Bogårdin Mahtimanta.

xx

Bogårdin Mahtimanta eli "Manta"
VH19-018-0946

syntynyt 17.10.2019 Suomessa, nyt 8-vuotias
punarautias suomenhevostamma, säkä 155 senttiä
koulutustaso kouluratsastuksessa Helppo A

kasvattanut Bogård
omistaa Bogård (vrl-14355)

Champion KTK-II

Joskus varsan nimen keksiminen on äärettömän hankalaa, mutta Mahtimantan kanssa se oli toista - tamma nimittäin muistutti emäänsä Mahtimarttaa suloisuudessaan ja uteliaisuudessaan jo maitovarsasta alkaen eikä nimeä voinut pudottaa kovin kauas puusta. Manta on perusluonteeltaan äärettömän sympaattinen tamma, joka seurailee talliympäristön tapahtumia alati. Karsinassa ollessaan se kurkkii kaltereiden välistä tallikäytävän tapahtumia kun taas ulkoillessa se keskittyy jokaisen liikkeen havainnointiin sekä parkkipaikalle saapuvien ihmisten vastaanottamiseen iloisella hörinällä.

Kuten olettaa saattaa, on Manta melko harmiton hoidokki - se nauttii saamastaan huomiosta täysin rinnoin ja välillä tuuppaa ihmistä kuin todetakseen, että rapsuta sieltä korvan takaa vielä vähän. Uteliaan perusluonteen takia Mantaa on helppo käsitellä myös erikoisemmissa tilanteissa, kuten eläinlääkärin suorittamissa rokotuksissa ja raspauksissa. Kun tamma saa haistella (..ja toisinaan vähän maistaakin) vieraan esineen rauhassa, on se käsittelijän kanssa yhtä pataa vaikka tilanne ei itsessään olisi mukavimmasta päästä.

Ratsastaessa Manta on energinen ja eteenpäinpyrkivä, mutta se ei ole kuitenkaan kovin haastava ratsastaa ja se sopii esimerkiksi junioriratsastajalle lajiin kuin lajiin. Tamma on ratsastettavuudeltaan melko anteeksiantavainen ja muistuttaakin paljon enemmän ruunaa kuin tammaa - se ei nimittäin vedä herneitä syvälle henkitorveen vaikka ratsastaja antaisi epäjohdonmukaisia apuja tai jäisi vetämään esimerkiksi kädellä turhan roisisti vastaan. Kouluratsastuksen saralla Manta on erittäin osaava, sillä se tekee erilaisia tehtäviä aina vaativalle tasolle asti ja voisi kai todeta, että tamma on niitä hevosia, joista voisi puhua jonkinasteisena automaattina. Varsinkin laukkatyöskentelyssä tuntuu usein riittävän, että ihminen tekee avut vain jotenkuten sinne päin - on kyse sitten laukanvaihdoista, laukkasulusta tai laukan sisällä tehdyistä siirtymistä.

Mantaa on ajettu jo vuotiaasta lähtien rutiininomaisesti viikoittain enemmän valjakkohevos- kuin ravihevostyyppisesti, joten se on valjakkoajon saralla melko osaava ja varma hevonen. Parhaimmillaan Manna on kuitenkin parivaljakkona, jona hevosta on ajettu yhdessä emänsä kanssa ehdottomasti eniten. Koulua ajaessa tamman vahvuusalue on ehdottomasti tasainen ja varma suorittaminen, kun taas tarkkuus- ja maratonajossa tamman vahvuudeksi koituu sen hyvä psyyke sekä fysiikka. Vaikka Mantan kanssa ajaisi ratoja reippaassa temmossa läpi, kuuntelee se ohjastajan antamia apuja tarkkaavaisesti ja palautuu treenien/osakokeiden jälkeen nopeasti.

Tottuneena matkaajana Manta kulkee sekä trailerissa että rekassa moitteetta. Vieraaseen paikkaan päästyään se katselee mielellään kilpailupaikan vilinää, mutta se ei kuitenkaan kajahda päästään ja ala esimerkiksi riekkumaan muiden hevosten mukana - kunhan katselee muiden touhuja kuten kotonakin. Kilpailupaikoilla Manta on melko samanlainen ratsastaa kuin kotonakin, mutta se saattaa jäädä hieman spookaamaan esimerkiksi tuulen mukana heiluvia tuomaritelttoja. Näistä tilanteista kuitenkin päästään helposti ohi sillä että ihminen tarjoaa hevoselle muuta mietittävää ja jatkaa ratsastusta kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.


© VRL-01811
© VRL-01811
© VRL-01811
© VRL-01811


i. Voikiekko
VIR MVA Ch, VSN World Ch, KTK-I,
      KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, YLA2

ii. Voiterva
vkk, 156cm
ie. Kaino
tprn, 156cm
e. Mahtimartta
Ch
ei. Jurvalan Mahti
evm, prt, 155cm
ee. Hakinmäen Halla
evm, prt, 151cm

Jälkeläisinfo

11.11.2019     Bogårdin Mahtimaisa

Astutuksista

Manta on tarjolla puhtaaseen suomenhevosjalostukseen yksipolvisille oreille. Leasingsopimuksista lisätietoa sähköpostitse.


menestys listalla.

Näyttelyjaoksen näyttelyt
  30.10.2019 (Susiraja) irtoSERT
  03.11.2019 (Bogård) irtoSERT
  11.11.2019 (Susiraja) irtoSERT

Virtuaaliset Show-näyttelyt
  01.12.2019 (Ponitila Adina) RCH
  26.12.2019 (Bogård) SW2

Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Mahtimantan tarinoita.


