Mahtimartta

Laskeuduttuani Ruun selästä kaivoin puhelimen takin taskustani, sillä olin ratsastuksen aikana kuullut, että joku oli yrittänyt tavoittaa minua usempaan kertaan.
"Moi, sä soitit - olin juuri hevosen selässä niin en voinut vastata." kerroin Martan omistajalle, jolle soitin oitis takaisin.
"Joo. Tiedätkö, tässä on suoraan sanottuna aika paska tilanne käsillä." Meiju kertoi ja veti syvään henkeä. "Kyllä siinä nyt niin kävi, että heitin Antin pihalle ja mun on maksettava se tästä talosta ulos. Ja sen myötä mun on mietittävä, mitä mä teen Martalle." nainen jatkoi ja purskahti itkuun.
"Voi rakas! Hei älä siitä nyt murehdi, kyllähän mä sua autan sen minkä pystyn ja Martta voi olla täällä niin kauan, kuin on tarvis. Eikä sun tarvitse miettiä sen talli- tai ratsutusmaksuja, olkoon täällä ihan kuin Bogårdin oma hevonen. Ei se mua konkurssiin syökse." yritin lohduttaa vanhaa ystävääni surullisen tilanteen keskellä ja löytää tilanteeseen ainakin väliaikaisen ratkaisun.

Ja se ratkaisu piti. Alkujaan Martta tuli Bogårdiin yksityispaikalle, mutta sittemmin siirtyi ratsutukseen ja avioerotilanteen myötä sovimme, että Martta voisi tehdä valmennettavilleni yksityistunteja muutaman kerran viikossa, jotta se tienaisi pientä pääomaa kaurarahoihin. Kuukaudet vieri, eikä meillä Bogårdilaisilla ollut tilannetta vastaan mitään - olihan Martta kuulunut kalustoon tavalla ja toisella jo niin kauan, ettei sen olemassaolo haitannut henkisesti eikä taloudellisesti.

Meijua tilanne kuitenkin harmitti - hän koki olevansa kiitollisuuden velassa, eikä kokenut tilannetta oikeudenmukaiseksi. Monen keskustelun siivittämänä teimme yhteispäätöksen siitä, että ostaisin Martasta puolikkaan markkinahintaan - näin Meijun ei tarvinnut harmitella tilannetta ja maksuja, eikä hänen tarvinnut luopua rakkaasta hevosesta kokonaan.
"Ja käyt ihan milloin vaan." mä vannotin naiselle samalla, kun allekirjoitin kauppakirjan. "Martta on aina niin täpinöissään, kun näkee sut." hymähdin.

Mahtimartta eli "Martta"
VH19-018-0945

syntynyt 26.07.2019 Suomessa, nyt 8-vuotias
punarautias suomenhevostamma, säkä 152 senttiä
koulutustaso kouluratsastuksessa Helppo A

kasvattanut Meiju Juvas
omistaa Bogård (vrl-14355)

Champion KTK-II

Mahtimartta on oikea täpinätäti, joka on kaikessa persoonallisuudessaan todennäköisesti hauskin ja ihanin hevonen, johon olen elämäni aikana törmännyt. Kuvailisin sen olevan lempeäsydäminen hössöttäjä, joka haluaa osallistua aivan kaikkeen - oli tarjolla sitten tarhan siivousta, hoitotoimenpiteitä tai tallikäytävän lakaisua.
"Martta! Älähän nyt kilkuta siellä." tuntuu olevan vakiolauseeni, kun raudikko kurkkii karsinastaan tallikäytävälle ja kolkuttaa ovea etusillaan kuin vaatiakseen, että hänenkin on päästävä hommaan mukaan.

