Maybeck Stud

Huvin Scarlatt

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 10.01.2018, 17v
Rautiaanpäistärikkö, 94cm

Rekisterinumero VH18-017-0015
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Huvitus
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-III VVJ-III


Carla on äärimmäisen herttainen poni, joka tulee kaikkien kanssa vallan mainiosti toimeen - oli kyseessä sitten leikkiin yllyttävä tarhakaveri tai ruokaa roudaava kaksilahkeinen. Lempeä Carla on laumahiearkiassa siellä puolessa välissä; se ei aja toisia pois heinäkasalta tai käy iskemässä hammaskaluston jälkeä takakankkun ihan vain huvin vuoksi, mutta ei myöskään alistu kaikelle turhan päiväselle. Carla on usein nuorten ponien suosiossa, sillä se on loppujenlopuksi hyvin äidillinen ja kiltti tammamamma. Carla viihtyy yhtä hyvin ihmisten kanssa, kuin lajitovereidensakin. Se on hyvin ihmisläheinen poni, joka tunnistaa kyllä omat ihmisensä - näitä tämä tervehtii matalalla hörähdyksellä ja odottaa korvat höröllä rapsutuksia tai takintaskusta löytyviä porkkanoita. Kaikenlaiset hoitotoimenpiteet aina harjauksesta kengitykseen sujuvat tamman kanssa käden käänteessä eikä aiheuta harmaita hiuksia ponille eikä ihmisellekään.

Mitä Carlan sukuun tulee, tulee se myös itse poniin. Carla on isänsä ja emänsä tavoin erinomainen valjakkoponi, joka on vailla vertaansa. Se on valjakkoponina erittäin yrittelisä ja rohkea, jonka vuoksi sen kanssa on ollut aina ilo työskenellä sekä ohjasajaen että ihan kärryiltä ajaen. Carla on pienehköstä koostaan huolimatta energinen ja ergonominen liikkuja, joka näyttää varsinkin koulua ajaessa itseasiassa aika hienolta. Se liikkuu kevyesti, ja se kantaa itseään kuin automaattisesti oikein päin. Tarkkuutta ja maratonia ajaessa ponin vahvuuksia on ehdottomasti energisyys ja rohkeus; vielä tänäpäivänä ei ole tullut porttia, josta tamma olisi empinyt. Oli vastassa sitten vettä, metsää tai mitä tahansa, Carla laukkaa portilta portille korvat visusti eteenpäin suunnattuina.

Carla on niin tottunut matkustaja, että sen voi lastata sekä traileriin että rekkaan vaikka otsatukasta taluttaen. Se matkustaa siivosti, joten se on oivallinen matkakaveri esimerkiksi kokemattomille nuorille. Vieraissa paikoissa Carla käyttäytyy kuin kotonaan; yhteenvetona todettakoon että se on lempeä, rohkea ja miellyttämisenhaluinen poni kaikenlaisissa tilanteissa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Daybreak Sonata
VIR MVA Ch, VSN Champion, KTK-II, VVJ-I, SHLA-II
ii. Exchange Rate
rtpäis, 105cm evm
iii. Evening Shade
iie. Broken Paradise
ie. Lady Lunatic
prn, 101cm evm
iei. Little Patric
iee. Own Fantasy
e. Scandalous
rt, 84cm
ei. Hightime Suede
rt, 85cm evm
eii. Hightime Sensation
eie. Seductive
ee. All Cute And Candy Floss
rtkm, 81cm evm
eei. Cottoncandy
eee. Icy Sweetheart


Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
03.09.2018 t. Maybecks Shady Red Mooncloud's Jago Juinttu, Rinvalli
25.05.2018 t. Maybecks Curly Wurly Valyrian C'est La Vie Juulia, Käpälämäen ponitalli

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  15.02.2017 Paikka SHLA VVJ-Cup, noviisi koulukoe 0/00

Näyttelytulokset

  21.01.2018 VSN-näyttelyt (Ravitalli Rusko) RCH
  26.06.2018 VSN-näyttelyt (Duán Stable) SW4

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

14.01.2018   Huvin Fedone ja Scarlatt Maybeckin vahvistukseen   omistaja Amelie

"Hei Bettina, tuu kattomaan." mä huikkasin tallitoimistosta tallin puolelle, jossa siskoni hääräsi luuta kädessään. "Mä tiedän kyllä, että sä sanot ei mutta tuu nyt. Se Huvituksen kasvattaja on laittanut sata ja yksi ponia myyntiin ja täällä on pari mielenkiintoista valjakkoponia." mä jatkoin ja yritin luoda innostusta naiseen, joka katsoi minua kulmiensa alta. "Vainiin." se sanoi ja laahusti perässäni toimistoon.

Vaikka olin varma ettei Bettina innostuisi uusista hevosista - varsinkaan maitovarsoista - toisin kävi. Loppujen lopuksi Bettina taisi olla innostuneempi varsoista, mitä minä mutta sehän kelpasi minulle. Emistään erotetut maitovarsat sopisivat mitä parhaimmin pihaton täytteeksi, eikä niistä kovin suuria kustannuksia tulisi - sen mitä syövät, syövät ja joskus silloin tällöin käyvät eläinlääkärin ja kengittäjän pakeilla pysyäkseen terveenä. Ja kun hevosen hankkii maitovarsana, sitä on ihan erilaista lähteä työstämään kohti kilpakenttiä kuin ponia, jonka alun on tehnyt toinen ihminen. Oli se pohjatyö tehty sitten hyvin tai huonosti, alusta asti oma on aina eritavalla oma.

