suomenhevostalli
Helmikehto
  • virtuaalitalli
 

virtuaalihevonen
Voikiekko

voikko suomenhevosori, 159 cm

19.12.2016, nyt 14-vuotias (satunnainen)

kasvattanut  Matias Välimäki, Suomi

omistaa  Helmikehto VRL-14355

ko  ::  Vaativa B
re  ::  110 cm
me  ::  CIC1

VIR MVA Ch, VSN World Champion, KTK-I (03/18)
VH17-018-0361

Aina hyvällä tuulella oleva voikko on oikea turpaterapeutti, jonka kanssa aika kuluu kuin siivillä - sitä huomaa yhtäkkiä olevansa taantunut ponilapseksi, joka ei muuta tekisikään kuin puhuisi ja pussaisi. Ja välillä antaisi porkkanaa taskusta ihan vain siksi, että sitä porkkanaa sattui kuin ihmeen kaupalla olemaan taskussa. Veikko on sosiaalisen ja uteliaan luonteensa vuoksi mitä rakastettavin hevonen; kenenpä sydän ei sulaisi, kun voikko tervehtii matalalla hörähdyksellä karsinan tai tarhan ohi kulkiessa? Kokemuksen syvällä rintaäänellä täytyy todeta, että sydän on sulanut viimeistään sitten, kun hevosen kanssa viettää esimerkiksi hoitotoimenpiteen ajan aikaa - sen luonteessa yhdistyy niin mahtavasti sen persoonallisuus, eloisuus sekä kiltteys, että parempaa comboa saa hetken etsiä.

Herrasmiesmäisen luonteen omaava ei jätä kylmäksi selästäkään käsin, sillä ori on erittäin kevyt ja herkkä ratsastaa. Sillä on lisäksi hyvä työmotivaatio sekä luontainen tarve miellyttää ihmistä - lienee siis sanomattakin selvää, että tämän hevosen kanssa ei tarvitse jättää ratsastusta kesken siksi, että oma naama punottaisi kiukusta. Ja jos jostain syystä punottaisikin, niin todennäköisesti pelkästä rakkaudesta. Kouluratsuna Veikon bravuureita lienee siirtymiset askellajista toiseen sekä askellajin sisällä, jonka lisäksi se tekee varsin näyttäviä sulkutaivutuksia myös laukassa. Laukassa tehdyt jutut tuntuvat noin muutenkin olevan orille melko mielekästä, sillä se on laukkaa työskennellessä aina hyvin iloisen ja energisen oloinen. Laukanvaihdoista puhumattakaan, jotka ovat tämän hevosen kanssa varsin lennokkaita ja energisiä.

Veikko on suomenhevoseksi varsinainen monitaituri, sillä vaikka se tekee koulupuolella Vaativan B-tason juttuja, osaa se myös hypätä. Veikko on esteillä varsin energinen kaveri, joka ei siitä huolimatta ole mitenkään mahdoton ratsastaa. Kun ratsastaja uskaltaa antaa hevoselle tilaa laukata eikä vaikuta siihen liikoja, on Veikon kanssa hyppääminen oikeasti mahdottoman hauskaa. Se etenee esteeltä esteelle korvat tötterössä eikä turhia jänistele ja esteet se ylittää kissamaisen ketterällä tyylillä. Maastoesteillä Veikko tarjoaa itsekseen usein melko turhan vauhdikasta menoa, joten siellä ratsastajan tulee osata tasapainoittaa ja hidastaa hevosta häiritsemättä sitä kuitenkaan liiaksi. Joku joskus sanoikin, että Veikko on uskomattoman lahjakas hevonen taitavalle kenttäratsastajalle, joka ei turhia pelästy vauhdikkaampaakaan vauhtia.

Paljon kilpailleena ja matkustaneena hevosena Veikko lastautuu traileriin sekä rekkaan moitteetta. Tammojen kanssa kuljettaessa hevosta kuljetetaan orilaidan kanssa, mutta ruunien tai toisten orien kanssa orilaitaa ei välttämättä tarvitse. Veikko nimittäin keskittyy matkustaessa täyttämään vatsaansa heinäverkon antimilla, eikä jaksa turhanpäivisiin leikkeihin ryhtyä vieruskaverin kanssa. Vieraissa paikoissa ori on kuin kotonaan; se on yhtä miellyttävä hoitaa ja ratsastaa kuin kotonakin. Ja jos mahdollista, se on vielä kuuliaisempi vieraissa.

