valjakkopainoitteisia shetlanninponeja

virtuaalisessa turun saaristossa

Tallista ja sen toiminnasta

Cawdor Poniesin tilat sijaitsevat turun saariston itäosassa, jonka metsät antavat suojaa omalle kylälle toisinaan pauhaavalta merituulelta. Saariston iloja ovat kuitenkin omat viljapellot sekä loputtomalta tuntuvat rannat, josta voi pulahtaa viilentymään Suomenlahden aaltoihin niin jalan, kuin ponin kanssa.

Valjakkopainoitteisiin shetlanninponeihin painoittuneen tallin tilat ovat nykyaikaiset, ja ne palvelevat moitteetta läpi vuoden. Tilalta löytyy hiekka- ja nurmipohjaiset valjakkoajokentät, luonnonpohjainen maratonrata kestävyysajoon, lämpöeristetty maneesi sekä talli- ja pihattokompleksit hyvine ulkoilumahdollisuuksineen. Ponimme saavat nauttia ulkoillessaan runsaasti erilaisista virikkeistä yhdessä lauman kanssa, sillä suurin osa tarhoista ovat luonnonpohjaisia ja käytämme laidunkauden ulkopuolella slow feeding-ruokintapisteitä jotka ovat ripoteltuna useisiin pisteisiin. Kuraisia syyskelejä ajatellen tallin välittömästä läheisyydestä löytyy myös salaojitetut hakepohjaiset tarhat, mutta vuosien saatossa ne ovat jääneet pitkälti yksin tarhaavien ja vierailevien tähtien satunnaiseen käyttöön.

Ihmisiä palvelee tallin lämpimät sosiaalitilat mukavine sohvineen, mutta ei ole ennenkuulumatonta että vieraat kutsuttaisiin valkoisen tiilitalon suojiin viettämään iltaa hyvän ruoan ja viinin äärelle. Pidempiaikaista vierailua varten Cawdorin rannasta löytyy vanha hirsirakenteinen mökki saunatupineen, joka majoittaa parhaimmillaan kymmenhenkisen seurueen ja tarjoaa sille upean, historiallisen kokemuksen merinäköaloineen.

Historia

  • elokuussa 2020


    Perustaminen

    Cawdor Ponies rekisteröitiin Virtuaalisen Ratsastajainliiton alaisuuteen ja sen toimintamuoto muodostui valjakkopainoitteisten shetlanninponien ympärille. Ensimmäisen toimintakuukauden aikana poneja muutti tilalle yhteensä kuusi, joista yksi edusti tuontisukua ja muut muilta kasvattajilta ostettuja lyhytsukuisia shetlanninponeja.

Hahmot tallin takana

tallinomistaja Sofie Marensen

Suomenruotsalainen, 33-vuotias Sofie opiskeli ylioppilastutkinnon jälkeen oikeustradenomiksi ja työskenteli vuosia julkisella sektorilla hallintosihteerinä harrastaen valjakkoajoa. Suomen maajoukkueessakin ohjastanut Sofie kuitenkin kaipasi yhä enemmän hevosia arkeensa, ja valmensi arki-iltoina ja viikonloppuisin muita samanmielisiä valjakkoajon parissa keräten itselleen hyvän, luotettettavan maineen valmentajana.

Nykyisin hevostalouden yrittäjänä toimiva Sofieta kuvaillaan usein lempeäksi, mutta määrätietoiseksi naiseksi jolla on aina sata rautaa tulessa. Ja se on totta; siinä missä hän on juuri koonnut miehensä Danielin rakennusyrityksen kirjanpidon yksiin kansiin, on hän jo nikkaroinut ponien rikottamat aidat kasaan sekä samassa hetkessä valjastanut ponivaljakon kärryjen eteen treeniä varten.
Vauhdinhurmasta huolimatta Sofie on ihminen, joka ottaa ihmiset ympärillään huomioon - hän auttaa, kuuntelee ja kysyy kuulumisia. Ja antaa aikaansa, sillä hän järjestää usein tallilaisille ja muille ystävilleen saunamökillä tai päärakennuksessa illanistujaisia hyvän ruoan ja viinin äärellä.

Tallimestari Kia Nyman

21-vuotias Kia on tarttunut Sofien matkaan jo vuosia ennen Cawdorin perustamista, sillä hän on alkujaan vuokrannut Sofien poneja ratsastukseen ja sittemmin opetellut ajamaan valjakkoa tämän johdolla. Cawdorin myötä Sofie tarjoutui antamaan Kialle mahdollisuuden hevostalouden perustutkintoon oppisopimuskoulutuksessa, jonka jälkeen Sofie ja Kia kävi pitkän keskustelun siitä, mikä on nuoren tulevaisuuden kannalta järkevää. Koska Kialla on suuri halu jäädä hevosten pariin, tarjoutui Sofie antamaan nuorelle vakituisen työpaikan tallimestarin virasta sillä ehdolla, että tämä opiskelisi työn ohella monimuotokoulutuksessa itselleen ammattitutkinnon, josta olisi hyötyä, jos jonain päivänä hevostalouden työt eivät enää houkuttaisi.

Hurskalla huumorilla ja valtavan suurella innolla varustettu Kia vastaa ponien päivittäisistä tarpeista kuten kengityksistä ja rutiininomaisista eläinlääkärinkäynneistä, toimii tallityöntekijöiden lähiesimiehenä ja on suuressa roolissa varsojen ajo-opetuksessa Sofien vasempana kätenä, jolloin tallin päivittäiset toimet kuten karsinoiden ja piha-alueiden siivous, ruokinta ja hevosten hoito jää enemmän tallityöntekijöille Veeralle ja Ilonalle.