Maybeck Stud

Haarfager v. Clifden

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 06.11.2018, 8v
Smoky Cream Tobiano, 82cm

Rekisterinumero VH18-017-0524
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Clifden Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-II
VVJ-I
SHLA-II
YLA3


Jos Haarfagerilta kysyttäisiin sen lempi-asioita maailmassa, se vastaisi varmasti ruoka, esiintyminen sekä ruoka. Ehkä vielä kerran ruoka. Ihastuttava, persoonallinen ori on oikea herkkupeppu, jota voi motivoida vaikka maailman tappiin asti porkkanalupauksella - oli se lupaus sitten paikkaansa pitävä, tai pelkkää puhetta. Mutta varmaa on se, että tarhanportilla porkkanapussia rapisuttamalla kaverina on äkkiä tobiano shetlanninponiori, joka heittää tiskiin kaikki korttinsa ja temppunsa pienen makupalan saadakseen.

Haarfager on niitä hevosia, jotka ihastuttavat oikeastaan ihmisen kuin ihmisen puoleensa. Sen valloittava, seurallinen persoona saa itsensä puolelleen alta aikayksikön ja ennen kuin ihminen huomaakaan, on ori saanut special timea rapsutuksineen aikeissa olleen vartin sijaan tunnin. Koska ori on varsin hyväntahtoinen lienee sanomattakin selvää, että kaikenlaiset hoitotoimenpiteet sujuvat hevosen kanssa varsin jouhevasti. Harjaus ja kaikenlainen kropsottaminen on parasta varsinkin karvanlähdönaikaan, eikä hienohipiä laita pahakseen mutaisten jalkojen pesustakaan. Taluttaessa Haarfageria talutetaan täysin turvallisuussyistä ketjun kanssa, mutta vielä tähän päivään mennessä - monta tammaa ohittaneena ja vähän tamman makuun päässeenäkin - se ei ole esittänyt mitään niin mullistavia kevätjuhlaliikkeitä että narunjatke olisi joutunut nielaisemaan kurkkua kuristavan tunteen pois. Herrasmies mikä herrasmies, sanoi Maybeckin tallimestarikin aikanaan ihmisille, jotka ihmettelivät poniorin lauhkeaa luonnetta kisapaikan täyteen ahdatulla käsihevosalueella.

Valjakkoponina Haarfager on fantastinen. Se on äärettömän kevyt ja herkkä ajaa, jonka vuoksi se on ollut omiaan varsinkin kouluajossa. Sillä on luonnostaan hyvä eteenpäinpyrkimys ja kova miellyttämisenhalu, jonka vuoksi sen kanssa ajaminen on aina sujuvaa yhteistyötä pienin avuin. Haarfager on shetlanninponiksi varsinainen liikeihme ja sillä on ällistyttävä elastisuus; se tekee mielellään esimerkiksi siirtymiä kootun ja keskiaskellajien välillä sekä suorittaa erinäisiä tehtäviä, joissa on esimerkiksi ravissa tai laukassa tehtyjä avotaivutuksia. Vaikka Haarfager on usein alusta asti varsin kevyt ja kiva ajaa, on vuosien mittaan tullut huomattua, että mitä enemmän orille antaa psyykkistä ja fyysistä haastetta, sen paremmaksi se usein tulee. Se tunne kun Haarfager tulee höyhenenkevyeksi sekä kantaa itseään rehellisesti säästä ylöspäin, on oikeasti aika mieletön - ei ole sattumaa, että moni maan rankinglistoja johtava valjakkoajo-ohjastaja on sanonut että Haarfager murskaa etupainoisen ja raskaan shetlanninponin myytin jo perusliikkumisellaan.