Sukutiedot

i. Voiterva evm
voikko, 159 cm
ii. Voilevä
voikko, 159cm
iii. Voipallo
voikko, 160cm
iie. Hinneli
voikko, 156cm
ie. Maisa
vaaleanrautias, 154cm
iei. Yrjö
rautias, 156cm
iee. Maana
vaaleanrautias, 149cm
e. Kaino evm
tummanpunaruunikko, 156cm
ei. Lehmus
ruunikko, 156cm
eii. Lennu
ruunikko, 155cm
eie. Poutainen
kulomusta, 159cm
ee. Kirma
tummanpunarautias, 156cm
eei. Rehveli
tummanpunarautias, 158cm
eee. Kerttu
tummanpunarautias, 156cm

Jälkeläiset ♥   28.10.2017 t. Huvitutin Tahmatassu  ::  e. Viljaana  ::  KTK-III, SV-II
♥   24.12.2017 o. Koistilan Vintiö  ::  e. Virili  ::  KTK-III
♥   14.01.2018 t. Vähäpellon Vallamari  ::  e. Vaniljataivas  ::  KTK-II
♥   06.12.2017 t. Vähäpellon Lapinlohtu  ::  e. Lapintaika  ::  KTK-III
♥   24.12.2017 t. Vähäpellon Pusuttelija  ::  e. Pusupulveri  ::  KTK-kelp.

Sukuselvitys i. Erikoisväriset suomenhevoset ovat kautta aikain herättäneet tehokkaasti huomiota ihmisten keskuudessa, eikä Voiterva ollut poikkeus. Miksi se olisikaan ollut poikkeus, olihan ori suorastaan poikkeuksellisen komea. Siinä yhdistyi laadukas ratsusuomenhevosjalostus upeaan väriin, se oli kaukana sellaisesta puhtaan värijalostuksen kaamearakenteisista kirahveista, joita valitettavasti nykyisin suomenhevosissakin näkee. Voiterva oli tuttu näky kilpakentillä, aina naapuritallin pikkukilpailuista, joissa se kävi omistajansa lasten kanssa, suomenhevosten kuninkaallisiin saakka. Jos joku on ihmetellyt, mistä Voikiekko on helpon luonteensa perinyt, voi sen ilman epäilystä kertoa olevan sen isältä peräisin. Vai kuinka monen astuvan suomenhevosorin selkään uskaltaisit laskea viisivuotiaan lapsesi kilpailutilanteessa? Ei siis ihme, että ori oli niin suosittu jalostuksessa, useina vuosina ratsusuomenhevosten astutustilastojen kärjessä olleessa Voitervassa yhdyistyivät kiltti luonne, nätit liikkee, erikoinen väri sekä hyvä rakenne.

ii. Voipallo oli yksi ensimmäisistä tunnetuista voikoista suomenhevosista. Se kilpaili suomenhevosten koulumaailman huipulla, esitellen lahjojaan myös esteratsastuksen parissa kansallisella tasolla. Kenttääkin ori starttasi muutaman kerran, mutta yhden hevosen loukkaantumiseen päättyneen maastokokeen jälkeen sen omistaja totesi, että kenttäkilpailuissa oria ei enää jatkossa nähtäisi. Kuntoutuksen jälkeen ori palasi vielä muutamaksi kaudeksi kouluradoille, esteillä sen hyppelyt jäivät kotikentille, kuten kenttäratsastuksessakin. Ori toimi maltillisesti jalostuksessa kilpailuista eläköidyttyään, se sai viitisenkymmentä varsaa, vaikka kysyntää olisi ollut enemmänkin. Omistaja kuitenkin halusi päästää elämänsä hevosen eläkkeelle; Voipallo eli 22-vuotiaaksi asti, toimien loppuun saakka rauhallisena maastoköpöttelyratsuna.

ie. Puolet ratsusuomenhevosiksi kutsutuista suokeista tuntuu olevan entisiä ravureita, tai vähintään ravisuvusta tulevia ja raviuran toivossa ajokoulutettuja. Maisa-tamma oli yksi näistä lukuisista suomenhevosista. Kuten monet muut epäonnistuneet ravurinalut, sekin päätyi keskinkertaiselle tätiratsastajalle maastoratsuksi. Kyllä sen kanssa koulussa valmentauduttiin, pikkuesteitä hypittiin ja kävipä tamma oikein ratsuttajallakin, mutta ei siitä koskaan Helppo C -tasoisia ratoja vaikeampien suorittajaa tullut. Peräänannosta ei ollut Maisan kanssa työskennellessä kuultukaan, mutta ei ratsastaja sitä osannut kaivatakaan. Näiden seikkojen takia on hieman hämärän peitossa, miten kolme varsaa varsonut tamma onnistui jättämään niin monipuolisia ja menestyneitä jälkeläisiä, tai miksi hädin tuskin kantakirjaan hyväksyttyä tammaa edes käytettiin jalostuksessa. Sen varsoista oli moneksi: yhdestä tuli yksi suomenhevosten parhaisten kouluratsuista, toinen oli sadasosasekuntin päässä kuninkuusravien voitosta ja kolmas näyttelyiden takuuvarma luokkavoittaja. Näitä varsoja ei yhdistänyt kuin yksi asia, Maisalta peritty kiltti ja kuuliainen luonne.