Huvitukseen päästyämme tallin omistaja esitteli meille noin kymmenen erilaista shetlanninponia; pääasiassa katselimme varsoja tarhassa samalla kun kasvattaja kertoi niiden suvusta, mutta muutama potentiaalinen varsa otettiin tallin maneesiin irtojuoksemaan yhdessä emiensä kanssa. Näistä varsoista erottui muutama kiva edukseen - melko isohko rautiaankirjava ori sekä pieni, hyväntuulinen rautiaanpäistärikkö tammavarsa.

"Niin, mitä mieltä sä olet? Mulla on tässä vahvasti kaksi kivaa varsaa mielessä" mä kysyin siskoltani, joka totesi varsojen olevan varmasti aikalailla samat. "Se rautiaankirjava ori ja päistärikkö tamma oli kivoja, mun puolesta saat ostaa vaikka molemmat kun kaupoille alunperin halusitkin. Mutta ne menee täysin sun budjetista, mä en tällä kertaa halua osallistua ostokustannuksiin kun haluan keväällä ostaa jonkun vähän vanhemman nuoren itselleni." Bettina tuumi vakavan näköisenä. "Siinäs kuulit. Eiköhän me lähdetä näistä kauppoja vääntämään." mä käänsin katseeni kasvattajaan pieni virne kasvoillani. "Ei näistä tarvitse lähteä sen enempää vääntämään, kyllä me hinnasta päästään sopuun, senkus viette mukananne. Haukaa, että pääsevät aktiiviseen kotiin." Sorel vastasi lempeä hymy kasvoillaan.

12.10.2018   Kuluneen vuoden kuulumisia   omistaja Bettina

Carlan kulunut vuosi on ollut täynnä tapahtumia ja käänteitä. Merkittävimpinä varmastikin sen kahden varsan syntymä. Toukokuussa syntyi omasta oristamme Kessusta tamma Maybecks Curly Wurly joka on osoittautunut hyvin lystikkääksi ja energiseksi varsaksi. Muutaman kerran olemme omistajan kanssa soitelleet hänen kysyessään neuvoja viripään poninkoltiaisen kouluttamiseen. Olen itseasiassa käynyt valmentamassakin heitä muutaman kerran. Curlyssä on todella paljon samaa kuin emässään, sillä se osaa olla myös todella herttainen ja mukava poni nuoruuden riiviömäisyyden alla. Hetki sitten syyskuussa syntyi tamma Maybecks Shady Red omasta oristamme Jagosta. Suloinen päistärikkö on vielä sen verran nuori, että jähtäväksi jää millainen tapaus hänestä kehittyy, mutta mielettömän suloinen se on ainakin!

Varsavuotensa jälkeen Carla keskittyy pitkälti eläköitymiseen. Kilpailut on kisailtu, vaikka starttaamme edelleen arvokisoissa silloi tällöin muun ponilauman mukana. Seuraavaksi meillä on vuorossa valjakkoajon laatuarvostelu, mutta sitä ennen Carlan varsojen tulee kasvaa ja kerätä hieman kokemusta, jotta Carla voidaan niiden osalta arvioida. Carlaa tämä odottelu ei sinänsä haittaa, sillä se on hyvin vähäisellä arvokisojen vaatimalla vähäisellä treenillä. Enimmäkseen Carla saa siis keskittyä nyt ponin elämään lajitovereiden kanssa laiduntaen ja talviturkkia keräillen.

31.10.2018   Halloween tapahtuma Soligtissa   omistaja Bettina

Olitko pukeutunut Halloweenin kunniaksi (miten)?
Edustimme Carlan kanssa yönritareita, eli minä pukeuduin Batmaniksi ja Carlasta tuunattiin Batmobil. Itselläni oli yllä mustien vaatteiden lisäksi musta repaleinen viitta, Batmanille sopiva naamari ja blondit pitkät kiharani väsätty trikoisen pipon alle. Kypärä toki ajoi vaalean värin piilottamisen lopulta myös oikein hyvin. Carlalla puolestaan oli tietenkin mustien varusteiden lisäksi musta ratsastusloimi, musta korvahuppu ja harjasta sillä pilkistä jos jonkinlaista (muovista) ötökkää.

Oliko hauskaa?
Carla on niin mielettömän kiva ja helppo poni, että tietenkin meillä oli hauskaa. Tapasin palljon uusia ihmisiä ja Carla uusia poneja. Maastossa Carla oli myös hyvin innostunut, ehkä vähän liiankin. Se kuitenkin rauhoittui hyvin kun juttelin takana tulevan ratsukon kanssa sisustamisesta ja kolmannesta sukupuolesta. Jäi temppuilut nopeasti sikseen kun en edes ajatellut koko asiaa.

Millainen ratsu oli?
No, kuten mainittu, hyvin innokas, mutta mukava. Carla on muutenkin poni joka kyllä tekee kun pyytää. Koska tamma ei ole täyspainoisesti ratsun tehtävissä, ratsastus on sille aina vähän ajamista jännittävämpää. Se pärjäsi silti oikein hyvin, maastossa kulkeminen on sille hyvin helppoa ja mielekästä, puhumattakaan muusta hevosseurasta!

Miten pärjäsit laukkakilpailussa niityllä tai tapahtuiko jotain erikoista matkalla?
Carla osoittautui joukon pienimmäksi, mutta sen pippuri ei ihan riittänyt sijoituksiin laukkakilpailuissa. Hauskaa se silti oli! Carla oli koko matkan oma ihana itsensä ja säästyimme sen kummemilta häppeningeiltä.