Martta on äärettömän utelias ja puuhakas hevonen, jota kiinnostaa kaikki maailman asiat ja tavarat. Sen kanssa toimiessa tarvitseekin olla tarkka siitä, että sen ulottuville ei jätä esimerkiksi harjapakkia, ruokasankoja tai muuta sellaista, jonka se voi uteliaisuudessaan räjäyttää pitkin tallikäytäviä. Ulla Taalasmaaksikin ristitty hevonen on kuitenkin ehdottoman kiltti, eikä se tee mitään tuhmaa tahallaan - ei pure, potki tai luimi - mutta joskus uteliaisuus tuo ihmisille lisähommia. Toisinaan se on kuitenkin myös helpotus; ei ole helpompaa hevosta esimerkiksi madottaa, kun Martta vetäisi varmuudeksi vaikka koko ruiskun kitusistaan alas. Martta on asiallinen myös kengittää, klipata, pestä kuin vaikka rokottaakin.

Ratsuna Mahtimartta on nimensä veroinen miljoona-arvoinen juniorihevonen. Se on uuttera työntekijä, joka vääntää yhtä täydellistä siirtymää vaikka puolivuosisataa. Parhaita ominaisuuksia Martassa on pitkäpinnaisuuden lisäksi tietynlainen energisyys ja se, ettei se ole niin nuuka esimerkiksi ratsastajan avuista - se tekee kyllä, kunhan saa avuista jotenkuten selvää. Hyvän liikemekanismin ja tasapainon myötä Martalle helppoja tehtäviä ovat kaikenlaiset siirtymät, sulkutaivutukset ja -väistöt sekä jumppaavat tehtävät. Kun sen saa ratsastettua aktiiviseksi takaosansa päälle, voi sen kanssa treenata vaikeampiakin juttuja muun muassa laukassa; Martta nimittäin osaa tapailla sarjavaihtoja ja tekee suomenhevoseksi hienoja työskentelypiruetteja.
Martta on nuorempana opetettu myös ajolle, ja sitä pyritään ajamaan Bogårdissa noin kerran viikossa maastossa. Ajaminen on Martan mielestä parasta koskaan, ja toisinaan se vauhdista päätellen kuvittelee olevansa Vermon takasuoralla. Ei se ajaessakaan alta katoa, mutta on äärettömän reipasvauhtinen.

Paljon valmentautuneena ja kilpailleena hevosena matkustaminen on Martalle tuttu juttu, joka ei aiheuta maailmanloppua. Sen voi lastata niin traileriin kuin rekkaan lähettämällä, se kulkee niin yksin kuin kaverin kanssa eikä huolestu, vaikka matka olisi totuttua pidempi. Vieraissa paikoissa Martta on hyvin samankaltainen kuin kotona; utelias, joka paikkaan haluava mutta silti housuissaan pysyvä. Tilapäismajoituksessa ollessaan karsinan ovipuolelle viritetään poikkeuksetta karsinaverho yön ajaksi, sillä ilman sitä tamma kurkkisi vieraita hevosia aamuun asti syömättä. Kun kurkkiminen tallikäytävälle on estetty, pysyy se seesteisenä ja muistaa täyttää vatsalaukkuaankin.


© Bogård
© Bogård
© Bogård


i. Jurvalan Mahti
evm, prt, 155cm
ii. Mesikämmen
prt, 156
ie. Mahtimaija
prn, 151cm
e. Hakinmäen Halla
evm, prt, 151cm
ei. Viholan Rontti
m, 153cm
ee. Hallakaiku
vprt, 150cm

Jälkeläisinfo

17.10.2019     Bogårdin Mahtimanta

Astutuksista

Martta on tarjolla puhtaaseen suomenhevosjalostukseen tuontisukuisille oreille. Lisätiedot leasingsopimuksista sähköpostitse.