e. Kaino oli, jos ei muuta, niin ainakin nätti. Luonteeltaan kärttyisä tamma ei ollut kenenkään suosikkihevosia, ja se vaihtoikin omistajaa useasti ennen lopulliselle omistajalleen, pitkän linjan suomenhevoskasvattajalle, päätymistä. Tämän omistuksessa tamma kilpaili muutaman startin kouluratsastuskilpailuissa Helppo B-A -tasolla, jonka jälkeen se siirtyi siitokseen, saaden kuusi varsaa. Viimeistä, seitsemättä varsaansa Kaino ei koskaan ehtinyt saamaan, vaan se loi varsansa viiden kuukauden jälkeen menehtyen itse tästä aiheutuneisiin komplikaatioihin. Tamma oli ollu hyvä emä, mutta kukaan ei rehellisesti jäänyt kaipaamaan äksyä tammaa, sen kanssa kilpaillut, muutamat aluetason startitkin olivat olleet tuskaa. Ei ollut ketään, joka olisi välttynyt Kainon näykkäisyiltä tai neitimäisiltä, mutta teräviltä pukeilta.

ei. Lehmus ei ollut mitenkään erityinen hevonen, ainakaan ensisilmäyksellä. Helposti se vaikutti ominaisuuksiensa puolesta sellaiselta suomenhevosorilta, joita oli kymmenen tusinassa. Se kilpaili koulussa Helppoa A:ta ja esteillä metriä, molempia keskinkertaisella menestyksellä. Se ei ollut luonteeltaan mitenkään liian orimainen, vaan oikeastaan ihan kiva, mutta vaati jämäkän käsittelijän. Sen suku oli kirjava miksaus eri suomenhevosten jalostussuuntia, ja sen omistajalle tuotti suorastaan vaikeuksia valita kantakirjattavaa suuntaa. Monipuolisena ja mukavaluontoisena harrastushevosena kilpauransa ohella toiminut ori olisi voitu periaatteessa kantakirjata mihin tahansa jalostussuuntaan pienhevosta lukuun ottamatta, 156-senttinen ori ei ponikokoisesta olisi mennyt edes hyvällä mielikuvituksella, mutta ravuriksi nuorena yritetty ori olisi voinut mennä niin ravurista kuin työhevosestakin ratsun lisäksi, kaikki suomenhevosille tyypilliset lajit sujuivat siltä leikiten. Alun perin ratsuksi kirjattu ori kirjattiinkiin myöhemmin myös työhevossuunnalle. Orin varsoja ei ollut ihan kamalan montaa, parikymmentä, ja niistä kuoriutui monenmoisia hevosia. Oli niin ravureita, ratsuja kuin työhevosia, menestyneitä kilpureita, harrasteratsuja ja siitostammoja.

ee. Kiiltävän punainen Kirma oli kaunis näky esteradoilla, kouluradoille ADHD-tamma ei taipunut, sileän treenit olivat vauhdikkaan hevosen kanssa tuskaa. Maastossa ja esteillä loistanut tamma päätyi saamaan ensimmäisen varsansa 12-vuotiaana jännevammasta toipuessaan, Kirman omistaja totesi, että enemmän tammasta olisi kantavana hyötyä kuin tyhjän panttina, energisen, erisukuisen tamman tamman sukutaulu ei näyttänyt hassummalta. Se ei ollut luonteeltakaan hassumpi, ainakaan käsiteltäessä, vaikka ratsastettavuus kärsikin loppumattomasta energiasta. Orivalinassa tamman omistaja kiinnittikin enemmän huomiota orin luonteeseen kuin sen sukutauluun ja muihin ominaisuuksiin. Tämä varsa jäi kuitenkin Kirman ainoaksi, ja tamma palasi estekentille. Ei se isoihin luokkiin koskaan tehnyt paluuta, mutta omistajansa 12-vuotiaan pojan kanssa se suoritti varmasti 80-senttisiä ratoja, eikä vauhdista ollut puutetta.

sukuselvityksen © miivi, kiitos!

