Maybeck Stud

Mad Hatter

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 15.10.2018, 8v
Musta, 104cm

Rekisterinumero VH19-017-0043
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Madyan Shetlands
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355


Mad ei ollut mikään erityisen hyväkäytöksinen nuori ori saapuessaan Maybeckiin. Muutenkin kyseessä oli jälleen kerran hieman riski ostos, mutta Amelie ei antanut Bettinalle periksi, koska "hänellä oli niin saakelin hyvä tunne tästä". Bettina tapansa mukaan kirosi siskonsa ties kuinka syvälle maanrakoon, kun sai taas suostuteltu hänet tämmöiseen ostokseen. Kokemus oli kuitenkin näyttänyt, eikä aika voi tehdä ihmeitä.

Mad ei tosiaan ollut varsinaisesti kenenkään suosikki tullessaan, eikä ihme. Kolmevuotias taisi kaikenlaiset temput ja näykkiminen, ryntäily ja muuten vaan pelleily oli jokapäiväistä. Kunnioitusta oli yllättävän vaikea saada, sillä Mad kyllä pisti hanttiin vaikka saikin aina samalla mitalla takaisin. Ehkä se oli lopulta ikä mikä tilanteeseen auttoi kaikista eniten sekä tietenkin treeni. Mad oli kaikkein helpoin sparrausviikoilla kun valjakkotreenit olivat kovimmillaan. Sillä ei yksinkertaisesti ollut energiaa kiusata muita ihmisiä.

Ponitovereita kohtaan Mad on aina ollut hieman varautuvainen ja pysyttelee mielellään sivussa. Toisinkuin ihmistä, niin muita poneja se ei pyri dominoimaan. Mad on erityisen kiva ajettava ja se antaa paljon anteeksi sen tallikäyttäytymiselle. Amelie ja Bettina ovat tehneet pitkäjänteisen työn orin kanssa, eikä ongelmia varsinaisesti nykyään enää ole, mutta ei ole silti pahitteeksti pitää Madia kiireisenä. Ajaessa Mad on reipas ja aktiivinen, se kuuntelee hyvin, ellei käy aivan kierroksilla. Madin kanssa ajaessa on tärkeää ottaa kunnon taukoja tiukkojen tehtävien jälkeen, sillä Madille saattaa välillä olla vaikeaa keskittyä putkeen intensiivisessä treenissä.

Kisapaikoilla Mad ei oikeastan eroa siviilistä. Se on aina ollut aika herrasmies mitä tammoihin tulee, eikä muutenkaan halua pitää itsestään erityistä meteliä. Madi on helppo saada työmoodiin ja suhteellisen rennoksi niin kotona kuin kisapaikoillakin. Sen takia se onkin aika mukava matkakaveri alusta loppuun.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Matterhorn
m, 104cm evm
ii. Mont Cervin
m, 104cm
iii. Madthorn
iie. Silky Bisel
ie. Remonda
m, 101cm
iei. Roika
iee. Lisanda
e. Geisha
m, 93cm evm
ei. Erhard
m, 99cm
eii. Erlig Folk
eie. Siranda
ee. Akela
m, 92cm
eei. Feng Shui
eee. Trust Adel

i. Matterhorn on musta, 104 cm korkea shetlanninponi joka edustaa varsin perinteistä ja tutuksi tullutta saksalaista sukupuuta. Pyrlands Shetlandsin kasvattama Matterhorn tunnetaan varsin vekkulin, mutta silti kohtalaisen helpon ja miellyttävän luonteen puolesta ympäri maata - eikä suotta, sillä poniorin edesottamuksia on kirjoitettu huumorimielessä niin sosiaaliseen mediaan kuin lehtiin niin paljon, että poniori on jo tietynlainen julkkiskasvo. Vaikka oria kuvaillaan varsinaiseksi huumoriviikseksi, on se mielettömän hyvä valjakkoponi ja se on kilpaillut aina vaativalle tasolle asti yksilövaljakkona useita sijoituksia ja voittoja keräten. Hyvän rakenteen ja liikelaajuden omaava ori on kantakirjattu II-palkinnolle, ja sitä on käytetty melko runsaasti jalostukseen. On huomattavaa, että Matterhorn päästää emää melko vahvasti läpi jälkeläisilleen, sillä orin jälkeläiset ovat hyvin kirjavaa porukkaa niin luonteelta, kapasiteetilta että rakenteeltaan.

ii. Mont Cervin on mielettömän upea musta, 104cm korkea shetlanninponiori joka on kantakirjattu jo ensimmäisellä yrittämällä I-palkinnolle. Eikä varmasti vahingossa, sillä orin rakenne, liike sekä luonne on jotain aivan omaa laatuaan - ei ole montaa shetlanninponia joka olisi saanut sekä käynnistä että ravista täydet kymmenen pistettä. Kantakirjauslausunto kertoo orilla olevan hyvä laatutyyppi sekä ori- ja rotuleima, pyöreä runko, hyvä ja ryhdikäs ylälinja. Liikkeet ovat tahdikkaat ja tasapainoiset, jonka lisäksi niissä on hyvä työntö. Ajokokeessa ori on kuuliainen, tasainen ja yhteistyöhaluinen. Mont Cervin on kilpaillut valjakkoajossa aina vaativalle tasolle asti, jonka lisäksi se on kilpaillut ratsastuksessa helpoissa käyttöluokissa. Orilla on useita kymmeniä jälkeläisiä, joita yhdistää vahvasti musta väri sekä hyvä rakenne.