Haarfager on tottunut matkaaja, joka lastautuu sekä matkustaa moitteetta. Vieraissa paikoissa se on hyvin samanlainen kuin kotona; se on seurallinen oma itsensä, joka rakastaa ihmisten kanssa seurustelua. Kevään ensimmäiset poistumiset kotoa saa sen normaalia pörheämmäksi, mutta ei sekään tarkoita muutamaa babypiaffe-askelta enempää. Jos omaa saa kehua, sanoisin, että Haarfager on täyden kympin match.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Hartwell
tobiano, 82cmevm
ii. Marco Möve
rt, 83cm
iii. Mosaik
iie. Bedalian Möve
ie. Haariette
tobiano, 81cm
iei. Roppant
iee. Harolien 56
e. Fagette v. Clifden
tobiano, 80cmevm
ei. Coral Nordbakk
rn, 89cm
eii. Darmozjad
eie. Norcia v. Ulysses
ee. Fagermoraua
tobiano, 80cm
eei. Fagiolino
eee. Monimia

i. Hartwell muistuttaa jälkeläisiään paljon. Tai siis, sen jälkeläiset muistuttavat isäänsä paljon. Sillä on vahva perimä värityksessä sekä käytöksessä, jota jokainen shetlanninponikasvattaja varmasti epätoivoisesti haluaa linjoihinsa saada. Hartwell ei omaa erityisen itsepäistä luonnetta tai ole muutenkaan hankala - missään tilanteessa. Se on parhaimmillaan kuin muovailuvahaa, mistä on ollut hyötyä etenkin kisakentillä. Hartwell on kilpaillut kansallisella tasolla valjakkoajossa tullen tunnetuksi etenkin tarkkuusajosta. Siinä Hartwellin kylmäpäisyys korostuu mikä osaltaan on johtanutkin sen aina kärkisijoille. Hartwell asustaa kotitalillaan Etelä-Saksassa viettäen eläkepäiviä satunnaisena siitosorina.

ii. Marco Möve on juuri se pieni ja pippurinen ori, mistä kaikki puhuvat. Sillä on pieneen kokoonsa nähden mielettömät kyvyt saada tuhoa aikaan. Toki vanhuus on jo ponia rauhottanut kovastikkin, mutta kyllä sekä omistajat, että muut kanssaeläjät muistelevat etenkin Marcon nuoruusaikaa. Aika lienee kullannut muistot ja parantanut mustelmat sekä katkenneet tarhalaudat, mutta hyvä niin. Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Marco on aina ollut niin omapäinen poni, että se on omalla tavallaan vaikuttanut sen kilpauraan. Jos hän ei halua, hän ei halua. Ei ole välimaastoa. Kantakirjaan kisatulosten sijaan Marco saatiin hyvillä pisteillä, jotka ylsivät aina I-palkintoon asti.

ie. Haariette oli aikanaan lahjakas kisaponi, eikä sen potentiaali jäänyt shetlanninponipiireissä huomaamatta. Nelivuotiaana Haariette muutti kotimaastaan Saksasta Englantiin treenattavaksi ja kisattavaksi. Haariette kilpaili arvokisoissa ja kantakirjattiin II palkinnolla. Kuvankaunis ja rauhallinen tamma menestyi tarkkuusajossa, mutta kilpaili myös yhdistettyjä luokkia sijoittuen. Haariette palasi Saksaan 10 vuotta myöhemmin pitkällä meriittilistalla ja pokaalirivillä, olipa noita varsojakin muutama siinä ajassa pyöräytetty. Haariette kuitenkin kuoli jo 16 vuotiaana jättäen jälkeensä omistajan unelmia tulevaisuudesta, mitä kaikkea tamma olisi vielä voinut saavuttaa Saksassa.

e. Fagette v. Clifden on kasvattajansa ylpeydenaihe ja pitkän kasvatustyön tulos Clifdenissä. Suvusta löytyy litania laatuponeja, jotka ovat kaikki menestyneet paitsi valjakkoajossa, myös kouluratsastuksessa. Myös Fagettella on lahjoja valjakkoponin lisäksi ratsuna. Clifden on kuitenkin tallina valjakkopainotteinen, joten oli alusta asti selvää, että myös Fagettesta tulee seuraava tähti niille radoille. Fagette on voittanut useita arvokisoja ja sen luonnetta on kehuttu hyvin sosiaaliseksi ja omaperäiseksi, olematta kuitenkaan mikään tyypillinen kiukkuinen ponitamma. Sillä on aina vähän pilkettä silmäkulmassa eikä metkujakaan arjesta puutu. Kuvankaunis tobiano on kantakirjattu I palkinnolle.