Kilpailumenestys

KRJ-kouluratsastus (47 sijoitusta)

01.   12.04.2017, Kaunovaara, Vaativa B, 4/40
02.   12.04.2017, Kaunovaara, Vaativa B, 6/40
03.   15.04.2017, Kaunovaara, Vaativa B, 6/40
04.   20.04.2017, Kaunovaara, Vaativa B, 5/40
05.   11.06.2017, Fiktio, vaativa B, 4/40
06.   11.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 1/30
07.   12.07.2017, Fiktio, Vaativa B, 4/30
08.   14.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 3/30
09.   15.07.2017, Fiktio, Vaativa B, 4/30
10.   18.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 5/30
11.   23.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 1/30
12.   26.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 5/30
13.   28.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 2/30
14.   28.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 3/30
15.   29.07.2017, Ros Cirein, Vaativa B, 5/30
16.   07.08.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 5/30
17.   07.08.2017, Mitar Warmbloods, Vaativa B, 4/30
18.   08.08.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 2/30
19.   09.08.2017, Maana, Vaativa B, 3/60
20.   10.08.2017, Mitar Warmbloods, Vaativa B, 4/30
21.   12.08.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 5/30
22.   14.08.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 4/30
23.   16.08.2017, Runoratsut, Vaativa B, 4/40
24.   17.08.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 3/30
25.   17.08.2017, Bellgrove, Vaativa B, 2/30
26.   20.08.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 2/30
27.   22.08.2017, Raatteen Sht, Vaativa B, 5/30
28.   25.08.2017, Raatteen Sht, Vaativa B, 5/30
29.   26.08.2017, Bellgrove, Vaativa B, 3/30
30.   26.08.2017, Bellgrove, Vaativa B, 5/30
31.   27.08.2017, Bellgrove, Vaativa B, 4/30
32.   28.08.2017, Bellgrove, Vaativa B, 4/30
33.   04.09.2017, Ketola, Vaativa B, 2/30
34.   05.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 2/30
35.   06.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 4/30
36.   09.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 5/30
37.   09.09.2017, Fiktio, Vaativa B, 3/40
38.   10.09.2017, Chermia, Vaativa B 3/23
39.   15.09.2017, Fiktio, Vaativa B, 2/33
40.   15.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 5/30
41.   17.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 5/30
42.   17.09.2017, Fiktio, Vaativa B, 4/33
43.   18.09.2017, Fiktio, Vaativa B, 5/33
44.   20.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 3/30
45.   21.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 1/30
46.   26.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 3/30
47.   29.09.2017, Mörkövaara, Vaativa B, 5/30

KERJ-kenttäratsastus (33 sijoitusta)

01.   15.03.2017, Valeron Stud, CIC1, 1/30
02.   02.05.2017, Kurkijoen Ratsutila, CIC1, 5/30
03.   04.05.2017, Valeron Stud, CIC1, 2/30
04.   05.05.2017, Valeron Stud, CIC1, 3/30
05.   06.05.2017, Silverlode, CIC1, 1/30
06.   07.05.2017, Silverlode, CIC1, 5/30
07.   07.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 3/30
08.   09.05.2017, Silverlode, CIC1, 4/30
09.   09.05.2017, Kettula, CIC1, 2/30
10.   10.05.2017, Valeron Stud, CIC1, 2/30
11.   11.05.2017, Kettula, CIC1, 2/30
12.   11.05.2017, Kettula, CIC1, 2/30
13.   13.05.2017, Valborg, CIC1, 5/30
14.   13.05.2017, Puzzle Rebellion, CIC1, 3/30
15.   13.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 1/30
16.   14.05.2017, Silverlode, CIC1, 5/30
17.   14.05.2017, Kurkijoen Ratsutila, CIC1, 5/30
18.   14.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 2/30
19.   16.05.2017, Kettula, CIC1, 3/30
20.   16.05.2017, Valborg, CIC1, 5/30
21.   16.05.2017, Puzzle Rebellion, CIC1, 4/30
22.   16.05.2017, Kurkijoen Ratsutila, CIC1, 3/30
23.   17.05.2017, Valeron Stud, CIC1, 1/30
24.   18.05.2017, Kurkijoen Ratsutila, CIC1, 1/30
25.   19.05.2017, Kettula, CIC1, 5/30
26.   20.05.2017, Jadessa Warmbloods, CIC1, 3/30
27.   20.05.2017, Silverlode, CIC1, 3/30
28.   21.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 3/30
29.   22.05.2017, Kilpailukeskus Ginger, CIC1, 5/30
30.   22.05.2017, Puzzle Rebellion, CIC1, 5/30
31.   22.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 4/30
32.   23.05.2017, Kurkijoen Ratsutila, CIC1, 4/30
33.   24.05.2017, Kettula, CIC1, 2/30
34.   24.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 1/30
35.   25.05.2017, Kettula, CIC1, 5/30
36.   25.05.2017, Puzzle Rebellion, CIC1, 5/30
37.   25.05.2017, Kilpailukeskus Ginger, CIC1, 1/30
38.   26.05.2017, Puzzle Rebellion, CIC1, 2/30
39.   27.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 2/30
40.   28.05.2017, Kilpailukeskus Ginger, CIC1, 2/30
41.   28.05.2017, Puzzle Rebellion, CIC1, 2/30
42.   29.05.2017, Kettula, CIC1, 4/30
43.   29.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 2/30
44.   29.05.2017, Puzzle Rebellion, CIC1, 3/30
45.   30.05.2017, Vinkavuo, CIC1, 5/30
46.   14.06.2017, Turmeltaja, CIC1, 1/30
47.   19.06.2017, Turmeltaja, CIC1, 1/30
48.   20.06.2017, Turmeltaja, CIC1, 2/30
49.   24.06.2017, Turmeltaja, CIC1, 4/30
50.   28.06.2017, Turmeltaja, CIC1, 5/30
51.   29.06.2017, Turmeltaja, CIC1, 3/30
52.   30.06.2017, Turmeltaja, CIC1, 2/30

