Villahaan Kuurankuje.

"No, miten tämän nyt pelästyttämättä sanoisi." Villahaan omistaja tuumasi mietteliäästi. "Sanotaan nyt vaikka niin, että harkitsin orin jättämistä kotiinjääväksi kasvatiksi, mutta sen vaativahko, virittynyt luonne ja supermakeet liikkeet sai harkitsemaan myyntiä kouluhevoseksi toisiin käsiin - ei sillä, että se olisi mikään täysin vitipää, mutta ehkä vähän liian täpäkkä mun makuun." Uppe kertoi samalla kun varusti pitkäharjaista oria koeratsastusta varten.

"Tässähän tulee ihan nostalginen olo ja mieleen hiipii muistot vuosista, kun ratsastin ulkomailla pelkkiä puoliverisiä." nauroin orin selässä.
Ja totta se oli, sillä kylmäverisen olemus, liikemekanismi ja herkkyys muistutti hyvin paljon ihkaoikeaa urheiluhevosta.
"Kuten näit, ei tämän kuohuvan hevosen kanssa ihan helpolla pääse, mutta vaiva palkitaan. Jos sä oot kiinnostunut siitä, niin kyllä me katsotaan sulle hinta paikoilleen." kasvattaja kertoi, kun laskeuduin orin selästä alas.

Villahaan Kuurankuje eli "Kuisma"
VH19-018-0967

syntynyt 21.09.2019 Suomessa, nyt 8-vuotias
rautias suomenhevosori, säkä 157 senttiä
koulutustaso kouluratsastuksessa Helppo A

kasvattanut Villahaka
omistaa Bogård (vrl-14355)

KTK-II

"Mä en oo tiennyt, että on pitkätukkaisia puoliverisiä. Oon luullut, että niillä on kaikilla sellainen lyhyt tukka mikä laitetaan pompuloille." Janne tuumi mietteliäästi maneesinlaidalla. "Enkä tiennyt, että tänne tarvitaan tuollainen, mutta hyvä hevonen se varmaan on." mies jatkoi, jonka jälkeen hiljeni katsomaan työskentelyäni Kuisman kanssa.
"Voi Janne, kyllä tämä on suomenhevonen siinä, missä nämä muutkin." nauroin hevosen selästä, sillä mieheni ajatuksenvirta oli kaikessa suloisuudessaan hämmentävä.
Hetken tilannetta mietittyäni ymmärsin, mitä Janne ajoi takaa. Eihän meillä Bogårdissa nimittäin ole kovin montaa suomenhevosta, jotka olisivat Kuisman tyylisiä - kuumia, herkkiä ja puoliverisille ominaiseen tapaan vähän räjähdysherkkiäkin.
Periaatteessa Kuisma on ihan kiva hevonen ratsastaa, sillä sen herkkyyden ja energisyyden vuoksi sitä ei tarvitse ratsastaa hampaat irvessä jalat ja kädet hapoilla, mutta toisinaan sen herkkyys ja energisyys tuo negativiista teatraalisuutta mukanaan. Se näkyy happamaisuutena ratsastajan ristiriitaisille avuille sekä olemattomille asioille säikkymisenä - joskin nykypäivänä säikähtäminen on pääsääntöisesti yksi nopea sivuaskel ja se siitä, mutta kyllä ori osaa vieläkin heittää näyttävän U-käännöksen sille tuulelle sattuessaan.
Kun herkkyyden ja energisyyden saa käännettyä voitoksi, on Kuisma ihan mielettömän upea kouluhevonen. Se kokoaa itseään mielettömän helposti liikkeen lennokkuutta tappamatta, se tekee näyttäviä keskiaskellajeja ja se kantaa itseään hyvässä ryhdissä pitkienkin tehtäväkokonaisuuksien läpi. Helpoimpia juttuja Kuismalle on ravissa ja laukassa tehdyt tehtävät, sillä käynti on välillä Kuisman mielestä vähän plääh, eikä se aina jaksaisi keskittyä hidastempoiseen etenemiseen.
Bogårdin vakivalmentajakin kiteytti Kuisman joskus hienosti yhteen lauseeseen; "Kuisma on vastaanottavaisen, rauhallisen puoliveriratsastajan hevonen."

Vieraissa paikoissa Kuisma oli nuorempana hankala, sillä sen piti pitää itsestään meteliä, mutta sen lisäksi stressaantua ja säpsyä oikeastaan kaikkea ja kaikkia. Nyt, paljon matkanneena hevosena Kuisma on vieraissa hyvin samanlainen ratsastaa kuin kotonakin; seesteinen seesteisellä ratsastajalla, ja se kykenee ohittamaan hienosti ulkoisia ärsykkeitä. Matkustaminen itsessään ei ole ollut Kuismalle koskaan ongelma - ei yksin eikä kaverin kanssa.