ie. Remonda on tunnetun saksalaisen Pyrlands Shetlandsin kasvatteja, jonka sukupuu ylettyy aina pitkälle kuudenteen polveen Pyrlandsin laadukasta emälinjaa. Musta, melko kookas 101cm korkea shetlanninponitamma on luonteeltaan varsin mutkaton; sen kuvaillaan olleen varsin utelias ja yhteistyöhaluinen ponitamma, jonka kanssa sujuu oikeastaan mikä tahansa asia aina rekiajelusta uittamiseen. Remonda on kilpaillut nuoruusvuosinaan käyttöluokissa ja noviisitason valjakkoajokilpailuissa, jonka jälkeen tamma on keskittynyt lähinnä näyttelyihin ja siitostammana oloon. Useita luokkavoittoja ottaneella tammalla on korrekti rakenne; sillä on hyvä runko ja ylälinja, mutta jalka-asennoissa on pientä moitteen varaa. Jälkeläisilleen tamma on periyttänyt melko laajasti itseään - varsat ovat suurimmalta osin hyviä käyttöponeja lajiin kuin lajiin. Tänään Remonda viettää varsin rauhallisia eläkepäiviä 26-vuoden iässä.

e. Geishan historia on melko värikäs, sillä tamman pieneen ikään nähden sen elämänkaareen on sattunut kaikenlaista. Mustan, 93cm korkean tamman alkuperät ulottuvat Hollantiin, josta se huutokaupattiin vain 3-vuotiaana Ruotsiin käyttöponihuutokaupassa. Upea liikkeinen ja hyvin kevyen rungon omaava ponitamma ostettiin ruotsalais-saksalaiselle ohjastajalle valjakkoajoon, jossa tamma toimikin mahdottoman hyvin. Vain 7-vuotiaana Geisha oli kilpaillut jo avoimia vaativan tason luokkia yksilövaljakkona, mutta valitettavasti se loukkasi vasemman takajalan hankositeen liukastuessaan derbykentälle. Vaikka musta ponitamma paranteli hankositeen ennätysvauhdilla, halusi sen omistaja ottaa varman päälle ja siirsi ponin puhtaasti näyttely- ja siitoskäyttöön siltä varalta, että kerran vaurioitunut hankoside pamahtaisi uudelleen pahemmin. Yhden varsan tehtyään Geisha myytiin takaisin Hollantiin, jossa tammalle löytyi varsin potentiaalinen shetlanninponikasvatuksesta kiinnostunut omistaja. Geisha on parhaillaan kantavana, ja sen odotetaan jättävän maailmaan vielä useita potentiaalisia valjakkopainoitteisia jälkeläisiä.

ei. Erhard on upea sekoitus hollantilaista ja saksalaista perua; sen emälinja edustaa vahvasti hollantilaista näyttelylinjaa, kun taas isälinja saksalaista käyttöponilinjaa. Upean mustan värityksen omaava ori on kantakirjattu II-palkinnolle ja sillä on useita kymmeniä näyttelyvoittoja - eikä suotta, sillä onhan hyvin pyöreän rungon, vahvan ylälinjan ja melko hyvät jalka-asennot omaava ori upea näky. Erhard on luonteeltaan hyvin orimainen; se pitää itsestään mielellään meteliä, mutta työtä tehdessä keskittyy täysin olennaiseen - tästä syystä se on ollutkin hyvä poni myös valjakkoajossa, jossa ori on kilpaillut noviisitasolla hyvin tuloksin. Erhardilla on useita jälkeläisiä, jotka ovat hyvin värikäs kirjo niin luonteesta, rakenteesta ja käyttöpuolen ominaisuuksiensa puolesta.

ee. Akela on hollannissa syntynyt musta shetlanninponitamma, jolla kokoa on 91cm. Pyöreän rungon omaavalla ponitammalla on kaunis läsi sekä ristikkäisissä jaloissa korkeat, aina polviin asti ylettyvät sukat. Eikä sympaattisyys lopu ulkonäköön; siinä missä tamma on kaunis kuin karamelli, on se luonteeltaan ihanan maukas suussa sulava suklaa. Varsin lempeän luonteen omaavan ponitamman pääasiallinen elämäntehtävä on ollut toimia omistajaperheensä harrasteponina; sen kanssa on ratsastettu, ajettu valjakkoa että ravia, uitu, hengailtu pitkin metsiä ja opeteltu elintärkeitä hevosmiestaitoja. Sen lisäksi Akela on jättänyt jälkeensä kaksi tammajälkeläistä, joista toinen on teetetty leasing-sopimuksella kasvattajallaan. Tänään Akela viettää varsin leppoisia eläkepäiviä kevyesti liikkuen ja paljon ulkoillen, täysin terveenä vielä 26-vuotiaana!

Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja


Kilpailumenestys

Arvokilpailut

Näyttelytulokset

  02.03.2019 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT

  16.02.2019 VSN-näyttelyt (Decnen Virtuaaliset) RCH

Kilpailut

Valjakkoajossa 1471.17 op. (vaikeustasolla 4/3)

Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 640.14
Tahti ja irtonaisuus 0.00
Tarkkuus ja ketteryys 831.03


Päiväkirja ja valmennukset

15.12.2018   Näyttelypäivä   omistaja Amelie

...