ERJ-esteratsastus (93 sijoitusta)

01.   10.04.2017, KK Lapland, 100cm, 3/30
02.   11.04.2017, KK Lapland, 100cm, 1/30
03.   17.04.2017, KK Lapland, 100cm, 3/30
04.   20.04.2017, KK Lapland, 100cm, 1/30
05.   23.04.2017, KK Lapland, 100cm, 2/30
06.   27.04.2017, KK Lapland, 100cm, 5/30
07.   28.04.2017, KK Lapland, 100cm, 1/30
08.   28.04.2017, KK Lapland, 100cm, 5/30
09.   30.04.2017, KK Lapland, 100cm, 3/30
10.   01.05.2017, Bellgrove, 110cm, 3/50
11.   03.05.2017, Kingsfall, 100cm, 2/30
12.   05.05.2017, Kingsfall, 100cm, 2/30
13.   07.05.2017, Kingsfall, 100cm, 4/30
14.   08.05.2017, Kingsfall, 100cm, 1/30
15.   09.05.2017, Bellgrove, 110cm, 5/50
16.   10.05.2017, Bellgrove, 100cm, 4/30
17.   11.05.2017, Bellgorve, 110cm, 5/50
18.   11.05.2017, Kingsfall, 100cm, 2/30
19.   12.05.2017, Kingsfall, 100cm, 1/30
20.   12.05.2017, Kingsfall, 100cm, 3/30
21.   15.05.2017, Kingsfall, 100cm, 3/30
22.   18.05.2017, Kingsfall, 100cm, 4/30
23.   19.05.2017, Kingsfall, 100cm, 4/30
24.   20.05.2017, Kingsfall, 100cm, 1/30
25.   20.05.2017, Kingsfall, 100cm, 4/30
26.   20.05.2017, Kingsfall, 100cm, 1/30
27.   26.05.2017, Kingsfall, 100cm, 3/30
28.   27.05.2017, Kingsfall, 100cm, 4/30
29.   30.05.2017, Kingsfall, 100cm, 1/30
30.   04.06.2017, Ricota, 100cm, 2/30
31.   16.06.2017, Huvitus, 100cm, 3/30
32.   17.06.2017, Huvitus, 100cm, 2/30
33.   30.06.2017, Huvitus, 100cm, 1/30
34.   03.08.2017, Turmeltaja, 100cm, 4/30
35.   04.08.2017, Kärmeniemi, 100cm, 2/30
36.   05.08.2017, Prime Sporthorses, 100cm, 5/30
37.   08.08.2017, Turmeltaja, 100cm, 3/30
38.   12.08.2017, Prime Sporthorses, 100cm, 1/30
39.   16.08.2017, Turmeltaja, 100cm, 1/30
40.   16.08.2017, Turmeltaja, 100cm, 2/30
41.   17.08.2017, Turmeltaja, 100cm, 2/30
42.   01.09.2017, Erkinheimot, 110cm 2/30
43.   02.09.2017, Erkinheimot, 110cm 1/30
44.   02.09.2017, Syrjän Ratsutalli, 100cm, 1/30
45.   02.09.2017, Zurück, 110cm, 3/30
46.   03.09.2017, Mörkövaara, 100cm, 2/30
47.   03.09.2017, Zurück, 110cm, 3/30
48.   04.09.2017, Zurück, 110cm, 5/30
49.   04.09.2017, Mörkövaara, 100cm, 3/30
50.   04.09.2017, Syrjän Ratsutalli, 100cm, 1/30
51.   05.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 4/30
52.   05.09.2017, Erkinheimot, 110cm 1/30
53.   06.09.2017, Erkinheimot, 110cm 2/30
54.   06.09.2017, Zurück, 110cm, 4/30
55.   07.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 4/30
56.   07.09.2017, Mörkövaara, 100cm, 3/30
57.   07.09.2017, Erkinheimot, 110cm 1/30
58.   08.09.2017, Mörkövaara, 100cm, 2/30
59.   08.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 4/30