Hoitaessa Kuisma on herkkähipiäinen ori, joka pitää enemmän sormin rapsuttelusta kuin harjaamisesta. Kuten Tilda joskus nauroi, on Kuisma tässäkin asiassa puoliveritamman kaltainen; se kestää ja sietää pehmeillä harjoilla sukimisen, mutta suurempi jynssääminen karkeaharjaisilla harjoilla saa ilmeen muuttumaan äkkiä tyytymättömäksi.
Kun orin kanssa on tullut tutuksi, on se kuitenkin ihan sympaattinen myös hoitaa. Vaikka ei heti uskoisi, se rakastaa ottaa omien ihmisten kanssa special timea karsinan nurkassa pussaillen, eikä sillä ole mikään kiire pois näistä tilanteista. Ehkä jopa päinvastoin, sillä usein tuntuu että Kuisma jaksaisi pussailla ja seurustella pidempään, mitä ihminen.


© luvat on
© luvat on
© VRL-04373
© luvat on
© VRL-04373


i. Vuornan Kaamos

ii. Havukuisma
KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA2
ie. Revonheinä
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA1, Jl C
e. Viehättävän Lasiliina

ei. Talismaani
VSN Ridden Ch, KRJ-II, SLA-I
ee. Lasisiipi
SLA-II

Jälkeläisinfo

00.00.0000     Jälkeläinen

Astutuksista

Kuisma on tarjolla puhtaaseen suomenhevosjalostukseen kaksipolvisille tammoille. Varaukset ja lisätiedot sähköpostitse.


kilpailukalenteri.

Näyttelyjaoksen näyttelyt
  30.11.2019 (Susiraja) irtoSERT
  20.12.2019 (Hornanhovi) irtoSERT

Virtuaaliset Show-näyttelyt
 

Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

KRJ CUP sijoitukset
  30.11.2019 (Kaihovaara) Helppo D 6/78


Kuuramaisia kujeita.

16. marraskuuta 2019, Jenna

Jälleen Turun saaristossa, tällä kertaa Kusimaa ja Gretaa valmentamassa. Selkäännousussa Kuisma oli varsin rauhattoman oloinen vaikkei liikkeelle lähtenytkään ennen lupaa. ”Ota sitte käyntien jälkeen heti ori kunnolla avuille. Meno haluja sillä tuntuu olevan” kehotin tukkajumalansa selässä olevaa naista. Alkuun tehtiin helppoja voltteja, ympyröitä, kasikkoa ynnä muuta arkista, jotta saatiin Kuisma liikkeelle hyvin kummastakin kyljestään. ”Hyvä, nyt sitten pohkeenväistöä sieltä beestä alkaen keskihalkaisijalle ja siitä takaisin uralle. Muista hyvä tuki ohjalla unohtamatta eteenajavaa pohjetta.” neuvoin lämmittelyn jälkeen. Kuisma väisti mallikkaasti kumpaankin suuntaan niin käynnissä kuin ravissakin – vaikka käyntityöskentely tuntui olevan orille epämieluisaa. ”Jes, hyvin meni. Otetaas seuraavaksi vähän jyrkemmin väistöä tänne keskihalkaisijalle, siirtyminen raviin ja sitten ravissa väistö takaisin sinne pitkälle sivulle.” opastin seuraavaksi. ”Älä anna sen hätäillä, muista puolipidätteet. Huomaatko, heti malttaa paremmin kun muistutat vähän sillä ohjalla” kysyin, kun Kuisma asettui paremmin kuulolle. Tämäkään harjoitus ei tuntunut olevan yhteistyökykyiselle ratsukolle erityisen haastava. ”Ota se käyntiin ja anna hetkeksi ohjat, otetaan seuraavaksi vähän laukkaa ja vastalaukkaa. Onko sillä miten hyvä lihaksisto?” kysyin, sillä kaarevalla uralla lihasten olisi syytä olla jonkin sortin kunnossa, jottei kipeydy turhaan.

Hengähdystauon jälkeen ratsukko nosti pariin kertaan laukan niin käynnistä kuin ravistakin. Nostot olivat siistejä ja hallittuja. ”Seuraavaksi sitten iso kasikko, jossa lyhyellä sivulla laukanvaihto, saat valita itse että käynnin vai ravin kautta.” kerroin. Kuisma käytti hyvin takaosaansa, joten laukka pyöri hyvin eteenpäin ja sitä oli helppo säädellä. ”Muista sitten vastalaukassa tukea sitä laukan suuntaisella pohkeella ja ohjalla.” muistutin ennen ensimmäistä vaihtoa. Gretalla oli hetken ajan pasmat sekaisin, joten Kuismakin hämmentyi ja ratsukko tippui raville. ”Otetaan uudestaan. Oikeassa laukassa asetus pikkusen oikealle ja oikea pohje kiinni hevosessa, kun vasemman puolen avut ovat vain rauhassa hiljaa. Vasen ohja estää kaulaa kääntymästä mutta vasenpohje ei tee mitään. Ja päinvastoin vasemmassa laukassa” kertasin ratsukon siirtyessä jälleen harjoituksen pariin. Parin toiston jälkeen vastalaukkaharjoitekin alkoi sujua. Lopuksi ratsukko sai ottaa vielä rentouttavaa laukkaa ja ravia suoralla, niin että Kuisma sai vähän vapaamman ohjan ennen loppukäyntejä.

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© bågard 2019. | kuvat © smerikal & emelie cotterill