Villahaan Pusupuuteri.

Kun pohdin Rievulle sopivaa morsianta, huomasin pian, että Bogårdin tammoista ei löytynyt oikein mitään sopivaa. Tästä syystä laitoin jonkinlaiset patarummut soimaan tuttujen kautta sillä ajattelin, että ehkä joltain muulta löytyisi tamma käytettäväksi. Ei aikaakaan, kun Villahaan kasvattaja - jolta myös superihanat Kuisma ja Unelma olivat lähtöisin - soitti kertoakseen, että häneltä löytyisi melkovarmasti sellainen tamma, josta pitäisin. Ja niin totta vie pidin.

Kun kasvattaa pitkälti omaksi iloksi omaan tarpeeseen, huomaa pian, että jalostusmateriaaliksi valikoituu hyvin perinteikkäät hevoset. Ja sellainen oli myös Villahaan tarjottava tamma; mutkaton ja huoleton pellavapäinen tamma, jonka kanssa saattaa tehdä mitä ja miten päin vaan. Juuri sellainen, jota jälkipolvestakin odotin.

Villahaan Pusupuuteri eli "Pehmis"
VH19-018-1049

syntynyt 30.11.2019 Suomessa, nyt 8-vuotias
punarautias suomenhevostamma, säkä 156 senttiä
koulutustaso kouluratsastuksessa Helppo A

kasvattanut Villahaka
omistaa Bogård (vrl-14355)

KTK-II

Vaaleatukkainen, läsipäinen tamma on lempihevosiani kautta aikain. Ei siksi, että olen laittanut sen aluille omaan tarpeeseeni, vaan siksi, että se on äärettömän miellyttävä hevonen. Se on sellainen hyväntuulinen hössöttäjä, joka rakastaa pitkiä sunnuntaimaastoja ilman satulaa mutta joka kuitenkin suhtautuu myös ihkaoikeaan työntekoon lempein ja avoimin mielin. Ja joka seisoo harjattavana vaikka puolivuosisataa antamatta elettäkään siitä, että tukan sukiminen ja jalkakarvojen asettelu voisi jo loppua. Enkä kiellä sitäkään tosiasiaa, että Pehmiksestä on kasvanut ajansaatossa varsin ihmisläheinen hevonen; se höpisee hyvät huomenet aina aamutallityöntekijälle ja tulee korvat hörössä tarhanportille vastaan muulloinkin, kun ruokinta-aikaan.

Olemme Bogårdissa keskenään vitsailleet, että Villahaassa asuu todennäköisesti jokin hyvätahtoinen noita - sellainen, joka käy ripottelemassa varsojen niskaan kaikkien muiden ainesten lisäksi jättimäisen kourallisen rohkeutta, lempeyttä ja rauhallisuutta. Vaikka vitsi jaksaa hymyilyttää kerta toisensa jälkeen, lienee siinä jonkinlainen puolitotuus sillä ei voi olla sattumaa, että molemmat Bogårdin sosiaalipedagogiseen toimintaan soveltuvat hevoset ovat saman tallin kasvatteja.
Terapiaan pyhitetyt torstai-iltapäivät lienee Pehmiksen mielestä parasta aikaa viikossa sillä silloin se tietää saavansa tuntitolkulla huomiota, rapsutuksia ja kilokaupalla sen lempiherkkuja porkkanoita.

Ratsuna Pehmis on sanan kaikessa tarkoituksessaan miellyttävä. Se on äärettömän kuuliainen hevonen, joka on herkkä avuille ja joka tekee töitä aina täydellä motivaatiolla. Sen myötä tammaa on ollut helppo ratsuttaa kohti vaativia koululuokkia, sillä uusiakin juttuja treenatessa se tuntuu ehdottavan ratsastajalle erilaisia tapoja liikkua kuin kysyäkseen, että näinkö. Kun tammaa pääsee näinä hetkinä kehumaan ääneen, on se maailman sympaattisin näky; se lurpsauttaa korvat etukenoon hörölle ja näyttää maailman tyytyväisimmältä hevoselta. "Vaatimattomuus kaunistaa." on kotivalmentajamme usein todennut.
Vaikka Pehmis viihtyy kouluaitojen sisällä, nauttii se selkeästi myös maastoilusta. Maastossa se on hyvin varmajalkainen hevonen, joka ei turhaan säpsy esimerkiksi irtokoiria tai hui-niin-kauheita postilaatikkorivistöjä. Eikä oikeastikaan jännittävät tilanteet kuten mäkipyörät, kopisevat puusillat tai isot ajoneuvoyhdistelmät saa tamman mieltä järkkymään suuntaan eikä toiseen. Tästä syystä se onkin mitä mainioin vetohevonen nuorille hevosille, sillä parempaa käytösmallia on vaikeaa löytää!

Pehmis lastautuu sekä traileriin että rekkaan lähettämällä, ja se matkustaa ilman moitteen sijaa niin yksin, kuin yhdessä. Vieraissa paikoissa se on äärettömän helppo, sillä tammalla ei ole ollut koskaan tarvetta stressata esimerkiksi kilpailupaikan vilinää tai jäykistyä lähes kuoliaaksi kouluaitojen sisällä lepattavan tuomariteltan vuoksi.


© VRL-01811


i. Bogårdin Uniriepu
KTK-III
ii. Velkavekki
KTK-I
ie. Uninuttu
SLA-I
e. Vuornan Puuteripihka
KTK-II
ei. Korpimoinen
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
ee. Puuteripilvetär
KTK-II

Jälkeläisinfo

00.00.0000     Jälkeläinen

Astutuksista

Pehmis on tarjolla puhtaaseen suomenhevosjalostukseen kaksipolvisille oreille. Leasingsopimuksista lisätietoa sähköpostitse.


menestys listalla.

Näyttelyjaoksen näyttelyt
  25.12.2019 (Bogård) BIS3, MVA-sert

Virtuaaliset Show-näyttelyt
  26.12.2019 (Bogård) RCH

Kouluratsastuksessa 733.13 op. (vaikeustasolla 2/4)

Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 391.35
Tahti ja irtonaisuus 341.78
Tarkkuus ja ketteryys 0.00


Puuteria punaposkille.

12. joulukuuta 2019, Greta

pälätiplää.

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© bågard 2019. | kuvat © smerikal & emelie cotterill