Nupun Harmori.

"Oot kyllä välillä niin idiootti." Tilda narisi, kun torppasin hänen ajatukset harmaahapsisesta suomenpienhevosorista, josta nainen oli jankuttanut toista viikkoa.
"Se on niin puoli-ilmaiseksi kaupan Kaunovaaran lopettamisen vuoksi, että se kannattaisi ostaa jo ihan siksi. Otat sen kanssa muutaman startin, otat kuvat ja laitat voitolla myyntiin." Tilda jatkoi maanittelua.
"Okei sitten. Soita, ja sovi koeratsastus niin mennään kimpassa katsomaan. Mutta ihan vain siksi, että lopetat ton nurisemisen." myönnyin vihdoin naiselle, jonka natina alkoi käymään hermoille.

Näkemäni myyntivideo ei ollut ehkä mairittelevin, mutta nähtyäni orin livenä saatoin myöntää Tildalle, että hänellä oli sittenkin hevossilmä paikallaan - mikäli orista ei tulisi Bogårdin vakijäsen, voisi sen kaupata eteenpäin todennäköisesti ihan kivalla voitolla.
"Eiköhän me löydetä sille pikkusintille jokin kolo tallista." hymähdin Tildalle koeratsastuksen jälkeen autossa. "Mutta jätän tarjouksen vasta huomenna, ei saa olla liian innokas, jotta on tinkivaraa." jatkoin.
"Mä arvasin! Mä niiiiin arvasin!" Tilda hihkui riemuissaan, ja tönäisi leikkisästi olkapäätäni.
"Joopajoo. Mutta tiedätkö, tää tarkoittaa sulle enemmän töitä - mulla on niin paljon valmennettavia, että tunnit ei riitä vuorokaudessa muutenkaan. Että kyllä toi virne saadaan pyyhittyä sun kasvoilta, kun päivän pituus pitenee. Ei niitä hevosia osteta talliin seisomaankaan." kuittasin naiselle, ja käynnistin auton.

Ja niin Harmaa saapui saaristomaisemiin. Jäädäkseen.

Nupun Harmori eli "Harmaa"
VH18-018-1017

syntynyt 14.04.2018 Suomessa, nyt 8-vuotias
tummanrautias suomenhevostamma, säkä 143 senttiä
koulutustaso kouluratsastuksessa Helppo A

kasvattanut Nuppulaharjun Tila
omistaa Bogård (vrl-14355)

KTK-III

Kun kävimme Tildan kanssa katsomassa Harmaaksi puhuteltua pienhevosoria, sen omistajamyyjä kertoi orista ummet ja lammet - niin hyvässä, kuin pahassakin joka loi välillemme luottavaisen suhteen.
"Onhan se tälläinen tosi söpö ja suloinen, mutta sanoisin, että pitkälti vain ulkokuoreltaan, sillä sisimmiltään tämä hopeaharjainen pikkuori on.. noh, miten sen nyt sanoisi. Himpun verran hankala." nainen kertoi samalla, kun loihti kasvoilleen hullunkurisen virneen.
"Kun Harmaa tuli tänne meille Kaunovaaraan nuorena pojankoltiaisena, se ei todellakaan pysynyt aidoissa, ja sen perässä sai juosta pitkin maita ja mantuja harvase päivä. Eikä se antanut kiinni, vaan juuri kun kuvitteli, että saa riimusta otteen, se pinkaisi johonkin kauas horisonttiin kuin lällätelläkseen, että hahaa, etpäs saanutkaan." myyjä jatkoi orin historiasta kertomista.
Ehkä etenkin mukana olleen Tildan ilme alkoi muistuttamaan tuskaista, sillä myyjä sanoi, ettei ongelmaa ole enää vanhempana ollut - joskaan se ei ole vieläkään hevonen, joka tulisi täysin automaatiosti tarhanportille vastaan odottamaan hommiinpääsyä.