ei. Coral Nordbakk oli lupaus valjakkotallille, jonne se syntyi Ruotsissa. Viisivuotiskaudellaan Coral tekikin jonkinsortin historiaa ja palkittiin loppuvuodesta vuoden tulokkaana. Orilla kuitenkin todettiin nuorella iällä hankosidevamma, minkä myötä poni jäi pois kilparadoilta. Coralin kohdalla harkittiin myös ruunausta, mutta sitä ennen edes yksi jälkeläinen, sillä olisi sääli heittää potentiaali hukkaan. Tuloksena oli Fagette, joka oli todiste mielettömästä isästä ja perimästä. Niinpä Coral sai elää pitkän elämänsä siitosorina, kunnes tuli hetki, että se oli parempi päästää pois tuskistaan ikivihreille laitumille.

ee. Fagermoraua jakoi mielipiteitä niin Clifdenissä, kuin shetlanninponipiireissä yleensäkin. Toisaalta niin mielettömän lahjakas valjakkoponi, mutta kuin piru luonteeltaan. Fagermoraua oli tamma, jonka heikkouksia piti osata hyödyntää juuri oikealla tavalla, siksi siitä muodoistuikin vähän sellainen yhden miehen-poni. Fagermorauan luonteessa oli vahvasti kaikki tai ei mitään-ajattelu ja se näkyi erityisesti ponin kilpasijotuksissa. Se oli niin penteleen hyvä valjakkoponi: nopea, ketterä ja rohkea. Aina kärkisijoilla. Harmi, että vaikea luonne karsi niin paljon varsanostajia, mutta jotkut näkivät heikkouksien läpi vahvuudet. Fagermoraualle ei syntynyt kuin kolme varsaa kilpauran jälkeen.


Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja
06.11.2018 t. Burbacka Haffny Mudyard Nittawosew Liia, Burbacka
09.05.2019 t. Maybecks Classic Novëy Grigris Nomarna Maybeck Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

Näyttelytulokset

  10.11.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
  02.12.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
  21.12.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

  28.11.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) MVAsert
  29.04.2019 NJ-näyttelyt (Valyrian Shetlands) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

11.11.2018   Näyttelytreeniä   omistaja Amelie

"Juokse ihan inan kovempaa." mä ohjeistin Jessicaa, joka treenasi parhaillaan Haarfagerin kanssa maastakäsin näyttelyitä varten. "Jes, näin on paljon paremmin. Sen kanssa on oltava äärettömän tarkka siitä, että juoksee tarpeeksi lujaa muttei kuitenkaan liian lujaa - nyt se ehtii kantamaan itseään eikä vain kipitä tuhatta ja sataa! Oikein hyvä, kehu sitä." mä jatkoin parin ohjeistamista.

Haarfager ja Jessica tekivät työtä käskettynä, ja jos ihan rehellisiä täytyy olla, oli parivaljakko mitä mainioin yhdessä. Jessican hyvät hevosmiestaidot yhdistettynä nuoreen, nöyrään ponioriin olivat hyvä combo - siinä missä Haarfager tarvitsi tukea tai tilaa ihmiseltä, Jessica antoi sitä. "Jes, nyt tuli ihan mielettömän hyvä suora. Ja kun sä juokset siinä kolmiossa, niin yritä ottaa joku kiintopiste jostain kaukaa - kun sulla on joku ajatus siitä minne sä olet itse juoksemassa, niin siitä linjasta tulee huomattavasti suorempi eikä siihen tule turhaa mutkittelua. Parempia pisteitä, parempia pisteitä.. Niitähän me todellakin metsästetään!" ohjeistin nuorta naista ja näytin tälle peukkua tsempatakseni tätä.

Tämän päiväiset näyttelytreenit menivät täysin nappiin. Haarfager alkaa hiljalleen tottumaan ihmisen vierellä juoksemiseen ja se suorittaa herrasmiehen tavoin niin liikkeet, kuin paikallaan seisomisenkin. Itseasiassa näytti vähän siltä, että Jessican ja Haarfagerin välillä loksahti tänään jonkinlaiset palaset paikoilleen, sillä esimerkiksi rakenteen esittäminen tuntui olevan tänään noin tuhat kertaa helpompaa. "Ei yhtään hullumpi setti. Jos viitsit, sä voit heittää Haarfagerin vielä puoleksi tunniksi kävelytyskoneeseen. Mutta heitä sille ensin joku kävelytysloimi päälle ettei sen lihakset jähmety kokonaan, tuolla ulkona on ihan jäätävä keli. Ja se voi jäädä sen setin jälkeen sisälle iltapäiväheinille." ohjeistin Jessicaa, ja lähdin parivaljakon kanssa yhtämatkaa pois maneesin suojista.

