♘  Aartoneva
etusivu   ravihevoset   kasvatus   kilpailut  

Snillin Jekuttiina

suomenhevostamma
syntynyt 20.05.2021, 7-vuotias
musta, 156 senttiä
VH21-018-1472

Omistaa Aartoneva, VRL-14355
Kasvattanut Snilli Trotters
Ravipainoitteinen, voittosumma 76 650v€

KTK-III

Luonnekuvaus

"Mä en oo ihan varma siitä, mitä sä touhuat. Mutta anna palaa, ehkä sulla on joku hippimäinen kyky nähdä tulevaisuuteen. Kai sitä jo ensi vuonna näkee, menikö syteen vai saveen." Samuli tuumasi pitkän hiljaisuuden jälkeen sen jälkeen, kun olin esitellyt tälle 2-vuotiaan suomenhevostamman videot. Videolla sipsutti vähän varovaisesti tummapukeinen tamma, joka ei juuri säväyttänyt suuntaan eikä toiseen. Siinä se mennä kippitti hiittikärryjen edessä; ei hitaasti, mutta ei nopeasti. Eikä sen liike näyttänyt juuri miltään. "En mä hevosista ymmärrä, mutta eikö toi näytä vähän ylikasvaneelta shetlanninponilta." Samuli rikkoi yllemme hiipineen hiljaisuuden. Nauratti, mutta en voinut nauraa. Ehkä takakorkea, talviturkkia kasvattamaan aloittanut varsa todella näytti vähän takapihan shetlanninponilta.

Jokin tässä Snilliläisessä varsassa kuitenkin kiehtoi. Ja Lily Trottersin pitäjä ja tamman myyjä vakuutti siitä, että jos tamman startit jäävät lähinnä kymmeneen tykkäykseen raviradalta ladattuun Facebook-kuvaan ilman ensimmäistäkään rahasijoitusta, olisi tamma sukunsa ja ehkä myös värinsäkin vuoksi kelpo edes siitoskäyttöön. Tai jos ei siihenkään, kyllä sen saisi myytyä pienellä rahalla jollekin ratsuihmisille hyvän mielen hevoseksi. "Mulla on siitä hyvä fiilis. Kyllä siitä hyvä tulee." sain viimein sanottua samalla kuin otin puhelimen käteeni soittaakseni myyjälle, että tekisin kaupat tästä varsasta.

Ja kyllähän Tinasta jotain tulikin. Kukaan ei voi ainakaan mennä kieltämään sen helppoa ja mutkatonta luonnetta, sillä tamma toimii tilanteessa kuin tilanteessa ihmisen mielen tavoin. Se nostaa kavionsa, kulkee tarhasta talliin ja tallista tarhaan vaikka otsatukasta taluttaen eikä tarvitse edes rauhoitusta eläinlääkärin rutiinitoimenpiteisiin, kuten raspaukseen. Klippaus, peseminen ja muu parturointikin menee kuin vettä vain, sillä tumma tamma seistä tököttää alahuuli lörpällään paikoillaan niin kauan, kun sen ohjaa seuraavan kerran liikkeelle. "Se on vähän sellainen ennenaikainen mummo. Katso nyt tota huultakin, joka roikkuu jossain alapolvien korkeudella." Samulin veljentyttö Amandakin on tammasta nauranut samalla, kun on lörpöttänyt huulta käsillään.

Ajaessa kotona Tina on erittäin rauhallinen ja seesteinen ajettava, joka ei juuri ota kimmokkeita ympäristöstään. Se on kevyt kädelle ja kuuntelee ohjastajan antamia apuja tarkkaavaisesti. Ja maastoilu! Se on parasta Tinan kanssa, sillä tamma on tottunut kaikenlaisiin vekottimiin aina lumilingosta rekka-autoihin, eikä puskista jalkoihin karanneet koiratkaan saa tamman mieltä herkkymään. Radalla ryhmässä ajaessa tamma tarvitsee kuitenkin hieman osaavamman kuskin, sillä rinta rinnan ajaessa se mielellään juoksee hieman kovempaa, eikä ole valmis päästämään toista ohitseen helpolla. Kun tamman kanssa ajaa lujaa rinta rinnain kohti maalisuoraa, on se melko vahva ja se voi yrittää estää ohjaamista muun muassa tunkemalla eteenpäin lapa edellä kaula vinossa.

Vieraissa paikoissa Tina on normaalia valppaampi, ja se jaksaa kaudesta toiseen innostua raviradan hälinästä. Startin juostuaan se kuitenkin malttaa kävellä rauhassa loppukäynnit hevosenhoitajansa kanssa, ja jää vitamiineja ja elektrolyyttejä sisältävän juomansa jälkeen varikkokarsinaan leppoisasti paikoilleen.

