Haavelaakson Mainio.

"Kattokaa tätä Haavelaakson myyntioria. Sairaan makee." Vilma kirjoitti talliyhteisömme WhatsAppiin ja liitti mukaan linkin, jossa oli kerrottu orista enemmän.
"Greta HERÄÄ!!!!" Hertta kirjoitti tuhannen emojin siivittämänä.
"Ostetaan kimppahevoseksi." Alina jatkoi keskustelua.
"Ei Gretaa kiinnosta, kun ei ole persjalkaisen hevonen. Eli pienhevonen." Tilda naljaili.

Kun ryhmään oli paukannut oria koskevia viestejä yhdeksänkymmentäseitsemän, uteliaisuuteni heräsi, ja skrollasin viestiketjua ylemmäs päästäkseni hevosen myynti-ilmoitukseen.
Pian ymmärsin, miksi naiset näpyttivät luurejaan kiihkon vallassa - tummanrautias ori oli nimittäin jumalattoman komea kaikessa lihasmassassaan. Ja taatusti sitä laatua, mitä Haavelaaksosta oli totuttu näkemään.

"Kuulkaa, se on sellainen juttu että firman pikkujoulut on peruttu ja pikkujoulukassa käytetään tähän. Ja loppuraha kääritään vaikka Jannen pankkitililtä - tai teidän palkoista." kirjoitin ryhmään ja lisäsin perään pirua kuvaavan emojin.
"Kunhan päästään edes joulumaastoon Masa-Mainion kanssa." Venla kirjoitti väliin, ja risti orille lempinimen, vaikkei hevosen osto ollut mitenkään varmaa - eikä oikeasti edes ajankohtaista.
"Mä ratsastan ekana!" Alina näpytti vielä väliin ennen kuin suljin keskustelun soittaakseni Haavelaaksoon.

Haavelaakson Mainio eli "Manu"
VH19-018-0929

syntynyt 14.10.2019 Suomessa, nyt 8-vuotias
tummanpunarautias suomenhevosori, säkä 159 senttiä
koulutustaso kouluratsastuksessa Helppo A

kasvattanut Haavelaakso
omistaa Bogård (vrl-14355)

KTK-III

Haavelaakson Mainio on eduksi suomalaiselle kansallisrodulle - tai pitäisikö pikemminkin sanoa että se on mainio rotunsaedustaja, kuten jo nimikin antaa osviittaa. Punaisen, melko jyhkeänkin ulkokuoren alla on uutteran työntekijän sydän, joka on avoinna kaikille ja kaikelle. Varsinkin lempeämieliselle ystävyydelle.

Vaikka Bogårdin hevoskanta koostuu pitkälti helpoista, mutkattomista hevosista, täytyy Manun kohdalla sanoa, että tästä ei hevonen voi enää paremmaksi ja helpommaksi muuttua. Se on hyvin suoralinjainen, eikä sitä tunnu hetkauttavan oikeastaan mikään - kaikki on ok, kun aamulla pääsee tarhaan jossa odottaa ruoka ja joku muistaa iltahämärän aikaan tulla hakemaan sisään iltakauroille. Kaikesta ylimääräisestä, kuten pitkistä harjaustuokioista tai sunnuntaihöntsäilystä maastossa Manu tuntuu olevan vain ja ainoastaan kiitollinen. Ja tämän se osoittaa lempeällä katsellaan, jonka kruunaa kaksi hörökorvaa.
Manua voi hoitaa oikeastaan missä tahansa; niin karsinassa, tallikäytävällä tai vaikkapa tarhassa. Se seisoo rauhallisesti paikoillaan ja seuraa hoitajansa toimia uteliaana. Myös erikoisemmat tilanteet, kuten esimerkiksi kengittäminen, klippaaminen tai vaikkapa eläinlääkärin suorittama raspaus on tämän suomimiehen mielestä ihan piece of cake-juttuja.

Olen aina sanonut, että ihan jokaisen ratsastajan pitäisi päästä vähintään kerran Manun selkään. Se on maailman helpoin ratsastaa, sillä se on kevyt ja kuuliainen avuille, sen liikkeet ovat matkaavoittavat mutta äärettömän pehmeät istua ja se on niin umpirehellinen, että tekee juuri sen, minkä ratsastaja siltä pyytää.
Kouluratsuna Manu on äärettömän näyttävä, sillä se kantaa itseään mielellään korkeassa muodossa ja sen liikkumiseen saa ratsastamalla hyvin paljon erilaista twistiä. Vaikka Manun mielestä todennäköisesti kaikki tehtäväkokonaisuudet ovat kivoja suorittaa, on sen lempijuttuja ehdottomasti laukanvaihdot, josta se innostuu kerta toisensa jälkeen. Innostuessaankin Manu on täysin ratsastettavissa eikä sen kanssa tarvitse koskaan pelätä esimerkiksi kontrollin katoamista tai pukittamista.
Vaikka Manu on kunnostautunut pitkälti kouluratsastuksessa, toimii se myös maastossa ja esteillä moitteetta. Itseasiassa Manun mielestä hyppääminen on äärettömän hauskaa, mutta isohkolla orilla on sen verran tekniikka hakusessa, ettei siitä mitään kilparatsua rataesteille tehdä. Sen sijaan sellaiseen hyväntuuliseen kotitreenaamiseen kyllä, sillä Manu taatusti menee siitä esteestä yli, minkä eteen sen ohjaa.

