Maybeck Stud

Huvin Daan Roqué

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 22.04.2019, 8v
Sysirautias, 102cm

Rekisterinumero VH19-017-0243
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Huvitus
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-II


"Huomasitteko te, että Huvituksessa on Caysan varsa myytävänä. Sysirautias ori, mielettömän suloinen!" Jessica huudahti kesken lounastauon rikkoen hiljaisuuden. Katsahdin Bettinaa, joka näytti varmasti yhtä yllättyneeltä kuin minäkin.
"Ai, siis meidän Caysasta?" sain vihdoin sanottua.
"Joo-o! Tässä on pieni videokin." Jessica vakuutti ja tarjosi puhelintaan näyttääkseen videon.

Ihanaltahan sen näytti - eipä muuta voi niin hienosta tamman jälkeläisestä odottaakaan. Tuontitamman myynti jätti Maybeckiin jättimäisen aukon, sillä Caysa oli todella jonkinlainen keulaponi Maybeckille, mutta koska se oli jäänyt tyhjäksi, jäi meille peikko siitä, tiinehtyykö se enää laisinkaan. "Jos se on oikeasti myynnissä, sillä on neljä jalkaa ja edes jonkinlainen tapa liikkua, niin varmasti ostetaan. Mulla on niin jäätävä ikävä Caysaa, että sitä ei lievitä kuin se, tai sen jälkeläinen." Bettina totesi yllättäen. Olin hämilläni, sillä jos jompikumpi meistä käyttää ponien ostossa järkeä, on se ehdottomasti meistä sisaruksista nuorempi Bettina.
"Ei kai siinä sitten auta muu, kuin soittaa Huvitukseen, että me tullaan katsomaan trailerin kanssa." totesin naisille, ja kaivoin puhelimeni esiin.

Vaikka meillä on ehkä vähän tyhmänäkin tapana ostaa poneja sen enempää harkitsematta, oli Röllin osto ehkä nopein päähänpisto ikinä. Tai ainakin itse pidän melko ripeänä toimintana sitä, että poni huomataan lounasaikaan myytävänä, ja samana päivänä se samainen poni tutkii uutta kotiaan korvat höröllä. Mutta Röllissä iski kaikki; sen emä isääkään yhtään paheksumatta, luonne, väri, liikemekanismi. Kaikki.

Rölli on perusluonteeltaan mitä helpoin ja mutkattomin poni; jos ponin vääntäminen rusetille olisi fyysisesti mahdollista, taipuisi ori maailman komeimmalle rusetille vähintään ihmisen mieliksi. Jo nuorena pojankoltiaisena sen luonteesta paistoi sellainen positiivisuus ja avoimuus, joka on vailla vertaansa - tämä poni nimittäin pussaa ja pitää kaverina kaikkea ja kaikkia oli kohteena sitten tallin henkilökunta, eläinlääkäri tai maastossa vastaantuleva postinjakaja. Tämän luonteenpiirteensä vuoksi Rölliä käytetään Maybeckissa paljon tapahtumaponina, sillä se säilyttää sympaattisen rauhallisuutensa myös isoissa tapahtumissa eikä stressaa, vaikka siihen yrittäisi koskea kymmenen lasta kerrallaan.

Valjakkoponina Rölli on hyvä vastus emälleen; se on nimittäin Caysan tavoin erittäin miellyttävä ajaa sen kuuliasuuden ja pehmeytensä vuoksi. Se on lisäksi tasainen ja rauhallinen, joten sen kanssa voi käyttää esimerkiksi koulua ajaessa aikaa loputtomiin tehdäkseen esimerkiksi juuri sitä täydellistä ravi-käynti-ravi siirtymää. Vaikka Rölli on erittäin osaava kouluponi ja sillä saralla melko näyttäväkin, on sen leipälaji kuitenkin ehdottomasti tarkkuutta ja kestävyyttä ajaessa, jossa orin vahvuuksiksi on muodostunut emänsä tavoin ketteryys, kestävyys sekä rohkeus. Kuten aina jaksan sanoa, Röllin kanssa ei koskaan tarvitse miettiä, pääseekö sen kanssa maaliin asti - se menee vaikka läpi harmaan kiven ihmisensä vuoksi oli vastassa sitten erikoisia elementtejä tai rata itsessään oli fyysisellä tasolla erittäin raskas.

