Maybeck Stud

Caysa v.d. Sauther

Caysa on myyty Huvitukseen, uusi osoite.

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 03.06.2018, 8v
Rautias, 103cm

Rekisterinumero VH18-017-0331
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Sauther Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

kantakirjakelpoinen


Maailman monin poni Caysa on Maybeckin keulaponeja, sillä tamma sopii monipuolisesti niin näyttöön kuin käyttöönkin. Ei ole varmasti olemassa Maybeckin tapahtumaa, jossa Caysa ei olisi ollut mukana, sillä se sopii rauhallisen sekä sosiaalisen luonteensa vuoksi niin juhlakatrilleihin, lasten syntymäpäiväjuhlille, rekiponiksi kaupunkipäiville, terapiaratsastukseen sekä tietysti ihan vain näytettäväksikin. Ja mikä parasta, Caysa oikeasti nauttii kaikesta siitä, mitä ihminen sille tarjoaa - se on aina kaikessa mukana korvat höröllä lempeä ilme silmissään. Vaikka Caysa on oikea puuhatäti joka olisi aina menossa, nauttii se kuitenkin myös pitkistä harjaustuokioista tallikäytävällä sekä ei niin tapahtumarikkaista sunnuntaimaastoista pitkän kaavan kautta kävellen.

Caysa on erittäin miellyttävä ajaa, sillä se on kuuliainen ohjastajan antamille avuille ja kaiken hyvän lisäksi erittäin osaava. Jos meillä Maybeckissä olisi pelkästään aikaa, olisi Caysalla varmasti mahdollisuuksia edetä valjakkoponin urallaan aika korkeallekin - ei liene vahinko, että joku on joskus yrittänyt ostaa tamman maan edustajaksi ponimaajoukkueeseen. Onneksi Caysa ei kuitenkaan ymmärrä mahdollisuuksiaan sen pidemmälle ja on varsin tyytyväinen siihen, mitä sille Maybeckissä tarjotaan. Se on kärryjen edessä aina innostunut, se etenee sulavasti ja energisesti tehtävältä toiselle. Koulua ajaessa Caysan vahvuuksina ovat ehdottomasti näyttävät keskiaskellajit, joiden lisäksi se kantaa itseään todella upeassa, korkeassa muodossa. Tarkkuudella ja maratonilla pienen tamman vahvuuksiksi on muodostunut pyhä kolminaisuus ketteryydestä, kestävyydestä sekä rohkeudesta, jonka avulla tamma on tuonut itselleen läjän ruusukkeita kotiin kovatasoisessakin kilpailussa.

Vieraissa paikoissa Caysa seuraa mielellään tapahtumapaikan vilinää ja vilskettä, mutta ei suotta tartuta nopeatempoisuutta tai stressiä itseensä. Pitkillä kisa- tai valmennusmatkoilla Caysa on kuin kotonaan, sillä tammalle tärkeintä tuntuu olevan jonkinlaisen tekemisen lisäksi oma rauha pienessä yksiössä aimo annoksen heinän kera.


Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Camar
rt, 101cm evm
ii. Canal
rt, 102cm
iii. Caahaus
iie. Ethiopia C
ie. Wilra v.d. Fallower
rt, 94cm
iei. Strau v.d. Pholhocks
iee. Cyndra v.d. Fallower
e. Kajsa v.d. Sauther
rt, 103cm evm
ei. Gynether
rt, 103cm
eii. Galileo
eie. Samantha
ee. Kayma v.d. Shotdock
rt, 98cm
eei. Shoot v.d. Kerawell
eee. Kanya v.d. Shuutedom

