Villahaan Unelmissa.

"Eikö me tarvittais vielä yks Villahakalainen." hymähdin tallityöntekijöille samalla, kun lappasin kanasalaattia poskeeni. "Kun me käytiin hakemassa Kuisma kotiin, niin katselin silloin sitä Unelmiina-tammaa, että siitä olis joskus kiva saada varsa. Sellainen emänsä kaltainen; ehkä jopa ponikokoinen, mutta ainakin pyöreä ja pehmeäluonteinen jonka kanssa kaikki hoituu. Ja nyt siitä olisi mahdollisuus teettää oma varsa." selvitin tilannetta naisille, jotka silmäilivät toistensa reaktioita.
"Jos sä uskallat kertoa Jannelle, että sä suunnittelet jälleen kerran varsaa maailmaan, niin siitä vaan." Hertta täräytti suoraa puhetta ja repesi nauramaan. Aivan kuten nuori nainen olisi vinoillut; ehkä hän oli kuullut Jannen marinaa hevosten lukumäärästä iltaisin, kun olin passittanut tämän nikkaroimaan hevosten tuhomaa ehyeksi.

Villahaan Unelmissa eli "Unelma"
VH19-018-1017

syntynyt 06.11.2019 Suomessa, nyt 8-vuotias
rautiaankimo suomenhevostamma, säkä 151 senttiä
koulutustaso kouluratsastuksessa Helppo A

kasvattanut Villahaka
omistaa Bogård (vrl-14355)

Ch KTK-III

Unelma on nimensä veroinen hevonen. Se on äärettömän lupsakka suomenhevonen, jonka kanssa voi toimia tilanteessa kuin tilanteessa hyvin huolettomin mielin. Se on perusluonteeltaan miellyttävä ja seurallinen, ja se rakastaa pitkiä seurustelutuokioita karsinassa sillä silloin tammalla on mahdollisuus osoittaa, mistä ihminen voisi vielä rapsuttaa. Erikoisemmatkaan tilanteet, kuten klippaaminen ei saa rautiaankimoa tammaa hätkähtämään, vaan se on ihan okei - ja itseasiassa vähän enemmänkin, sillä kukapa sitä haluaisi viettää talvea sellaisen nalleturkin kanssa, jollaisen Unelma tuppaa kasvattamaan.

Rauhallisen olemuksensa vuoksi Unelma sopii hyvin tammapihaton laumadynamiikkaan; se ei kiukuttele muille hevosille suotta, mutta ei myöskään väistä sellaisia hevosia, jotka häätävät tai pomottavat muita huvikseen. Ja sen rauhallisen, ystävällisen olemuksen vuoksi se on osoittanut olevansa hyvä tuki ja turva varsinkin nuoremmille tammoille - joka on upea ominaisuus laumassa elävälle hevoselle.

Vaikka kuinka kuvittelin, että Unelmasta tulee minulle ihanan tasainen kouluratsu muiden Bogårdilaisten rinnalle, on se ottanut paikkansa monen muunkin ratsastajan sydämestä. Eikä suotta, sillä kukapa ei haluaisi ratsastaa hevosella joka etenee kivasti omalla moottorilla olematta kuitenkaan liian reipas ja joka on hyvin kuuliainen ja pehmeä ratsastajan avuille. Ja täytyy omaksi ikäväksi myöntää, että Unelma lienee parhaimmillaan ratsastajalla, jolla ei ole aivan valtavan kunnianhimoisia tavoitteita - se on ihanan tyytyväisen näköinen ja oloinen silloin, kun tehdään asioita vähän sinne päin ilman suurempaa painetta. Ja onhan se nyt varsin pätevän kilpailu-urankin tehnyt, mutta kuten olen aina sanonut, sanon nytkin, että Unelma on niitä hevosia, joita voi prässätä loputtomiin hevosen protestoimatta, mutta joista näkee ja tuntee, ettei vakavamielinen kilpailu-ura ole se the juttu.

Koska Unelma on monellakin tapaa maailman paras hevonen, haluan ehdottomasti tarjota sille sellaisen elämän, josta se voi nauttia täysin rinnoin. Tästä syystä en treenaa sen kanssa määräänsä enempää; kerran tai kaksi viikossa, ja lopun aikaa se saa toimia hyvänmielen harrastehevosena muilla ratsastajilla. Maastossa käyvillä vuokraajilla, tallityöntekijöiden ajokkina ja Bogårdin ensimmäisenä sosiaalipedagogiseen toimintaan soveltuvana terapiahevosena. Ja siihen hommaan Unelma sopii paremmin, kuin yksikään muu - se jaksaa odottaa, ja kantaa ratsastajansa tasaisen varmasti askel askeleelta vaikka pommi räjähtäisi vieressä.

Matkustaminen ja vieraat paikat ovat rautiaankimolle ihan okei, eikä järkytä tamman mieltä suuntaan ei toiseen - itseasiassa luulen, että sen mielestä on ihan kivaa päästä joskus tutusta ja turvallisesta kotiympäristöstä pois katselemaan maailmaa toisin silmin.


© mlj


i. Ryynipyry
KTK-III
ii. Myräkkä
evm
ie. Pystiina
evm
e. Unelmiina
KTK-III
ei. Sala-Haave
evm
ee. Unnukka
evm

Jälkeläisinfo

00.00.0000     Jälkeläinen

Astutuksista

Unelma on tarjolla puhtaaseen suomenhevosjalostukseen yksipolvisille oreille. Leasingsopimuksista lisätietoa sähköpostitse.


menestys listalla.

Näyttelyjaoksen näyttelyt
  02.12.2019 (Susiraja) irtoSERT
  26.01.2020 (Haltiasalo) irtoSERT

Virtuaaliset Show-näyttelyt
  26.12.2019 (Bogård) RCH

Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Unta vai unelmia.

12. joulukuuta 2019, Greta

pälätiplää.

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© bågard 2019. | kuvat © smerikal & emelie cotterill