Vaikka ensivaikutelma hopeaharjaisesta orista ei ollut ruusuisin, on Harmaasta kuoriutunut Bogårdin mailla kuitenkin ihan kiva hevonen. Se ei ole missään nimessä tuhma tai tee mitään ilkeyttään, mutta sen pienessä koossa on ripaus shetlanninponimaista älykkyyttä - jota voisi jossain määrin kuvailla myös pienimuotoiseksi jekkuiluksi. Eli kyllä se esimerkiksi livahtaa raollaan olevasta karsinanovesta heti kun saa siihen tilaisuuden, mutta mikäli orille ei tarjoa tälläisiä mahdollisuuksia, on se asian suhteen ihan okei.
Harmaata voi hoitaa niin karsinassa kuin käytävällä, joskin käytävällä sen hoitaminen on ehkä vähän huolettomampaa orin ollessa kiinni. Se on asiallinen varustaa, kengittää kuin esimerkiksi klipata, eikä vaadi tekijältään sen suurempaa ammattitaitoa.

Jo koeratsastuksen aikana huomasin, että pikkuori on erittäin näpsäkkä kaveri, jonka kanssa voi harrastaa hyvin mielin. Harmaa on eteenpäinpyrkivä hevonen, joka on melko kuuliainen avuille; enemmän eteenpäinpyytäville kuin hidastaville, joskaan ei se nyt rynni kilometritolkulla eteenpäin hidastaessakaan. Mutta toisinaan - etenkin innostustuessaan - Harmaa tarjoaa ratsastajalleen mielummin ravia tai laukkaa, kuin mälsäääääää käyntityöskentelyä. Vaikka Harmaa on melko rohkea perusluonteeltaan, saattaa se toisinaan nähdä kentänlaidalla peikkoja - joita täytyy vähän puhista, ja kipittää varmuudeksi karkuun. Näinä hetkinä Harmaalle kannattaa tarjota vakaa istunta ja miltei välinpitämätön asenne, jolloin Harmaa ei jaksa puhista kertaa kahta enempää. Ja tämä resepti toimii myös kilpailutilanteissa kilpailupaikalla; mikäli tuomariteltta on maailman järkyttävin asia ensimmäisen kerran sen ohittaessa, toisella kerralla ori ei edes muista sen olemassaoloa.

Pikkuori on totutettu Bogårdissa selkeästi liian hyvään, sillä orilla ei ollut minkäänlaista ongelmaa muuttaessaan pakkautua tai matkustaa trailerissa, mutta nykypäivänä se jäkittää trailerin lastaussillalle kuin kysyäkseen, etteikö arvon harmaahapsille olisi rekkakyytiä tarjolla. Rekkaan Harmaan voi lastata vaikka lähettäen, mutta traileriin se tarvitsee joko taakseen jonkun antamaan vähän vauhtia maiskuttamalla tai turvan eteen herkkuämpärin, jonka rapina saa orin vaikka kuuhun.


© VV


i. Viehättävän Hurmori
KTK-II, KRJ-I, SLA-II
ii. Seljasaaren Hurmos
VSN Ch, KTK-II
ie. Riiviöiden Ruusu
Ch, KTK-II, KRJ-II
e. Pilvinaaraaja
KTK-I
ei. Luurankopokeri
VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*, YLA1, Jl C
ee. Lepakonnaaraaja
SLA-I

Isälinja: Viehättävän Hurmori - Seljasaaren Hurmos - Moon Aarre - Moon Ärräpää - Samoilija (5)
Emälinja: Pilvinaaraaja - Lepakonnaaraaja - Kahveennaaraaja - Pirunnaaraaja - Yönaaraaja (5)

Jälkeläisinfo

07.12.2019     Bogårdin Haikuvalssi

Astutuksista

Harmaa on tarjolla puhtaaseen suomenhevosjalostukseen pitkäsukuisille tammoille. Varaukset ja lisätiedot sähköpostitse.


menestys listalla.