Vieraissa paikoissa Manu pysyy hyvin pöksyissään, eikä sekoa vieraista hevosistakaan. Ei ole yksi ei kaksi kertaa, kun Manua on luultu kilpailupaikoilla ruunaksi - eikä ihme, sillä onhan se niin jumalattoman lepsu kaveri, joka ei viitsi turhaan hötkyä suuntaan tai toiseen.
"Viisas mies. Tietää, että nähdään muutenkin." Tilda kiteytti joskus.


© VRL-01811


i. Manumatti
Ch, KTK-II, KRJ-II
ii. Houkon Matti
evm
ie. Pirpaleena
evm
e. Tinttaliisa
KTK-II
ei. Kelmilän Joppe
evm
ee. Luotsin Tintti
evm

Jälkeläisinfo

19.10.2019     Bogårdin Rustiikki

Astutuksista

Manu on tarjolla puhtaaseen suomenhevosjalostukseen yksipolvisille tammoille. Varaukset sekä lisätiedot sähköpostitse.


menestys listalla.

Näyttelyjaoksen näyttelyt
 

Virtuaaliset Show-näyttelyt
 

Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

KRJ CUP sijoitukset
  31.10.2019 (Harmaatuulen oriasema) Helppo D 6/91


Mainioita tarinoita.

10. marraskuuta 2019, Jenna

Saavuin saaristoon ja löysin tieni Bogårdin tiloihin, jossa olin kertaalleen käynyt näyttelyissä. Tällä kertaa saavuin valmentaakseni Gretaa ensin Manu-nimisen orin kanssa ja sen jälkeen Pihka-tamman kanssa. Maneesissa oli verryttely käynnissä kun aavistuksen myöhässä pääsin paikalle. ”Hienoa, ootte jo alottanut. Mutta otapa vähän paremmalle tuntumalle se ori, jotta ei tarvii niin paljon käsillä tehdä” neuvoin naista samalla kun menin maneesin keskelle. Verryttelyn jälkeen otettiin päivän treeniksi siirtymiset. Vaikka Manu tuntui liikkuvan puolikkaasta ajatuksesta niin Gretan valmistelut siirtymisissä olivat aika ajoin olemattomia mikä ei tämmöisen helpon ja rauhallisen hevosen kanssa mutta vähänkään reippaamman tapauksen kanssa siirtymiset eivät onnistuisi. ”Muista puolipidätteet ennen varsinaisia apuja. Ratsasta loppuun asti, älä anna sen luisua siellä kulmassa.” vaadin ratsastajalta kun Manu meinasi oikoa kulmassa. Hyvillä valmisteluilla ratsukko suoriutui kaikenlaisista siirtymistä tyylikkäästi ja vähintäänkin 8,5 arvoisesti jollei ysin.

Siirtymisien lisäksi tehtiin temponmuutoksia, joissa Manu pääsi esittämään koko liikekapasiteettiaan. Ravissa ori oli erittäin kaunista katsottavaa Gretan saadessa se kantamaan itsensä ryhdikkäänä ja ylväänä. Lisätty ravi ansaitsi tällä kertaa täydet pisteet. ”Hyvä, nyt sitten siirrytään laukkaan. Valmistele se nosto hyvin. Avaa lantiota vähän enemmän niin se osaa jo siitä valmistautua siirtymiseen.” neuvoin Gretaa kun sovittu laukannosto kohta läheni. Laukka nousi kauniisti ja alkuun ratsukko sai hakea hyvän peruslaukan, jota lähettiin työstämään. ”Käytä sitä pohjetta, ettei rytmi rikkoudu vaikka askel pitenee. Ratsastaja jokaista askelta. Noni, nyt on parempi.” totesin seuratessani laukkatyöskentelyä. Session loppu puolella tehtiin vielä kapteeni käskee tyylillä sekä siirtymisiä askellajista toiseen, pysähdys mukaan lukien, kuin tempon muutoksiakin. Käskyn tultua siirtymisen tuli tapahtua 2-3 askeleen sisällä. Manu tuntui tykkäävän tästä, sillä vaihtelua tuli äärilaidasta toiseen.

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© bågard 2019. | kuvat © smerikal & emelie cotterill