i. Camar oli komea, toiselle palkinnolle kantakirjattu shetlanninponiori. Poni oli rautias ja siltä löytyi säkää 101cm verran. Luonteeltaan poni oli orimainen, mutta helpohko käsitellä. Camar oli kylmäpäinen ja se otti rohkeasti haasteet vastaan hötkyilemättä. Ori ei kilpailutilanteessakaan imenyt ohjastajan jännitystä itseensä, vaan suoritti tasaisen varmasti. Ponin varmuus teki siitä loistavan valjakkoponin ja sen kanssa kierrettiin pitkin Eurooppaa haalien sijoituksia. Kun Camarilla oli tarpeeksi meriittejä takataskussa, se siirtyi jalostuskäyttöön. Poni olikin todella suosittu, mutta orin omistaja totesi, ettei jo niin monelle tuttua sukua jatketa kovin monella jälkeläisellä. Camar saikin loppujen lopuksi kymmenisen jälkeläistä, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan erittäin pahan kaviokuumeen seurauksena.

ii. Canal oli reipas rautias shetlanninponiori Ruotsista. Ori omasi 102cm säkäkorkeutta ja se kilpaili lähinnä valjakkokilpailuissa. Canal oli todella hienoluonteinen ja sillä oli lähes täydellinen rakenne, mitkä varmasti selittävätkin ensimmäisen kantakirjapalkinnon. Canal oli jokseenkin orimainen, mutta palkitseva poni, jonka kanssa ei omistajan sanojen mukaan tullut yhtään tylsää päivää. Poni oli taitava valjakkoponi ja se eteni tarkasti ohjastajan ohjeiden mukaan. Sen kanssa tuli vain päästä samalle aaltopituudelle. Jalostuskäyttöön ori siirtyi 13-vuotiaana ja siltä löytyy 23 hienoa jälkeläistä, joista lähes jokainen on kilpaillut valjakkoajossa. Ori menehtyi valitettavassa auto-onnettomuudessa jo 18-vuotiaana ja oli suuri menetys omistajaperheelle.

ie. Wilra v.d. Fallower oli rautias, 94cm korkea shetlanninponitalla Ruotsista, joka kilpaili valjakkoajossa kohtuullisen hyvällä menestyksellä. Tamma ehti kilpailla 4 vuotta, jonka jälkeen ponille kehittyi niin vakava jännevamma, että kilpailut oli jätettävä sikseen. Tammalla kuitenkin puskailtiin tämän jälkeenkin ja omistajansa sanoin tamma oli loistava opetusponi perheen pienimmille. Tamma oli rauhallinen ja rento poni ja sitä oli helppo käsitellä. Wilra eteni kärryjen edessä reippaasti ja tarkasti. Poni on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja harmillisen jännevamman jälkeen tamma kuntoutettiin siihen kuntoon, että sen hienoa sukua saatiin jatkettua. Tamma synnyttikin onnistuneesti kolme hienoa jälkeläistä. Wilra menehtyi 23-vuotiaana.

e. Kajsa v.d. Sauther oli rautias, 103cm korkea shetlanninponitamma, jolla riitti energiaa aivan viimeisille päivilleen asti. Tamma eli hyvän elämän omistajaperheellään Ruotsissa ja sen menettäminen 26-vuotiaana oli suuri menetys. Kajsa oli ollut loistava opetusponi perheen lapsille, jotka kilpailivat tammalla ahkerasti valjakkoajokilpailuissa. Luonteeltaan tamma oli herkkä, mutta lempeä poni, jonka kanssa oli helppo tehdä töitä. Kajsa oli aina kinuamassa rapsutuksia ja rakasti pitkiä harjaushetkiä. Kärryjen edessä poni oli tarkka ja reipas, vaikkakin välillä hieman pihalla siitä, mitä ohjastaja todella halusikaan tapahtuvan. Kajsa sai elämänsä aikana 4 jälkeläistä, joista kaikki paitsi Caysa jäivät Ruotsin puolelle. Kaikki jälkeläisistä perivät Kajsan reippauden ja taidot valjakkoajoon.