10.12.2018   Kurainen kimalleponi   hoitajana Oona (Tuire)

Päätin tulla heti töiden jälkeen käymään Maybeckissa, jotta saamme virallistettua Leian myynnin minulle. Eihän sitä koskaan tiedä, jos he muuttavatkin vielä mieltään! Vaikka tottakai tiedän, että suullinen sopimus on yhtä pitävä kuin kirjallinen, mutta kuka muka lähtisi haastamaan oikeuteen, jos joku ei myykään sulle ponia, vaikka niin oli puhelimessa sovittu.

Ajaessani kohti tallin pihaa, näin tarhassa valkokultaisena hohtavan ponin. Hyvä, etten ajanut tieltä pois, sen verran komeasti pienen nelijalkaisen karva loimotti talviauringossa. Kävin ajamassa autoni parkkipaikalle ja menin talliin etsimään omistajia. Löysin kultakutrisen nuoremman siskoksen ja tervehdin häntä: "Hei, minä olen Oona, tulin tekemään ostopaperit Leiasta." Kättelimme ja kävellessämme toimistoon kysyin kultaisesta ponista.

Allekirjoitusten jälkeen Bettina ohjasi minut tarhalle, jossa Haarfager majaili. "Teiltä kyllä löytyy niin omalaatuisi poneja, ettei oo tosikaan!" Ihastelin ääneen, kun smoky cream -väriseksi kerrottu shetlanninponiori ravasi tarhanportille herkkujen toivossa. Rapsutin oria otsatukan alta samalla, kun se hamuili takin ja housun taskuja. Lopulta se tuhahti ääneen, kun ei löytänyt mitään.

"Tää on ehkä vähän turhan rohkea kysymys, mutta olisinkohan minä saanut vähän harjata Haarfageria? En vaan saa silmiäni irti sen kultaisesta karvasta ja onhan se muutenkin niin hauskan oloinen kaveri", selitin nauraen, kun poni oli seuraavan uhrinsa eli Bettinan taskuilla hamuamassa. "Miksikäs ei, sitä ei olekaan hetkeen puunattu kunnolla, joten hemmotteluhetki olisi varmasti orinkin mieleen."

Taluttaessani Haarfageria tallille ihmettelin, kuinka nätisti se kulki vierelläni. Sen kanssa käytettiin toki taluttaessa ketjua, mutta ei sitä varsinaisesti tarvinnut käyttää, koska ori tuli rauhallisen asiallisesti omalla paikallaan. Tallissa sidoin sen pesukarsinaan, koska sen valkoiset sukat olivat tällä hetkellä kuran peitossa. Hain orin harjapakin hoitotuvasta ja aloitin jalkojen huuhtelusta.

En voinut uskoa, että pihalla niin kirkkaana loistanut karva voisi kimmeltää entistä enemmän. Haarfager nautti täysin siemauksin joka hetkestä ja näytti pettyneeltä, kun reilun tunnin puunauksen jälkeen talutin sen takaisin tarhaansa. "Ohhoh, milloinhan ori olisi viimeksi noin siistinä ollut!" Vanhempi sisaruksista Amelie sanoi, kun olin juuri saanut Haarfagerin päästettyä irti. "Ai hei! Joo, se on ihan älyttömän komea ori ja niin hyväkäytöksinenkin. Bettinalle jo sanoinkin, että olette kyllä löytäneet niin hienoja poneja."

Kävimme vielä yhdessä katsomassa virallisesti minun Leiaa, minkä jälkeen minun oli lähdettävä kotiin hoitamaan kaksi muuta hevostani. Ennen lähtöä kerroin, että aion ehdottomasti tulla vielä toistekin täällä käymään, muutenkin kuin hakemaan oman ponini kotiin. Amelie sanoi, että olen aina tervellut Maybeckiin.