60.   09.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 3/30
61.   10.09.2017, Zurück, 110cm, 1/30
62.   10.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 4/30
63.   11.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 5/30
64.   12.09.2017, Syrjän Ratsutalli, 100cm, 1/30
65.   14.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 3/30
66.   14.09.2017, Erkinheimot, 110cm 2/30
67.   16.09.2017, Zurück, 110cm, 5/30
68.   17.09.2017, Zurück, 110cm, 3/30
69.   17.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 1/30
70.   17.09.2017, Erkinheimot, 110cm 1/30
71.   18.09.2017, Erkinheimot, 110cm 5/30
72.   19.09.2017, Erkinheimot, 110cm 5/30
73.   19.09.2017, Zurück, 110cm, 5/30
74.   20.09.2017, Syrjän Ratsutalli, 100cm, 1/30
75.   20.09.2017, Erkinheimot, 110cm 4/30
76.   22.09.2017, Zurück, 110cm, 5/30
77.   22.09.2017, Zurück, 110cm, 3/30
78.   22.09.2017, Zurück, 110cm, 4/30
79.   23.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 3/30
80.   23.09.2017, Erkinheimot, 110cm 3/30
81.   24.09.2017, Zurück, 110cm, 4/30
82.   24.09.2017, Zurück, 110cm, 2/30
83.   25.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 3/30
84.   26.09.2017, Zurück, 110cm, 5/30
85.   26.09.2017, Zurück, 110cm, 1/30
86.   26.09.2017, Erkinheimot, 110cm 4/30
87.   27.09.2017, Zurück, 110cm, 5/30
88.   27.09.2017, Zurück, 110cm, 1/30
89.   28.09.2017, Zurück, 110cm, 3/30
90.   28.09.2017, Erkinheimot, 110cm 1/30
91.   28.09.2017, Erkinheimot, 110cm 4/30
92.   29.09.2017, Erkinheimot, 110cm, 5/30
93.   30.09.2017, Zurück, 110cm, 3/30

Näyttelyt

11.03.2017 NJ, Koistila, irtoSERT
02.04.2017 NJ, Loitsulähde , MVA-SERT
09.05.2017 NJ, Haavelaakso, MVA-SERT
19.08.2017 NJ, Lily's Trotters, irtoSERT
22.08.2017 NJ, Ponitila Adina, irtoSERT

15.12.2017 Vähäpelto VSN, SW2 40,5p
02.01.2017 Vähäpelto VSN, SW2

Päiväkirja

03.01.2018  ::  Tutustumista   Kirjoittajana Miivi

Olin ihastellut Vähäpellon tiluksia useaan otteeseen siellä vieraillessani, olin vakivieras tallin tiloissa järjestetyissä kilpailuissa ja muissa tapahtumissa, ja olimpa muutaman hevosenkin sieltä ostanut. En kuitenkaan ollut päässyt tutustumaan tallin tiluksiin sen tarkemmin, tunsin sen varsalaidunten lisäksi vain kilpailuareenan. Tänään olin kuitenkin kurvannut jo aamusta autoni tallin pihaan. Olin yhteisten tuttujen kautta päätynyt sopimaan tallinpitäjä Vernan kanssa siitä, että liikuttaisin muutamaa heidän hevosistaan pari kertaa. En tiennyt mihin olin lupautunut, eikä luultavasti Vernakaan, olimme hädin tuskin hyvänpäiväntuttuja keskenämme.

