Maybeck Stud

Luzifurious

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 20.07.2018, 8v
Rautias, 100cm

Rekisterinumero VH18-017-0335
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Emmallee Holden
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355


Furin sielunmaisemaa voisi kuvailla taideteokseksi kaikkine upeine väreineen ja yllätyksineen. Siinä on luonnetta ja voimaa, taitelijasielun itsenäisyyttä ja arvoituksellisuutta. Noh, nyt saan Furin kuulostamaan hyvin mahtipontiselta. Sellainenhan ei sen tyyliin suinkaan sovi. Ori on oppinut hillityksi herrasmieheksi, sellaiseksi joita 1800 luvun kartanoissa kasvatettiin jo pojanklopeista. Kaikki nämä piirteet tekevät Furista varsin helpon poniorin, joskin varsin sulkeutuneen. Se pitää huolet ja murheet itsellään eikä tiukankaan paikan tullen pidä turhaa meteliä. Draama on se mikä tämän hillityn ponin niskakarvat saa pystyyn, vaikka saattaa soidintanssien aikaan yltyä siihen itsekkin. Ja no, kuten sanoin, osaahan se yllättää.

Kaikesta huolimatta kyseessä on ihan tavallinen shetlanninponi jonka heikkous on ehdottomasti ruoka. Furin pystyisi opettamaan heittää vaikka voltin porkkanakarkista jotka ovat sen lemppareita. Furia ei suositella hoidettavan muualla kuin tallissa, ellei olosuhteet muuhun pakota. Hoitajalla menee nimittäin hyvin äkkiä hermo poniin joka jatkuvasti nyppii itseään tallipihan vihreälle. Ja sidoitpa sen kiinni miten hyvin tahansa, todennäköisesti selkäsi kääntäessä se on löytänyt lähimmälle ruoho apajalle. Eipä tallikäytävällä tai karsinassa kannata olla yhtään sen huolimattomampi, Furi kyllä poistuu salamana karsinan oven pienestäkin raosta jos vaihtoehtona on heinäkasalle pääseminen. Furilla on muutenkin taipumus lähteä karsinasta omille teilleen jos oven jättää vähääkään auki. Muutoin ori on kiltti ja kaikkien käsiteltävissä eikä mikään toimenpide ole sen mielestä epämiellyttävä. Kengittäjää kohtaan se on vähän päivästä riippuen epäileväinen, mutta viimeistään herkkupalan myötä ystävyys on varmistettu tunniksi eteenpäin.

Furi on siinä mielessä mukava poni, että vaikka se on perusluonteeltaan haaveilija, siltä löytyy useampi vaihde jotka kaikki ovat eteenpäin. Se liikkuu mielellään ja mielekkäästi niin ratsain kuin ajaessakin. Valjastettuna Furi on kuitenkin huomattavasti skarpimpi ja enemmän työ-asenteella. Ratsuna Furi tosin onkin kuskannut lähinnä pieniä junnuja ja lapsia, mutta onpa osallistunut myös muutamiin seurakisoihin koulupuolella. Ratsastaessa orin shetlanninponimainen itsepäisyys kuitenkin tulee niin vahvasti esiin, että nuo kilpastartit aikanaan olivat lähinnä hyvää pitkäjänteisyyden harjoittelua ratsastajalle. Tilanteen muututtua tylsäksi Furi lyö jarrun päälle eikä periaatteestakaan hievahda kovinkaan helpolla.

Onneksi poni on toista maata kun vanhat kiesit ja tuoksuvat nahkasoljet tulevat kuvioihin. Furi on paitsi hyvin eteenpäinpyrkivä, myös tarkka. Sille on tärkeää tehdä asiat oikein ja sitä se odottaa myös ohjastajalta. Ori turhautuu mitäänsanomattomiin tehtäviin ja vaatii joka treeniltä aivopähkinää purtavaksi. Eihän se tarvitse mitään kuperkeikkojen heittelyä olla tai muuta ihmeellistä, kunhan jotain missä ponin tarvitsee hieman miettiä jalan paikkaa. Furilla vaihde kasvaa myös nopeasti aika isoksi, joten jarruttaminen on sallittua ja parempi tehdä heti alussa selväksi kuka temmosta määrää.

Kilpailutilanteissa Furin tasaisesta perusluonteesta on paljon hyötyä. Se matkustaa kisapaikalle mieluiten yksin tai toisen rauhallisen kaverin kanssa. Kuten sanottu, Furi ei siedä draamailevia ponikavereita ja käy nopeasti kiukkuiseksi ja tarvittaessa komentaa hampaillaan. Itse matkustaminen on sille arkipäiväistä eikä mikään ongelma. Furi on vieraassakin ympäristössä oma itsensä ja tutun ihmisen kanssa se suhtautuu asioihin rauhallisesti. Valjakkoajokisoissa poni tuntuu jopa skarpimmalta kuin kotona - tämä saattaa silti hyvinkin olla illuusio, sillä usein myös ohjastaja on tuplaten keskittyneempi kisatilanteessa mikä heijastaa suoraan Furiin. Kaikenkaikkiaan sillä on iso sydän ja paljon miellyttämisenhalua, ainakin kun puhutaan sille itselleen mieluisista asioista.