16. marraskuuta 2019, Jenna

Raudikko tamma kulki reippaasti heti valmennuksen alusta alkaen, joten odotettavissa olisi mitä ilmeisemminkin jarrujen käytöstä muistuttelua. Alkuverryttelyn jälkeen aloitettiin harjoittelu erilaisilla siirtymisillä niin askellajien välillä kuin niiden sisälläkin. Manta liikkui aktiivisesti ja käytti hyvin takaosaansakin, joten tässä vaiheessa ei ollut kuin kehuttavaa. Kun siirtymiset olivat hyvin hallittuja, niin otettiin mukaan voltit ja kiemuraura. Greta sai Mantan kulkemaan hyvässä tasapainossa tehtävien läpi.

”Hyvin meni. Seuraavaksi sitten otettaan vähän avotaivutuksia. Tehdään alkuun ihan suoralla uralla, jolloin seinä on vähän antamassa tukea suunnan suhteen mutta parin kerran jälkeen sitten tullaan pois sieltä uralta.” kerroin tauon aikana Gretalle suunnitelmista. ”Pidä ulko-ohjalla pikkusen enemmän vastaan, nyt meinaa Manta puskea vaan lapa edellä. Sisäpohje myös aktiivisena, se vie liikettä eteenpäin.” muistutin, kun ensimmäiset askeleet taivutuksessa meinasi levähtää. Käynnissä avotaivutus sujui parin haparoivan alun jälkeen sujuvasti kummassakin suunnassa, joten siirryttiin raviin. Alkuun vain hyvää keskiravia ennen kuin otettiin avotaivutus uralla. ”Muista puolipidätteet ennen kuin kerrot tammalle, että mitä tehdään.” muistutin kun sovittu kohta läheni. Seurasin ratsukkoa silmäkovana ja pari korjausta tehtyäni meno oli hyvin hallittua ja harmonista. Kun harjoitus sujui kaviouralla siirryttiin sieltä pois. Jälleen tehtiin avotaivutus ensin käynnissä kumpaankin suuntaan ja sitten ravissa. ”Taivuta vähän enemmän, nyt mennään neljällä uralla kun pitäisi mennä kolmella. Sisäohjalla käännä enemmän mutta pidä sisäpohje kiinni, jotta Manta ei hidasta. Pidä oma katseesi täällä, tänne te ootte tulossa vaikka Manta onkin asetettu sisäänpäin.” neuvoin seuratessani liikettä ratsukon edestä. Kaiken taivuttelun vastapainoksi laukassa ratsukko sai lähinnä irrotella ja tehdä pari helppoa siirtymistä sekä pari isoa ympyrää ennen loppu verryttelyä.


17. marraskuuta 2019, Greta

"Mitä sä teet? Eikö olisi jo aika lähteä kotiin?" Tilda huikkasi, ja työnsi päänsä tallitoimiston ovesta sisään.
"Kai se olisi annettava pikkuhiljaa hevosillekin yörauha, siinä olet oikeassa. Mutta näpyttelen nyt vielä nämä muutamat laskut maksuun, että nekin on hoidettu alta pois." tuumasin naiselle, ja viittelöin kädelläni pöydällä lojunutta laskupinoa.
"Mikä tää on?" Tilda kysyi, ja nosti pinon päältä Virtuaalisten Suomenratsujen lähettämän kirjekuoren.
"Mä luulen, että Keijon ja Nutun laskut koskien laatuarvostelua." tuumasin katsettani tietokoneen ruudulta nostamatta. "Nyt kun siihen ilmestyit sihteerikön virkaa suorittamaan, niin avaa pois, niin maksetaan sekin." nauroin.

"Hyvä Greta Rosholm. Hevosenomistaja ja -kasvattaja." Tilda alkoi rykien lukemaan kirjekuoren sisältöä ääneen. Katsoin naista kulmat kurtussa, ja olin revetä nauruun - en tiennyt ketään, jolla olisi yhtä lennokas mielikuvitus.
"Täten ilmoitamme, että olemme syyskokouksessa myöntäneet tammalle Bogårdin Mahtimantalle sekä orille Bogårdin Ruutuvalle Champion-arvonimet menestyksellisestä näyttelyurasta. Paljon onnea!" Tilda jatkoi lukua.
Katsoin ystävääni silmät ymmyrkäisinä, ja repäisin kirjeen tämän kädestä lukeakseni sisällön itse. Totta se oli - vaikka kaukaiselta haaveelta tuntuikin!
"Ihan uskomatonta! Bogårdin ensimmäiset championit, ja vielä kaksi kerralla. Ja piru vie omia kasvatteja! Onnea!" Tilda hihkui ja hyökkäsi kaksin käsin kaulani ympärille.
"Nyt kyllä veit sanat suusta." nauroin ja tartuin halaukseen. "Eiköhän viedä Mantalle ja Ruudulle ekstraporkkanat yöheinien päälle ja mennä sisälle kilistämään tätä uutista kuohuvalla!" ehdotin naiselle, joka otti ehdotuksestani kiinni.

"Mantalle ja Ruudulle. Kasvatustyölle ja meille. Vitsi sentään, me ollaan tehty yhdessä ihan uskomattoman hyviä hevosia." lausuin, kun olin kaatanut kuohuvat lasiin. Ja totta se oli; ilman Tildaa en olisi koskaan voinut alkaa pyörittämään Bogårdia niin suurella drivella, mitä olin pystynyt. Hän oli enemmän, kuin oikea käteni.

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© bågard 2019. | kuvat © smerikal & emelie cotterill