ei. Gynether oli 103cm korkea rautias shetlanninponiori. Luonteeltaan ori oli sähäkkä, mutta enimmäkseen kuuliainen. Tiettyä orimaisuutta ja itsepäisyyttä löytyi, mutta ponin kanssa pärjäsi hyvin, kunhan pääsi samalle aaltopituudelle sen kanssa. Gynetherillä kisattiin valjakkoajossa ja ori eteni tasaisen varmasti. Välillä liiallinen energia söi tarkkuutta, mutta silloin ponia tuli vain rauhoitella ja pidätellä hieman enemmän. Taitoa kuitenkin löytyi ja tahtoa. Ori käytettiin myös kantakirjaustilaisuudessa ja se sai toisen palkinnon. Ori teki pitkän orin valjakkoponina, eikä jalostuskäyttöön siirtyessään himmaillut. Jälkeläisiä ori sai 22 kappaletta ja se kuoli vanhuuteen 26-vuotiaana.

ee. Kayma v.d. Shotdock oli kauniin rautias shetlanninponitamma Iso-Britanniasta. Säkäkorkeutta tamma omasi 103cm verran. Kayma kilpaili muutamissa valjakkoajokisoissa, mutta siirtyi lähinnä puskaponiksi omistajaperheen lapsien kasvettua. Luonteeltaan tamma oli reipas ja erittäin ihmisrakas poni. Se oli aina hamuamassa namupaloja ja rapsutuksia ja osasi kyllä ilmoittaa itsestään, jos ei näitä saanut tarpeeksi nopeasti. Mitään pahaa tamma ei kuitenkaan tehnyt, vaan hellästi töni käsittelijäänsä tai hirnahti vaativasti. Tamman piti mennä myös kantakirjaustilaisuuteen hakemaan uusia kokemuksia, mutta suunnitelmat kariutuivat tamman ollessa kipeä juuri ennen tilaisuutta ja sen aikana. Tämän kokemuksen hankkiminen jäis siis sikseen, eikä sitä toteutettu myöhemmin. Kayma oli kuitenkin todella kaunis ja varmasti olisi jonkun palkinnon saanutkin. Jälkeläisiä tammalle siunaantui 3 kappaletta ja vihreimmille laitumille se laukkasi 25-vuotiaana.

Sukuselvityksen © Dimma, kiitos!

Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
01.09.2018 t. Maybecks Trick&Treat Metsäkylän Oodi Sorel, Huvitus
02.11.2018 t. Maybecks Caya Thalewyn v. Belmont Crimis


Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  15.09.2018 Huvitus SHLA VVJ-Cup, noviisi koulukoe 4/36
  15.09.2018 Huvitus SHLA KRJ-Cup, helppo B 5/35

Näyttelytulokset

  26.09.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

Kilpailut

Valjakkoajossa 1564.09 op. (vaikeustasolla 4/3)

Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 707.74
Tahti ja irtonaisuus 0.00
Tarkkuus ja ketteryys 856.35


Päiväkirja ja valmennukset

02.09.2018   Tarkkuusajoa ja hienosäätöä   valmentaja Dimma

Maybeck Studissa minua odotti Amelien ja shetlanninponitamma Caysan valjakkovalmennus. Olin hieman myöhässä, kiitos pikkuveljeni, joka ei palauttanut autoani ajoissa. Olin soittanut Amelielle, että he voisivat mennä jo lämmittelemään. Onneksi olin vain hieman myöhässä, mutta minua hävetti silti aivan suunnattomasti, kun suuntasin tallin kentälle, jossa kaksikko olikin jo pyörimässä. Pahoittelin tullessani kentälle ja aloin saman tien kertoa hieman valmennuksen kulusta. Tarkoituksena oli keskittyä hieman tarkkuuteen ja aloinkin laitella kartioita kentälle. Caysa näytti siltä, että se olisi voinut lähteä lentoon, jos olisi saanut luvan. Poni eteni todella kuuliaisesti, mutta pilke silmäkulmassa. Tamma tutkaili tarkasti mitä puuhailin ja tervehtikin minua höristen, kun en ollut enää niin pelottava uusi mörkö.