Näyttelyjaoksen näyttelyt
 

Virtuaaliset Show-näyttelyt
 

Kouluratsastuksessa 1838.17 op. (vaikeustasolla 5/4)

Nopeus ja kestävyys 42.72
Kuuliaisuus ja luonne 796.70
Tahti ja irtonaisuus 1041.47
Tarkkuus ja ketteryys 0.01


Harmaan kuulumisia.


8. lokakuuta 2019, omistaja Greta & Virtuaaliklinikka Melius & Curatio

Kun pääsimme Kaunovaaran omistajan kanssa Harmaan hinnasta sopuun, viritin trailerin auton perään ja suuntasin hakemaan orin klinikalle ostotarkastusta varten sillä sopimuksella, että ori jatkaa matkaansa kohti Bogårdia, mikäli mitään hälyyttävää ei löydy. Ja jos sattuisi löytymään jotain sellaista mikä estää aiotun käytön, rukkanen maksaa puolet ostotarkastuksesta ja ori palautuu takaisin Kaunovaaraan.

Pikkumies lähti matkaan varsin rennoin mielin, eikä se melskannut trailerissa laisinkaan. Melius & Curation pihalle päästyämme se katsahti ympäristöään, mutta jäi hengailemaan viereeni maltillisesti - luultavasti hämmenystään, kun oli uudessa paikassa täysin vieraan ihmisen kanssa.

Itse ostotarkastus oli nopeasti ohi, eikä se antanut viitteitä sille, miksei kauppaa voisi viedä loppuun asti. Allaolevan kertomuksen mukaisesti ilmoitinkin harmaahapsisen orin myyjälle, että rahat siirtyvät vielä tänään, ja Harmaa jatkaa klinikalta matkaansa kohti uusia seikkailuita, joita turun saaristo tulisi varmasti tarjoamaan.
Koska olimme jo paikan päällä enkä näe järkeväksi rampata useampaa kertaa klinikalla, pyysin hevoselle ostotarkastuksen jälkeen vielä raspauksen, rokotuksen sekä madotuksen, jolloin kaikki juoksevatkin asiat tulivat kerralla kuntoon.

...

"Ostotarkastus:
Aloitettiin mittaamalla lämpö, joka oli 37,6 ºC, eli normaalin rajoissa. Seuraavaksi kuunneltiin sydäntä. Harmaa hieman ihmetteli stetoskooppia, mutta tutkiskelun jälkeen oli sujut sen kanssa. Sydämessä ei sivuääniä, syke ok. Keuhkojen äänissä ei rohinaa tai vinkunaa, eli ok. Suolistoäänet ok. Hammastarkastus tuli yhdessä raspauksen kanssa. Silmät kirkkaat ja terveet. Sarveiskalvossa ei sameutta. Sukupuolielimet ok. Jalat tunnusteltiin läpi. Ei suuria poikkeavuuksia. Kaviot normilämpöiset. Kaikki jalat taivuteltiin läpi ja tarkistettiin epäpuhtaalta liikkumiselta. Harmaa liikkui puhtaasti, ja liikkeet olivat kivan näköiset. Taivutusten jälkeen ori juoksutettiin vielä kentällä, jottei liikkumisen jatkuessa esiintynyt mitään poikkeavaa.

Madotus:
Annettiin heisimatoon tehoavaa lääkettä, sillä heisimatojen munat eivät näy aina ulosteessa. Lääke varmistaa ettei hevosella ole heisimatoja.
Muunlaiselle madotukselle ei ollut tarvetta, koska hevosen ulosteessa ei näkynyt matojen munia tms.

Raspaus:
Ensiksi rauhoitettiin hevonen. Rauhoittavan vaikutuksen alettua, aloitettiin hammastarkastus/raspaus.