isä Jurvalan Mahti on punarautias, 155cm korkea suomenhevosori joka on monelle suomenhevosen ystävälle tuttu nimi sekä hevonen. Kantakirja I-palkittu ori on kilpaillut aikanaan menestyksekkäästi niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa, josta kahdessa viimeiseksi mainitussa lajissa ori on saavuttanut suomenhevosten mestaruusmitaleita useamman kappaleen. Lisäksi Mahdin uskomattoman nöyrä perusluonne, erinomainen hyppykyky sekä voimakas, ylämäkeen suuntaava laukka on vienyt orin useasti avointen 120cm luokkien palkintosijoituksille. Eikä liene sattumaa, että orin jälkeläiset ovat lähes poikkeuksetta erittäin korkealla työmotivaatiolla ja nöyryydellä varustettuja hevosia, joista osa on noussut kansallisiin ratsastusluokkiin isänsä jalanjälkiä seuraten. Mahdista puhuttiinkin aikanaan, että se päästää läpi emän liikkumistavan, mutta pitää geeneissään vahvasti melko isoaa kokoa sekä upeaa, kultaista luonnetta. Jälkeläisiä orilla on yhteensä kahdeksankymmentäneljä, eikä uutta jälkikasvua ole tiedossa sillä hevonen on siirtynyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä kilpa- ja jalostushevosen toimesta. Mahti viettääkin tänäpäivänä varsin leppoisia eläkepäiviä vauhdikkaita maastolenkkejä harrastaen.

ii. Mesikämmen on tunnettu suomenhevosjalostukseen käytetty ori, joka on periyttänyt varsoilleen ei pelkästään isoa kokoa ja fysiikkaansa, vaan myös suorituskykyä lajin kuin lajin parissa. Hyvät laatutyypit omaava, pyöreän ja kevyen rungon, kevyen kaulan ja pitkän sään omaavalla orilla on melko hyvät jalka-asennot, joskin sen takajalat ovat aavistuksen pihdissä ja kintereet ovat käyrät. Ori on liikkeiltään ja kapasiteetiltaan sopiva lajiin kuin lajiin; käynnissä liikkeet ovat väljät ja sillä on hyvä yliastunta, kun taas ravi ja laukka orilla on tasapainoista, voimakasta ja tahdikasta. Rohkeaksi ja rehdiksi nimitetty ori on ketterä hyppääjä, jolla on hyvä, melko lennokas ja terävä hyppytekniikka. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa kansalliselta tasolla kilpaillut ori on tehnyt upeaa tulosta myös valjakkoajon parissa, sillä orilla on muun muassa kaksi aluemestaruus hopeaa valjakkoajon parista. Mesikämmen on kantakirjattu II-palkinnolla ja sitä on käytetty monipuolisesti suomenhevosjalostukseen hyvin erilaisilla tammoilla. Mesikämmen on periyttänyt lukuisille varsoilleen hyvää kestävyyttä fyysisesti sekä psyykkisesti, jonka lisäksi moni varsa on emän värityksestä huolimatta perinyt vahvan rautiaan värityksen.

ie. Mahtimaija on melko tavanomainen suomenhevonen, sillä 151cm korkea punaruunikko tamma eli onnellista elämää monipuolisena harrasteratsuna. Aavistuksen omapäisen tamman luonnehditaan olleen melko persoonallinen hevonen omine jekkuineen, mutta kuten suurella haikeudella edesmennyttä hevostaan muistellut omistaja sanoi "Mahtimaija oli sellainen hevonen, joka tulee vain kerran elämässä vastaan. Vaikka nauru oli kaukana niistä hetkistä kun istuin viljapellolla ja tamma paineli täyttä neliä kotia, on ne nyt hauskoja muistoja. Se oli hevonen, jonka kanssa jokainen päivä oli erilainen." sen omistaja kuvaili kysyessä millainen tamma oli. Mahtimaijaa käytettiin monipuolisena harrasteratsuna koulu- ja esteratsuna, jonka lisäksi se toimi varsinkin talvisin tallin ajohevosena reen edessä. Tamma jätti jälkeensä kaksi varsaa, joista toisen se sai 4-vuotiaana ja toisen vanhuuspäivillään 19-vuotiaana. Mahtimaija pääsi viimeiselle matkalleen melko hyväkuntoisena 25-vuoden ikäisenä hammasrivistön ollessa jo siinä kunnossa, että ruoan imeytyminen oli aavistuksen heikentynyttä.