Paljon valmentautuneena ja kilpailleena orina Rölli on tottunut matkustaja, joka matkustaa niin yksin kuin yhdessä, trailerissa kuin rekassakin. Vieraissa paikoissa se on ehkä normaalia pirteämpi, muttei kuitenkaan mikään ylitse rynnivä macho. Pirteys näkyy lähinnä reippaampana askeleena ja sellaisena hyväntahtoisena uteliaisuutena kaikkea kohtaan.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Riddlehill Rooij
VIR MVA Ch, KTK-I
ii. King Dragontooth
vrt, 98cm evm
iii. Stahre Valravn
rt, 97cm
iie. Mnemosyne
vprt, 94cm
ie. Riddlehill Sinopia
rt, 100cm evm
iei. Teawood Perihelion
trt, 105cm
iee. Gregoor Tattoo Ink
rt, 103cm
e. Caysa v.d. Sauther
KTK-III, VVJ-I, SHLA-II
ei. Camar
rt, 101cm evm
eii. Canal
rt, 102cm
eie. Wilra v.d. Fallower
rt, 103cm
ee. Kajsa v.d. Sauther
km, 103cm evm
eei. Gynether
rt, 103cm
eee. Kayma v.d. Shotdock
rt, 98cm


Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja
12.12.2019 o. Maybecks Snowy Bowy Maybecks Borstnejlika Turjake, Blackton Shetlands

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

30.06.2018 Breandan VVJ-Cup, Noviisi yksilö 7/108

Näyttelytulokset

  30.01.2020 NJ-näyttelyt (Adina) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

21.07.2019   Maastohumputtelua sukulaisilla   Crimis

”No mutta hei”, lepertelin ympärilläni pyörivälle koiralle. Sain vastatervehdyksen selkeällä suomenkielellä, sillä Bettina oli ilmestynyt koiran perässä luokseni.

”Kuule, pitäisiköhän meidän joskus pitää weimaritreffit”, heitin ajatuksen ilmoille, kun lähdimme kävelemään yhtä matkaa laitumelle päin. Bettina nyökkäili miettiväisen näköisenä. Unna ja kotonamme oleva Mad saattaisivat joko olla ylimmät ystävykset tai veriviholliset. Mene ja tiedä, nartuista kun oli kyse.

”Sä voisit tänään touhuta jotain Röllin kanssa. Se on Caysan varsa”, Bettina kertoi saapuessamme portille. Samasta emästä meillä oli kotona Maybeckin kasvatti Caya. Olisikin hauska nähdä, oliko Caysan jälkikasvussa paljonkin samaa keskenään.

Rölli paljastui mitä kilteimmäksi ponioriksi. Tumma rautias oli punaista siskoaan paljon pehmeämpi – Caya kun oli sellainen Tomera Täti. Oria olisi voinut lääppiä varmaan maailman tappiin asti, mutta liikkuakin piti ehtiä. Niinpä pitkän ja huolellisen pölyjen huiskimisen ja rapsuttelun jälkeen valjastin ponin kärryjen eteen ja suuntasin metsän suojiin. Porottavalta auringolta piilossa kiersimme suhteellisen lyhyen ja kevyen hölkkälenkin, sillä puiden antamassa varjossakin oli kuuma. Rölli liikkui lämmöstä piittaamatta reippaasti ja oli nätisti kuulolla, joten pyysin siltä muutamat nopeat siirtymiset käynnistä raviin ja ravista käyntiin. Poni olisi varmasti tehnyt enemmänkin, jos olisin pyytänyt, mutta en tohtinut. Johan tässä läkähtyi ihan kärryillä istuessakin!

Lenkin kevyestä intensiteetistä huolimatta Rölli oli takaisin tallille päästyämme hikinen, joten suihkuttelin sen (ja samalla aika tehokkaasti myös itseni) kauttaaltaan viileällä vedellä. Ei käynyt kateeksi ponia seuraavaksi hoitavaa, sillä se kiepsahti heti takaisin laitumelle päästyään hiekalle ja piehtaroi oikein antaumuksella.

29.09.2018   Syyspäivän viettoa   kirjoittaja Satunen

Ihanan Rölli-nimen omaava ponipoika pääsi juoksemaan narun päähän perjantai-illan ratoksi. Se oli jo karsinassa osoittanut aavistuksen väsyneitä merkkejä, jotka toki ymmärrän näin raskaan treeniviikon jäljiltä. Houkuteltuani ponin pääty-ympyrälle juoksutusnarussa, totesin merkkien olevan todellisia - voi väsynyttä ponirukkaa, jolle meinasi ensalkuun tehdä vaikeaa jo pelkkä raviin siirtyminen. Pikkuhiljaa se siitä virkosi ja alkoi jo pistää tossua toisen eteen ihan omasta tahdostaan.

Kun ponin työmotivaatio oli hiljalleen kasvanut, kokeilin sen kanssa muutamia maastakäsintyöskentelyoppeja, joita olin vasta aivan hiljattain itsekin sisäistänyt. Hurjan yritteliäs ori oli, ja tuntui tykkäävän vaihtelusta (tai vaihtoehtoisesti oli vain tyytyväinen päästessään pois ympyrältä). Ponin kanssa käyskentely piristi kummasti omaakin mielialaani entisestään ja sai hymyn huulille. Oikea hyvänmielen herrasmies.