"Hyvä hyvä, juuri noin", kehuin kaksikkoa, kun olimme päässyt hieman syvemmälle valmennukseen ja kaksikko läpäisi muutaman peräkkäisen portin onnistuneesti. Alkuvalmennuksesta Caysa oli ollut hieman liian innokas, eikä tarkkuus ollut aivan kohdillaan. Poni eteni kuitenkin rohkeasti ja ketterästi. Valmennuksen edetessä myös Caysan tarkkuus parani ja en voinut uskoa silmiäni, miten kaksikko vain sujahti porttien läpi ketterästi ja nopeasti. Eteneminen oli sulavaa ja energistä ja huomasi, että menosta nauttivat kaikki kolme, Amelie, Caysa ja minä. Amelie otti todella hyvin neuvoni vastaan ja teki heti neuvojeni mukaan. Näin saatiin todella onnistunut valmennus ja loppuverryttelyjen aikana annoinkin kattavan kommentin valmennuksesta ja totta kai myös kannustukseni tulevaa varten.

06.10.2018   Kouluohjelman treenaamista   valmentaja Jaana K.

Pitkästä aikaa oli tiedossa muutakin, kuin este- tai kouluvalmennuksen pitoa! Olin lupautunut reissaamaan länsirannikolle valmentamaan Amelie Maybeckiä hänen ja siskonsa omistamalle tallille valjakkoajossa. Oltiin sovittu, että treenattaisiin yhtä kouluohjelmista kentällä ja tallin pihaan saapumisen jälkeen suuntasinkin kulkuni suoraan suurelle kentälle, missä Amelie olikin jo lämmittelemässä rautiasta shetlanninponitammaa.

Aloitettiin heti käymään läpi kouluohjelmaa ja lähdettiin ihan sisääntulosta lähtien liikkeelle. Valjakko saapui ”radalle” oikein hyvin suorassa linjassa ja pysähtyminenkin onnistui todella hienosti kuolaintuntuman pysyen koko ajan tasaisena. Poni siirtyi ohjastajansa käskystä sujuvasti suoraan harjoitusraviin.

Amelie ohjasi poniaan pehmeästi ja Caysa kuunteli erittäin mukavasti eri käskyjä, joita ohjastajaltaan sai.

”Tuu siinä täyskaarrossa ihan pikkusen pitemmälle vielä. Teidän kun pitäis käydä kuitenkin pituushalkasijalla asti. Tulee vähän turhan jyrkkä muuten”, neuvoin ja kerroin samalla seuraavan liikkeen, vaikka Amelie varmasti muistikin kouluohjelman erittäin hyvin, mutta kertaus on tunnetusti opintojen äiti!

Toinen täyskaarto oli juuri sellainen kuin pitikin ja tahti säilyi kokoajan erinomaisena, kuten myös asetuskin.

Caysa ei hyytynyt edes volteilla, vaan ponilla oli erinomainen eteenpäinpyrkimys. Yleensä, kun monellakin hevosella ja ponilla tuppaa vauhti hyytymään voltilla, jollei niitä tietoisesti aja eteen, mutta rautias tamma tikkasi oikein tasaista ja hyvää ravia. Voltin kokokin oli oikein hyvä.

Lisättyyn raviin siirtyminen olisi saanut olla ehkä inan terävämpi, mutta lähti kuitenkin rullaamaan oikein mukavasti ja Caysa polki kunnolla alleen ravin ollessa erittäin hyvän näköistä.

Yleisesti ottaen valmennus sujui erittäin hyvin ja oli miellyttävä katsella osaavan valjakon toimintaa näinkin lähietäisyydeltä. Olen jo varmaan aiemminkin ylistänyt tätä valjakkoa, mutta Amelie ja Caysa ovat erinomainen pari ja heidän yhteistyönsä toimii moitteetta! Amelien pehmeät avut ovat aivan omiaan herkältä vaikuttavalle Caysalle, joka tekee kaikkensa miellyttääkseen ja suorittaakseen työnsä hyvin. Erinomaista!