Villa Backa

Tallikierros

Norjanvuonohevosiin paneutunut Villa Backa sijaitsee Turun saaristossa idyllisessä maalaismaisemassa, jossa yhdistyy henkeäsalpaavan merinäköalan lisäksi upeat ratsastusreitit, jotka kulkevat läpi metsien ja viljapeltojen aina Laukkosuon kansallispuistoon saakka. Villa Backa on nykyaikainen ratsastuskeskus, joka mahdollistaa hevosille hyvät elinolosuhteet aina ilmanvaihdollisista tallirakennuksista kesälaitumiin sekä lämpöeristettyyn ratsastusmaneesiin. Hevosten monipuolisen liikunnan mahdollistaa kouluratsastuskenttä, estekalustolla varustettu maneesi, kesäkauden uittomahdollisuudet, kävelytyskone sekä monipuoliset maastot. Järjestämme ohjattuja norjanvuonohevosvaelluksia kaikentasoisille ratsastastajille, joten olet lämpimästi tervetullut tutustumaan maastoihimme.

Vaikka Villa Backan mailla on iso tallikompleksi ja muutama ulkokarsina, asuu suurin osa tammoista ja nuorista hevosista aktiivipihaton puolella, jossa ne saavat nauttia laumaelämästä ja vapaasta ruokinnasta. Kesäisin hevosemme pääsevät vehreille laitumille, ja alle kolmevuotiaat orit uitetaan toukokuun puolivälissä tallin omalle saarelle, jossa ne saavat nauttia elämästä läpi kesäkauden aina pitkälle syyskuuhun.

Henkilökunta

Villan päärakennuksessa asuu omistajapariskunta Siiri ja Samuli Tammilehdon lisäksi heidän kaksi mäyräkoiranarttua Tiuhti ja Viuhti, jotka osallistuvat erittäin mielellään tallin päiväaskareisiin. 36-vuotiaat Siiri ja Samuli ovat toimineet koko elämänsä yrittäjinä, ja heillä on Villa Backan lisäksi sormensa kahdessa osakeyhtiössä; arkkitehtitoimistossa sekä pienpanimossa, joka tuottaa Pohjoismaiden markkinoille olutta.

Arkkitehdiksi opiskellut Siiri on tekee kuitenkin pääsääntöisesti Villa Backassa töitä ja sen mitä hän enää nykypäivänä piirtää ja suunnittelee, tekee hän iltaisin omassa kotitoimistossaan. Kouluratsastuksen saloihin paneutunut Siiri on erikoistunut erityisesti kylmäveristen ratsuttamiseen ja valmentamiseen, mutta auttaa mielellään kaikenlaisten ja -tasoisten hevosten ja ponien kanssa. Villa Backassa Siiri tunnetaan toimeliaana naisena, jolla on aina sata projektia käsissään. Vaikka kalenteriin olisi ympätty normaalin arjen kaveriksi useampi kilpailu, valmennus- ja vaellusviikonloppu, näkee Siiri kalenterissaan aina tilaa uusille projekteille ja tapahtumille.

Rauhallisuuden perikuvaksikin luonnehdittu Samuli puolestaan on huomattavasti enemmän pois villalta, ja hänen hommikseen Backassa ovat jääneet lähinnä erilaiset piha- ja korjaustyöt joita hän tekee iltaisin ja viikonloppuisin. Varsinaiseksi hevosmieheksi häntä ei voi kutsua, mutta kyllä miehen voi silloin tällöin tavata mukana maastoilemasta rauhalliseen tahtiin tai rapsuttelemassa hevosia tarhanlaidalla.

Villa Backan tallimestarina toimii 36-vuotias Felicia Stén, jolla on pitkä yhteinen historia Siirin kanssa. Felicia on aikanaan kilpaillut paljon este- ja kenttäratsastuksessa aina 140cm tasolle asti, jonka vuoksi hän hoitaa myös Villa Backan vuonohevosten satunnaiset mielenvirkistyshyppelyt maneesin suojissa. Felicia on luonteeltaan hieman ilkikurinen, mutta ei kuitenkaan ilkeä. Ja tämän naisen kanssa pääsee samalle aaltopituudelle, on varmaa että suomenruotsalaiselta Felicialta ei juttu lopu hetkeen!

Historiakatsaus

  • Kesäkuu 2022

    Villan osto

    Olimme haaveilleet oman maapaikan ostamisesta jo vuosia, mutta Samulin reissutyön yhteensovittaminen tilan pyörittämisen kanssa ei tuntunut sopivalta. Kun Samuli vaihtoi työpaikkaa vuodenvaihteessa 2021-2022 jättäen reissuhommat, aloimme aktiivisesti etsimään omaa paikkaa. Kesäkuussa 2022 löysimme sopivan maapaikan Turun saaristosta, ja niin vanha, hieman nuhjuiseksi asuinrakennusta ja järvenrantaa lukuunottamatta päässyt tila vaihtoi omistajaa. Kesäkuukausina tilalla remontoitiin ahkerasti; pihaa raivattiin ja sille tehtiin miljöömaiseimointi, piharakennukset peruskorjattiin, tallin yhteyteen rakennettiin lämpöeristetty maneesi, vuosia käyttämättömänä ollut ratsastuskenttä laajennettiin ja hevosten tarhoja sekä laitumia rakennettiin hehtaaritolkulla. Ja viimeiseksi tilan tallia laajennettiin siten, että tallin sisältä pääsee suoraan lämpöeristettyyn maneesiin.

  • Elokuu 2022

    Talvian Gaustafr

    Innostus norjanvuonohevosiin minulla lähti jo pikkutyttönä, sillä läheisellä naapurilla oli muutama vuonohevonen joita pyöräilin torstai-iltaisin hoitamaan. Ensimmäinen oma hevoseni oli Talvian Gaustafr, joka kulki vuosia rinnallani yksityistalleja kiertäen ennen Villa Backan ostoa. Taavi sai kunnian olla ensimmäinen Villa Backaan saapuva hevonen elokuussa 2022, joskin samana iltapäivänä sille saapui kaveriksi Norjan tuonnit Søllvard ja Skårsblakka.