Sukutaulu & jälkeläiset

Valakee
23,2ke
ii. Kalapee
evm, vkkkm, 161cm
iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Särmä
evm, rt, 157cm
iei. Jaska
iee. Taikurintytär
O.K. Javana
22,3aly - m26,3aly, KTK-II
Huippudivisioona-finaalisti 11/2017 (2)
ei. Jalo
evm, m, 157cm, 22,3aly
eii. Jaskari
m, 158cm, 25,4ke
eie. Juliana
rt, 154cm, 28,2ke
ee. O.K. Kaisuli
evm, trt, 155cm, 26,1aly
eei. Kamara
prt, 156cm, 24,7ke
eee. O.K. Armas
trn, 156cm, 35,3ake

  04.02.2022   o. Aartonevan Piirto   i. Ruskon Pikkujätti

Kilpailutulokset & saavutukset


  Kauden voittosumma 14 200v€
  Statistiikka 23 : 1-0-5
  Ennätykset 32,8ake

  Aken itsenäisyyspäiväajot 5. sija


  Kauden voittosumma 12 500v€
  Statistiikka 19 : 0-3-5
  Ennätykset 26,2aly


  Kauden voittosumma 25 500v€
  Statistiikka 29 : 4-3-3
  Ennätykset 24,7aly x - 32,6maly

  Tähtidivisioona 2. sija


  Kauden voittosumma 24 450v€
  Statistiikka 23 : 4-2-2
  Ennätykset 23,4aly - 30,3maly  Kauden voittosumma
  Statistiikka
  Ennätykset

  Rusko-ajo 2022 voittaja

31.12.2021
Päiväkirja
✎   Siiri

"Kannatti lähteä, eikö? Aika hieno vuoden lopetus." Senni naurahti ja loi kasvoilleen pirullisen virneen kivuttuaan hevoskuljetusauton pelkääjänpaikalle.
"No joo. Tällä valmistelulla en voi olla kuin tyytyväinen tämän päivän tuloksiin. Ei välttämättä fiksuin veto lähteä valmistelematta kantakirjaamaan hevosia, mutta kerran täällä eletään." Nauroin Aartonevan tallimestarille takaisin samalla kun vedin turvavyötä kiinni.

"Tyytyväisiä ollaan kaikkineen! Konsta ja Viljo ottivat hienot KTK-II tulokset ja tammat Tina, Unikko ja Purnu ottivat KTK-III palkinnot. Kaikki käyttäytyi varsin mallikkaasti, ja hienosti pärjättiin Sennin ja tyttöjen kanssa - nyt meillä on vaan ihan tajuton nälkä!" selostin päivän kulkua puhelimeen, sillä Aartonevan nikkarina ja rakkaana aviopuolisonakin tunnettu Samuli - soitti kysyäkseen, milloin olemme palaamassa kotiin.
"Hienoa! Hyvä te, ihan jokainen!" Samuli hymähti puhelimessa. "Mä tossa iltapäivällä avasin avannon uudestaan, ja kiikutin juuri rantasaunalle sekä mökille puita. Pääsette syömään ja saunaan heti kun ootte kotona, ja tytöt voi jäädä alamökkiin yöksi, siellä on jo puhtaat liinavaatteetkin paikoilleen. Ja ostin mä teille vähän herkkua ja kuohuvaakin, kun arvasin että Aartonevan tytöillä on hyviä uutisia. Mä tuun teitä tallille vastaan, niin autan hoitamaan hevoset yöpuulle." Samuli jatkoi.
"Kiitos, oot parasta. Nähdään tunnin päästä kotona." sanoin Samulille, ja suljin puhelimen.

Kotona Konstaa, Viljoa, Tinaa, Unikkoa ja Purnua odotti Samulin tekemät herkkuämpärit karsinoissaan. "No mä ajattelin, että kyllä kai ne nyt on vähän porkkanaa, leipää ja kauraa ansainnut hienosta päivästä! Ja ylipäätään hienosta vuodesta, onhan näistä jokainen juossut meille rahaakin kiitettävästi." Samuli hymähti samalla, kun taputti Unikkoa kaulaan.
"Tiedäthän, että mä rakastan sua. Ja nämä hevosetkin. Pidät niitä paremmin, kuin kukaan. Oon kiitollinen siitä, että olit mun rinnalla tämänkin vuoden." kuiskasin miehelle, joka otti väsähtäneen, onnellisen vaimonsa tallikäytävällä lämpimään halaukseen.
"Kyllä kyllä. Niin mäkin teitä, ihan jokaista. Meehän nyt saunaan tyttöjen kanssa, niin mä tuun laittamaan ruoan ja juotavat pöytään." Samuli hymyili, ja hipaisi nutturalta karanneen hiussuortuvan korvani taakse.

Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © VRL-07415, muu materiaali © Aartoneva
Otsikkokuva © Photo by Fezbot2000 on Unsplash