajosuitsien lisäksi ruskeat bootsit etujalkoihin maratoneja varten, jonka lisäksi nappasin tammalle myös uudet luonnonharjasta olevat harjat noin niinkuin heräteostoksena. Kyllä nyt kelpaa näyttäytyä muuallakin, kuin kotona!

15.11.2018   Rento parivaljakko   omistaja Bettina

"Ymmärrän jos tarkoituksenne on olla huvittavia, mutta mua ei nyt tosiaan naurata", manasin matalalla äänellä kahdelle ponitammalle kärryjen edessä. Marshymallow ja Drama oli valjastettu parivaljakoksi kevyen treenin merkeissä. Kauhea vaivahan tässä oli kevyelle treenille, mutta kevyellä tarkoitan lähinnä perusasioiden kertaamista. Kumpikaan tammoista ei ollut hetkeen istunut parivaljaisiin, sillä olivat kumpikin taholleen valmistautuneet kokopäiväisesti loppuvuoden laatuarvostelutilaisuuteen. Halusin treeniä myös itseni takia, sillä onhan kahden ponin ajaminen aivan eri asia. Ja jos joulukuun cup-kilpailuissa mielitään menestyä, on se osaaminen minullakin oltava hanskassa!

Aamun tihkusade oli tehnyt kentästä mukavan joustavan ja poneilla oli virtaa. Olihan takana hyvin nukuttu yö pehmeällä purupatjalla ja aamupalakin oli mukavasti sulanut. Teimme paljon siirtymisiä ja erilaisia reittejä, kuten kolmikaarista kiemurauraa, ympyröitä ja tiukkoja käännöksiä tolppien ympärillä. Kävimme reittejä läpi kaikissa askellajeissa ja kumpikin tammosita tuntui hyvin motivoituneilta. Tuntui hyvältä saada niille onnistumisen tunne, sillä viime viikot olivat olleet aika prässäämistä. Peruasioiden pariin palaaminen ja niissä onnistuminen tuntui meistä kaikista hyvältä.

Lopuksi menimme vielä lyhyitä puomikujia jotka olin asetellut kentälle jo aamutuimaan päivän treenejä varten. Tämä oli huomattavasti haastavampaa Dramalle ja Martalle, sillä se vaati erilailla tarkkuutta. Muutaman onnistuneen suorituksen jälkeen suuntasimme loppuhölkälle ja -käynneille hiekkatielle. Kaikki tuntui juuri oikealta haistellessa alkutalven raikkautta metsässä ja ponien tyytyväistä pärskintää kuunnellessa.