Vaikka tallin tilukset olivatkin minulle vieraammat, ei tallista voinut erehtyä. Tallinkäytävällä törmäsinkin Vernaan, joka harjaili voikkoa suomenhevosoria. Tämä ei vielä saanut minua hämmästymään, vaikka ori komea olikin, mutta vannon, että ilmeeni oli näkemisen arvoinen, kun nainen totesi minulle, että voisin saman tien käydä hakemassa satulahuoneesta sen varusteet, jotka löytyivät Voikiekko-nimen alta. Samalla minun kuulemma kannattaisi käydä autoltani hakemassa kypäräni sekä saappaat, jotka olin sinne jättänyt - en ollut uskonut päätyväni näin nopeasti saapumiseni jälkeen hevosen selkään.

Ei aikaakaan, kun istuin voikon selässä. En valittanut, Voikiekko oli lyhyen tuttavuutemme perusteella vaikuttanut oikein mukavalta otukselta, jonka kanssa olisi kiva tehdä töitä. Näin asia olikin, osaavalla voikolla ratsastus oli ennemminkin nautintoa kuin työtä. Tein orin kanssa ihan perustreeniä, Vernan mukaan ori osasi tehdä vaikka mitä, mutta tyydyin vieraan orin kanssa nautiskelemaan helpompien asioiden tekemisestä. Voikiekko tuntui vievän avotaivutukset aivan uudelle levelille, en ollut koskaan ratsastanut niin notkealla suomenhevosella, ja siirtymiset avotaivutuksen sisällä onnistuivat hyvin voimakasta takaosaansa hyödyntävältä orila hyvin. “Kyllä sulla aika helmiä tuntuu tallista löytyvän”, kehuin Voikiekkoa ratsastuksen jälkeen Vernalle. “Tää on sellanen, että tähän ei voi muuta kun ihastua, mäkin haluan näin hyvinä ratsusuokkeja. Mä oon aina ajatellut, että omastakin tallista löytyy ihan kivoja tapauksia, mut ei kyllä ykskään niistä oo ratsastettavuudeltaan niin hyvä”, rapsuttelin taskujani hamuilevaa voikkoa samalla kun puhuin.


17.01.2018  ::  Laukkapainoitteista työskentelyä   Kirjoittajana Miivi

Kiipesin Voikiekko-orin selkään tänään jo toista kertaa. Tätä selkäänkiipeämistä oli edeltänyt pitkä harjaustuokio tallissa. Harjaus ei ollut ollut niinkään hevoselle nautinnollinen, rauhallinen toimenpide, vaan olin hiki hatussa rapsutellut mutakuorrutetun orin karvapeitettä puhtaammaksi, useamman sentin kuivuneen mutakerroksen päälle ei ollut järkeä laittaa satulaa. Nyt ori oli vähemmän mutainen, mutta itse olin aivan harmaa. Parempi näin päin, huokaisin kiivettyäni orin selkään.

Olin viimeksi orin kanssa treenaillut ihan perusasioita ja ihastunut sen hyvään ratsastettavuuteen. En ollut koskaan tavannut niin notkeaa ja rehellisesti töitä tekevää suomenhevosta, ja toivoin, että samanlainen meno jatkuisi tänään. Alkuun ratsuni tuntui hieman kankealta, mutta pienellä työstämisellä siitä kuoriutui se samainen notkea työmyyrä, jollainen se oli viime kerralla ollut. Teimme töitä lähinnä kahdeksikolla, jossa treenasimme niin laukanvaihtoja kuin vastalaukkaakin. Ylipäätään tämän päivän treenistä muodostui hyvin laukkapainotteinen, Voikiekolla oli reilusti energiaa, mutta se ei ilmennyt pelleilemisenä, sen huomasi siitä innosta, jolla ori teki töitä. Vajaan tunnin teimme intensiivisesti töitä, jonka jälkeen aloitimme loppuverryttelyt, ori sai venytellä itseään kunnon treenin jälkeen.

Tallissa purin hikisen orin varusteista sen karsinassa, ja laitoin ovesta sen päälle kuivatusloimen, jonka jälkeen lähdin etsiskelemään jotakuta tallin henkilökunnan jäsenistä. Kello oli jo reilusti, enkä tiennyt monelta Vähäpellon hevoset haettiin sisälle, joten en tiennyt, jättäisinkö orin sisälle vai veisinkö sen vielä ulos.