emä Hakinmäen Halla on punarautias, 151cm korkea suomenhevostamma joka on täynnä tulta ja tappuraa. Nuorempana paljon koteja kiertänyt tamma on aiheuttanut ihmisissä lähinnä tuskanhikeä olemalla samaan aikaan hyvin herkkä mutta kovapäinen sekä eteenpäinpyrkivä. Kun tamma palasi viidennen kerran markkinoille lyhyen aikavälin sisään, ei se aiheuttanut enää kummoista kiinnostusta ihmisissä - ei, vaikka hevosella on kova suku takanaan ja se itse liikkui kuin pieni puoliveriratsu. Lopulta vaativan tason koululuokkia kilpaillut ratsastaja osti tamman itselleen niin sanotuksi rempparatsuksi sillä ajatuksella, että ratsastaa tammasta tasaisemman suorittajan ja myy sittemmin voitolla. Vaan toisin kävi, sillä pitkäjänteisen ratsutuksen ja hyvä hevosenlukutaidon myötä Hakinmäen Hallasta paljastui mielettömän upea liikkuja kouluradoille eikä nykyinen omistaja enää halunnut luopua tammasta. Vuosien rakentamisen myötä Halla on startannut sekä sijoittunut Vaativa B-luokissa sekä pitänyt itsellään muutamia kausia muun muassa suomenhevosten hallimestaruuskultaa. Tänäpäivänä Halla keskittyy edelleen kouluratsastuksessa kehittymiseen, joskin sen omistaja on haaveillut pienestä Hallatytöstä kun ensimmäinen yritys poiki orivarsan maailmalle.

ei. Viholan Rontti on musta, melko raskasrakenteinen suomenhevonen joka oli aikansa kärkinimiä kouluratsastuksen parissa. Raskaasta ja isostakin rakenteesta huolimatta Rontilla oli äärettömän hyvä tasapaino, ja se liikkui hyvässä ryhdissä ja tahdissa vaikeimpienkin tehtävien läpi. Vaativa A-tasolla kilpaillut ori on ottanut mittaa muista suomenhevosista muun muassa suomenhevosten mestaruuskilpailuissa, joissa ori on pärjännyt mielettömän hyvin - sillä on nimittäin yhteensä viisi kouluratsastusmitalia, joista kolme on sitä kirkkainta. Äärimmäisen herkän, mutta nöyrän luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sitä käytettiin jalostuksessa melko paljon. Ori periytti jälkeläisilleen korrektia rakennetta sekä lennokasta liikkumistapaa joskin tiedetään, että osa sen jälkeläistä on luonteeltaan melko vaikeita herkkyyden ja räjähtävyytensä vuoksi. Rontti lopetettiin 21-vuotiaana vanhan jännevamman vaivatessa orin elämää kevyessäkin käytössä.

ee. Hallakaiku on mielettömän kaunis vaaleanpunarautias suomenhevostamma, jolla on suuri läsi, herasilmä sekä pitkät, yli polvien ulottuvat sukat. Vahvat jouhet omaava tamma on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolle, joka ei ole suoranainen ihme - onhan tammalla kaunis, korrekti ja pyöreä runko, vahva ylälinja, hyvät leimat, hyväasentoiset jalat sekä erityiset elastiset ja tasapainoiset liikkeet. Kivan ja mutkattoman luonteen omaava tamma on varsin miellyttävä ratsastaa, sillä se on yhteistyöhaluinen ja se reagoi ratsastajan antamiin apuihin nopeasti. Hallakaiku on vahva osaaja monipuolisena kilpahevosena, ja se kilpaileekin kansallisella tasolla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi se on startannut muutamia startteja yksilönä valjakkoajossa. Tammalla on kaksi mustaa tammajälkeläistä, ja on odotettavissa että tammalla teetetään vielä ainakin yksi varsa kilpauran loputtua.


menestys listalla.

Näyttelyjaoksen näyttelyt
  27.11.2019 (Hornanhovi) irtoSERT
  30.11.2019 (Susiraja) irtoSERT
  02.12.2019 (Susiraja) irtoSERT

Virtuaaliset Show-näyttelyt
 

Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Mahtimartan edesottamukset.

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© bågard 2019. | kuvat © smerikal & emelie cotterill