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Fast & Furious
rt, 101cm evm
ii. Lil Formula
rt, 101cm
iii. Speedy Speed
iie. Lil Malinda
ie. Tigerfields Freya
m, 105cm
iei. Tigerfields Jojo
iee. Enchantress
e. English Roulette
rt, 104cm evm
ei. Sungrave’s Toby
mpäis, 103cm
eii. Sungrave’s Totoro
eie. Sungrave’s April
ee. Russian Roulette
rt, 101cm
eei. White Russian
eee. Bluemonds Layla

i. Fast & Furious on varsin omapäinen poni, jonka kanssa on kilpailtu menestyksekkäästi valjakkoajossa. Tämä rautias poni ori on ollut koko elämänsä kasvattajallaan Irlannissa. Se on ollut käytössä jalostuksessa hyvin rajoitetusti, eipä ponilla vielä ikääkään ole 11-vuotta enempää. Ratsuna tämä 101 senttinen poni ei ole oikeastaan koskaan ollut, sillä sopivanmittaisia ratsastajiakaan ei kasvattajalla ole ollut. Mitään suuria rakennevirheitä orilla ei ole mutta mikään näyttelyiden meriitti haikaan ei tässä ole kyseessä.

ii. Lil Formula oli vilkas ja eloisa ori, jonka kanssa sai nuorempana taistella suunnasta niin ajaessa kuin taluttaessakin. Tikuttavat askeleet omannut raudikko kisasi menestyksekkäästi valjakossa niin yksilö- kuin pariluokissakin. Ruotsalainen ori myytiin kasvattajalta Iso-Britanniaan, jossa se on haalinut maineensa. Nykyisin tämä 101 senttinen poni viettää ansaittua eläkettä, vaikka silloin tällöin oria edelleen käytetään jalostukseen jos oikein laadukas tamma on tarjolla. Parhaimpina vuosinaan useita tammoja ympäri Iso-Britanniaa sekä manner-Eurooppaa siitettiin tästä orista.

ie. Tigerfields Freyja oli kuvankaunis tamma, jonka luonnekin oli kohdallaan. Rakenteeltaan tämä musta tamma oli usean tuomarin mielestä täysi kymppi, mistä todisteena on liuta ykköspalkintoja sekä erinäisiä laatumainintoja. Liikkeetkin Freyjalla oli selkeästi useimpia shetlanninponeja paremmat. Tällä 105 senttisellä ponilla kisattiin niin valjakossa kuin kouluratsastuksessakin hyvällä menestyksellä. Varsoja tältä irlantilaisihmeeltä jäi kolme, joista kaikista tuli hyviä valjakkoponeja. Freyja jouduttiin lopettamaan erinäisten vaivojen vuoksi 23-vuoden iässä.

e. English Roulette on lady sanan varsinaisessa merkityksessä. Hyvätapainen tamma ei ole koskaan tykännyt kurakeleistä ja se on aina kunnioittanut ihmisiä. Tämän raudikon parhaita puolia on esitetty niin näytössä kuin käytössäkin, molemmissa hyvällä menestyksellä. Valjakossa tämä on selkeästi ollut parhaimmillaan mutta onpa 104 senttisen ponin kanssa ratsastuskisoissakin käyty. Iso-Britannian maineikkaimmalta kasvattajalta tamma myytiin järjettömään hintaan Irlantiin, jossa sitä on pääasiallisesti käytetty jalostukseen. Tällä hetkellä 16-vuotias poni on ylpeästi viiden varsan emä ja ikä ei tunnu missään. Nykyisin tamman kanssa ajellaan huvikseen.

ei. Sungrave’s Toby on tämän suvun musta lammas, sillä orin kanssa ei koskaan kilpailtu valjakossa. Kouluratsuna 103 senttinen Toby oli mestari opettamaan junioreita ratsastuksen saloihin ja useissa paikallisissa sekä alueellisissa kisoissa käynyt poni on jäänyt monien mieleen. Mustanpäistärikön Tobyn kanssa kierrettiin useammatkin näyttelyt, joista kotiin viemisenä oli lähes poikkeuksetta ykköspalkinto. Jalostuksessa oria ei ole suurella volyymilla koskaan käytetty, joten ihan joka ponin suvussa ei tämä tule vastaan. Nykyisin 24-vuotias Toby viettää rauhallisia eläkepäivä Irlannin nummimaisemissa laiduntaen

ee. Russian Roulette on niitä harvoja tammoja, joita vielä on pidetty puoli villeissä laumoissa. Ylämaan alueelle syntynyt raudikko myytiin nuorena kentiläiselle kasvattajalle, joka kilpaili ponin kanssa valjakkoajossa. Ajan saatossa homssuisesta peikko ponista kasvoi todellinen näyttelykehien kuningatar, joka ihastutti monia tuomareita. Varsoja tällä 101 senttisellä tammalla on peräti kuusi, joista viisi on myyty Iso-Britannian ulkopuolelle. 22-vuotias tamma viettää ansaittua eläkettä, vaikka silloin tällöin yhä käykin erilaisissa tapahtumissa vetämässä vaunuja tulevaisuuden tähtien ihastukseksi.

Sukuselvitys © Jenna, VRL-03515

Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja
15.08.2018 o. Maybecks Luzibär Gelligaer Ceri Liia
11.10.2018 t. Maybecks Rowanberry Mama of Drama Maybeck Stud


Kilpailumenestys

Arvokilpailut

ei vielä menestystä

Näyttelytulokset

  30.08.2018 VSN-näyttelyt (Adina) RCH
  28.08.2018 VSN-näyttelyt (Huvitus) RCH

Kilpailut