25.02.2018  ::  Hyvänmielen maastossa   Kirjoittajana Miivi

"No, voinhan mä tulla", olin todennut Vernalle, joka työntekijän sairastumisen takia etsi epätoivoisesti tuttavapiiristään liikuttajia hevosilleen. Olin valmiiksi Vähäpellon lähistöllä valmennuksen takia, ja viimeistään Vernan luvatessa, että voisin taas kivuta ihastuttavan Voikiekko-orin selkään, olin myyty. Orille riittäisi tänään kuulemma kevyt palauttelulenkki, jonka tekeminen sopi minulle paremmin kuin hyvin. Olin kerran käynyt maastoilemassa Vähäpellon mailla, ja tämä lenkki oli ollut ratsastusseurani, tallimestari Jessican mukaan juuri sopiva reitti rentoon palauttelupäivän treeniin, ja uskoin, että osaisin kulkea lenkin yksinkin.

Ystävällinen ori oli ollut paikalle saapuessani valmiiksi karsinassa, jossa harjasin sen kevyesti ennen varusteiden pukemista. Melkein lähdin matkaan ilman satulaa, mutta viime hetkellä otin sen mukaan. Voikiekko oli kentällä äärimmäisen helppo ratsastaa, mutta enhän minä tiennyt, millainen se maastossa oli. Näin lähdimme Voikiekon kanssa matkaan. Satula oli turhaan mukana, totesin vain hetken kävelyn jälkeen, ori ei välittänyt edes vastaan tulleesta traktorista tai takaa yllättäen kurvanneesta moposta, joka ei hidastanut lainkaan meitä ohittaessaan. Ravipätkillä Voikiekko ei kokenut pakottavaa tarvetta kiihdytellä, vaan ravaili rennosti melko pitkällä ohjalla. "Oot sä kyllä ihan mahtava kaveri", höpöttelin orille ratsastaessani, sillä sitä se oli. Todellinen helmi niin sisä- kuin ulkopuoleltakin, siitä ei ollut epäilystä. Verna oli osunut kultasuoneen voikon hankkiessaan.

Takaisin tallille päästyämme sai Voikiekko kuivatella hetken karsinassaan, rauhallisesta lenkistä huolimatta ori oli saanut oikein kunnon hien pintaan. Tämän jälkeen loimitin herrasmiehen, annoin sille parit herkut taskuni pohjalta ja palautin sen tarhaan. Ehkä vielä joku päivä törmäisimme taas?


23.07.2018  ::  Uusi omistaja   Kirjoittajana omistaja

Veikko oli minulle tuttu jo Vähäpellon ajoilta, sillä olin käynyt auttamassa Vernaa säännöllisen epäsäännöllisesti tallitöissä ja siinä samalla päässyt Veikon makuun ratsastaessani oria oikeastaan aika useastikin. Kun Vähäpellon tiluksien päälle kantautui suru-uutinen siitä, että talli laittoi ovensa säppiin ja suurinosa hevosista jatkaisi matkaansa toisaalle, en kahta kertaa miettinyt puhelinsoittoa Vernalle.

"Mä en tiedä, onko nyt hyvä aika soittaa, mutta. Mä olisin ihan äärettömän kiinnostunut Veikosta, jos se on kaupan. Se on niin pirun kiva hevonen, että itken, jos en näe sitä enää koskaan." mä tuumin puhelimen toisessa päässä, johon Verna vastasi kutakuinkin niin, että hevonen ei ole kaupan. Kului muutamia viikkoa, kunnes vähän väsyneen oloinen omistajatar soitti minulle kertoakseen, että jos koskaan, niin nyt on mahdollista tehdä kaupat Veikosta - ennen, kuin hän tulee katumapäälle. Vaikka olin jo oikeastaan unohtanut ostoaikeeni, huomasin pian katsovani Vähäpellon pihalla, kun eläinlääkäri teki orille ostotarkastusta.

Yleensä hevosen ostaminen on iloinen asia, mutta nyt, katsoessani murtunutta naista en kehdannut hihkua onnesta. "Jos sä koskaan haluat tulla moikkaamaan Veikkoa, niin tiedäthän, että sulle on ovet auki ikuisesti. Ja tietysti pääset Veikon selkäänkin, jos sikseen on." sanoin naiselle, ja taputin tätä ystävällisesti olkapäälle. Verna kohotti katseensa ja nyökkäsi kaikessa hiljaisuudessa. "Kiitos. Pidähän karvakorvasta hyvää huolta." hän rykäisi pian itkua nieleskellen ja ojensi hevosen passin kauppakirjoineen käteeni. "Lupaan sen!" kuiskasin, ja halasin naista.