Ensin huuhdeltiin hevosen suu ja tunnusteltiin käsin läpi hevosen hampaat, suunpielet, limakalvot, kielen ja hammasloman. Käsin tunnustelussa ei ilmennyt mitään huolettavaa. Tarkastettiin suu vielä peilin ja lampun avulla. Suusta ei löytynyt mitään tavallisesta poikkeavaa.

Hiottiin hevosen hampaista pienet piikkien alut pois.

Seuraavaan raspauskeen/ hammastarkastukseen on tarve vasta aikaisintaan puolenvuoden päästä, ellei hevosen suussa ilmene mitään poikkeavaa.

Perusrokotus:
Hevoselle annettiin jäykkäkouristus-, herpes-, influenssa- ja pääntautirokotukset kaulaan. Harmaa liikahti muutaman kerran, mutta suurempia ongelmia ei syntynyt.

Täten olemme tutkineet, että Harmaa on oikein hyvässä kunnossa ja terve ori jonka kanssa kaikki hoidot sujuivat ongelmitta. Ostotarkastuksen perusteella ei ole mitään, mikä haittaisi myymistä, ostoa tai vakuutuksia."


17. lokakuuta 2019, Eeva VRL-14793

Näin jo alun lämmittelyissä, että Greta ja Harmaa olisivat hyvä ratsukko. Greta istui ryhdikkäästi ja erittäin itsevarmana pikkuisen suomenhevosen selässä, kun taas Harmaa vaikutti varsin reippaalta tapaukselta. Alkulämmittelyjen jälkeen Harmaa oli jo mukavasti lämmennyt kaikille avuille. Se kulki reippaana nätin näköisiä pitkiä askelia. Ennen alkulaukkoja pyysin ratsukkoa tekemään heidän tasolleen erittäin simppeliä väistötehtävää. Lyhyeltä sivulta käännyttiin keskihalkaisijalle, josta väistettiin uralle vaihdellen suuntaa. Muutamien väistöjen jälkeen lisäsin tehtävään laukannostot, joissa Harmaa malttoi odottaa hyvin Gretan käskyä nostaa laukka.

Laukkalämmittelyjen jälkeen aloitimme varsinaisen tehtävän. Harmaan tahti oli laukan aikana alkanut tiheentyä, joten päädyin neuvomaan ratsukkoa rauhalliseen ja rentoon menoon. Tehtäväksi valitsin salmiakkikuvion, jonka suorilla piti hakea vasta-asetusta tehden voltit kentän kulmia kohti ja sitten kuvion kulmissa voltit myötäasetuksilla. Teknisesti tehtävä ei tuottanut ratsukolle mitään ongelmia, joten oli äärimmäisen hyvä keskittyä pieniin yksityiskohtiin. Tehtävässä Greta ei voinut antaa Harmaan kiirehtiä yhtään, vaan hevosenkin oli täysillä keskityttävät siihen, milloin käännytään ja mihin. Harmaa antautuikin hienosti rauhalliseen menoon ja ravasi käyttäen koko kehoansa. Gretan ratsastus oli moitteetonta, enkä joutunut korjaamaan istunnassa kuin pieniä huomaamattomia virheitä painon jakamisesta. Laukassa muutin tehtävää hieman helpommaksi, jotta näkisin hevosen liikkeet paremmin. Harmaa oli aika lailla eri mieltä siitä, pitikö tehtävällä mennä hienoa koottua laukkaa vai saiko se vaan juosta ohi tiukista kaarteista. Pyysin Gretan hakemaan lyhyempää ja korkeampaa laukkaa voltilla, jonka jälkeen Harmaakin alkoi olla taas askelpituudesta samaa mieltä.

Greta ja Harmaa olivat kyllä todella hieno ratsukko. Hikitreenien lisäksi pitäisi vaan muistaa useammin mennä rauhassa helppojakin köpöttelytehtäviä, vaikka hevonen osaava onkin. Vielä kun ratsukko hioo hienosäätöä, tulee näistä upea pari koulukentille.

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© bågard 2019. | kuvat © smerikal & emelie cotterill