Maybeck Stud

Esittely

Amelie ja Bettina olivat kumpikin seilanneet maailman vesillä itseään etsien sekä ihmisenä, että ratsastajana. Vuonna 2017 tuli ajankohtaiseksi vanhempien puheet kotitilan myynnistä ja helpommista eläkepäivistä kerrostaloasunnossa. Amelia ja Bettina olivat olleet lapsena varsin läheisiä, mutta kotoa muuton jälkeen eri maissa asuminen oli vaatinut suhteelta veronsa. Oli koko suvulle vähintäänkin yllättävää, kun sisarukset ilmottivat jatkavansa tilan pitoa yhdessä uudistaen konseptia. Vaikka molemmat naiset olivat tottuneet toimimaan pitkälti isojen hevosten kanssa viime vuosina, tuntuivat shetlanninponit luontevalta rodulta toteuttaa unelmaa valjakkotallista. Se oli myös Maybeckin suvun ainoa toive ja odotus - Maybecin shetlanninponit olivat jo niittäneet mainetta Pohjoismaissa ja olisi surullista jos matka loppuisi nyt. Todellisuudessa tämä matka vasta alkoi.

Henkilöesittelyt

Amelie Maybeck

29-vuotias rikosseuraamusalan sosionomi, valjakkoajon lajivalmentaja

Ei ole sukukokousta, jossa kukaan ei kysyisi, milloin viimeksi Amelie on tipahtanut ponin selästä. Vauhdin hurmasta inspiroitunut nuori nainen on ollut lapsuudessaan oikea rämäpää; perheen shetlanninponit saivat nelistää maastossa sen minkä kintuistaan pääsi, eikä vauhti tuntunut aina silti riittävän. Kun ikää tuli lisää ja nälkä kasvoi syödessä, shetlanninponit vaihtuivat teini-ikäisenä muutamia PM-ratoja hypänneeseen ratsuponioriin jonka kanssa kilpauran tavoitteet olivat huomattavasti realistisemmat. Esteratsastuksessa 130cm tasolla kilpaillut Amelie lähti lukio-opintojen aikaan hakemaan hevosoppia Belgiasta, jonne hän jäi yhden kesän sijasta kolmeksi vuodeksi sisäänratsastamaan nuoria esteratojen lupauksia.

Kolme vuotta maankuulun ratsuttajan sekä isojen, reaktiivisten puoliveristen seassa opetti paljon. Se opetti hevosen kouluttamiseen vaativaa sinnikkyttä ja johdonmukaisuutta sekä ratsastuksellisia ja hevosenhoidollisia asioita. Ennenkaikkea se kuitenkin opetti elämään realistisesti; Ameliesta ei koskaan tulisi ratsastajaa, joka voisi tavoitella esimerkiksi maailmanluokkia ja sitä kautta tehdä kannattavaa ratsualan bisnestä. Pitkän eipäs-joopas pohdinnan tuloksena Amelie myi nuoren puoliverisensä pois ja osti paluulennon suomeen, jossa häntä odotti opiskelupaikka ammattikorkeakoulussa. Suomeen palattuaan Amelie ratsasteli jonkin verran tuttujensa estehevosia, mutta ei tuntenut enää samanlaista intohimoa ratsastusurheilua kohtaan ja pian ainut yhteys hevosiin oli vanhempien valjakkopainoitteiset shetlanninponit.

Tutustuthan myös Amelien omistamaan tallikoira Unnaan?


Bettina Maybeck

26-vuotias kasvatustieteiden maisteri, valjakkoajon lajivalmentaja

Lapsena Bettinan sai pakottaa ponin selkään. Hevosperheessä kasvaminen nuorelle tytölle ei tuntunut luontevalta ja Bettina lähtikin varhain teini-iässä opiskelemaan urheilulukioon toiselle paikkakunnalle. Siskonsa tavoin Bettina ei koskaan ollut tuntenut erityistä intohimoa hevosharrastusta kohtaan - enemmänkin se on ollut velvoite ja pakko. Lukion jälkeen asiat muuttuivat kun nuori nainen lähti viettämään välivuotta Yhdysvaltoihin. Tuon vuoden aikana Bettina tutustui paljon paikalliseen hevosalaan ja löysi kaipuunsa hevosten pariin, jota ei ollut vuosikausiin tuntenut.

Bettina hakeutui osa-aikatöihin hevosalalle opiskelujen ohessa. Kiitos hevospiireissä tunnetun sukunimen, mieluisan tallin löytäminen ei ollut vaikeaa. Suomenruotsalainen valjakkohevosiin painottunut talli avasi ovet kokonaan uuteen maailmaan. Noiden vuosien aikana Bettina oppi hevosmiestaitoja, paljon käytännön ja teorian asioita valjakkoajosta ja pääsi myös MM-joukkueen mukana kisamatkoille ottamaan oppia.

Jessica Husgård

19-vuotias ratsastuksenohjaaja & valjakkoajon lajivalmentaja

Hevoskärpäsen purema Jessica on valmentautunut sekä kilpaillut koko ikänsä monipuolisesti sekä koulu- että esteratsastuksessa. Ratsastuksenohjaajaopintojaan suorittaessa Jessica saapui tekemään Maybeckiin muutaman kuukauden pituista harjoittelujaksoa jonka aikana nuori nainen sai ensikosketuksensa valjakkoajoon. Ahkeraksi ja täsmälliseksi osoittautunut Jessica jäi suoraan harjoittelujaksolta kesätöihin, jonka myötä tämä onkin edennyt urallaan - tänään Jessica toimii Maybeckin vakituisena tallimestarina ja on hankkinut itselleen muun muassa valjakkoajon lajivalmentajan tutkinnon.

Vaikka valjakkopainoitteiset shetlanninponit ovat astelleet nuoren naisen sydämeen, saattaa Jessican tavata Maybeckin mailta myös upean ratsuponiori Taavin selästä jonka kanssa hän kilpailee Helppo A tasolla koulua ja 120cm tasolla esteitä. Pienen kokonsa vuoksi Jessica ratsastaa toisinaan myös Maybeckin poneja.