♘  Aartoneva
etusivu   ravihevoset   kasvatus   kilpailut  

Radikaalin Yötön

suomenhevostamma
syntynyt 16.11.2021, 8-vuotias
punarautias, 157 senttiä
VH21-018-1473

Omistaa Aartoneva, VRL-14355
Kasvattanut Radical Trotters
Ravipainoitteinen, voittosumma 70 350v€

KTK-III

Luonnekuvaus

"Sen isä on Olympiavoittaja vuodelta 2021. On se divareissakin juossut palkintosijoille ja juossut tähän päivään miltei sataviisikymmentätuhatta euroa. Eikä sen emäkään hullumpi ole, kantakirjattu kakkospalkinnolla ja juoksee vähintään sen, kun kärkitamman kuuluukin. Puoli-ilmaiseksi mä en tätä myy, mutta voi siinä olla vähän tinkivaraa, jos tekee päätöksen nopeasti ja saan talvea kohden talliin tilaa." Radical Trottersin omistaja - varsan kasvattaja - kertoi samalla, kun katsoi tammavarsaa ihailevasti.
Vaikka olin tehnyt päätöksen kyseisen tammavarsan ostamisesta jo oikeastaan ennen sen näkemistä jo puhtaasti suvun puolesta, tiesin pudottavani tulevaisuuden kärkihevoselta hintaa olemalla melko eleetön suuntaan tai toiseen. Ja niin siinä kävi, että sain tingittyä tamman hinnasta useamman tuhannen euroa pois - vaikka olin valmis maksamaan tästä pyydetynkin. Ehkä jopa enemmän.

Ynnistä on vaikea olla pitämättä; se on selväpäinen hevonen, joka on mutkaton tilanteessa kuin tilanteessa. Siitä huolimatta se ei ole pystyyn kuollut tai huomaamaton, vaan se on mukana kaikessa tekemisessä korvat hörössä mieli iloisena. Hoitaessa se seisoo kauniisti paikoillaan, ja sitä voi hoitaa niin tallikäytävällä kuin karsinassakin vapaana ilman, että sitä välttämättä tarvitsee sitoa kiinni. Helpottaa kummasti muun muassa valjastamista tilanteessa kuin tilanteessa, kun ei tarvitse olla kokoajan irroittamassa ja takaisin laittamassa käytäväjäketjuja riimuun.

Ajaessa Ynni sopii oikeastaan kaikille; sen kanssa saa ammattiohjastaja endorfiiniä liikkeelle raviradan takasuoralla, nuori poneista hevosiin siirtyvä junioriohjastaja unohtumattoman ensikokemuksen ja sunnuntain tätiharrastajaksi itseään nimittävä harrastaja hyvän mielen hevosen, jonka kanssa voi hölkätä loputtomilta tuntuvia hiekkateitä ilman huolenhäivää. Ynni on erittäin miellyttämisenhaluinen hevonen, joka mukautuu helposti ohjastajansa toiveisiin; jos ohjaaja kaipaa vauhtia, ravaa Ynni pitkiäkin matkoja mielellään ja jos sen kanssa haluaa nauttia kevätauringon lämmöstä kävellen, kävelee tamma vaikka maailman tappiin asti pitkinohjin hetkestä nauttien.

Sukutaulu & jälkeläiset

Hiisin Hiski
21,2aly - 23,4ake, Olympia-ajo 2021 voittaja,
Isoherra 2020 (5), Valiodivisioona 12/18 (2),
Tähtidivisioona 08/18 (2)
ii. Hiisin Poika
evm
iii. Vesihiisi
iie. Martta
ie. Juhannustaika
evm
iei. Jaska
iee. Taikurintytär
Yöperhonen
20,8aly, KTK-II, Ch
Aken Ravitallin Synttäriajo 2019 voittaja
ei. Kiitäjä
evm, 22,9aly, 163 200v€
klm, 159cm
eii. Kiitolainen
eie. Kidenheitos
ee. Vanukasta
evm, 21,8aly, 224 100v€
vprt, 153cm
eei. Valheen Hurmos
eee. Hyytelöinen

  05.01.2022 t. Aartonevan Ylli i. Wuoren Vilhelmi om. Siiri 14355 KTK-II, JKTK-II

Kilpailutulokset & saavutukset


  Kauden voittosumma 12 300v€
  Statistiikka 14 : 2-2-1
  Ennätykset 32,0aly

  Aken itsenäisyyspäiväajot 2. sija
  Ruskon Uudenvuoden Nuorilupaus 2021 4. sija


  Kauden voittosumma 7 150v€
  Statistiikka 12 : 3-0-0
  Ennätykset 28,9aly

  Huippudivisioonan 5. sija


  Kauden voittosumma 10 300v€
  Statistiikka 28 : 3-3-3
  Ennätykset 27,5ake x - 32,4maly


  Kauden voittosumma 12 700v€
  Statistiikka 35 : 1-0-5
  Ennätykset 27,2aly - 30,3maly  Kauden voittosumma 27 900v€
  Statistiikka 20 : 2-5-2
  Ennätykset 25,7aly

  Tähtidivisioona 6. sija


  Kauden voittosumma
  Statistiikka
  Ennätykset24.12.2021
Päiväkirja
✎   Siiri

Senni heilutti kättään tallinsuulta viestiäkseen, että hänellä oli jotain asiaa. Lähemmäs ajettuani laskin kuormaajan alas ja sammutin Avantin.

"Käytäiskö Ynnin ja Purnun kanssa joku pieni hölkkä maastossa, kun tallihommat ovat valmiit? Jos sulla on siis aikaa, eikä ole jumalaton hoppu joulun viettoon kotiin." Senni kysyi ja näytti odottavan vastausta kuin kuuta taivaalta.
"Mennään vaan! Mä käyn heittämässä tän paalin vielä tammojen heinähäkkiin tarhaan, niin käydään sitten hakemassa ne sisälle. Mennäänkö ajaen vai ratsastaen? Tiedän, vaihdanko vaatetta ylle." vastasin.
"No jos sä otat Ynnin, niin voidaan mennä selästäkin käsin. Perinteet rikki, kun mä oon viime vuodet suorittanut joulumaastot kärryiltä käsin. Mutta hei, mulla on tallihommat valmiit, mä käyn hakemassa tytöt sisälle." Senni vastasi ja lähti niiltä sijoiltaan hakemaan punarautiaita tammoja sisälle.

Lumi leijaili hiljalleen alas, kun katsoin Ynnin korvien takaa edessä keikkuvaa, punertavaa suomenhevostamman häntää. En voinut olla hymyilemättä, sillä tunsin itseni etuoikeutetuksi; ihan kuka tahansa ei pääse joulumaastoon hevosen kanssa. Saati oman, ja saa vielä valita, käykö hölkällä ajaen vai ratsain!
"Otetaanko vähän rauhallista hölkkää?" kysyin edellä ratsastavalta Senniltä kun eteen aukeni metsätie, jota kehysti lumesta notkistuneet kuuset.
"Otetaan vaan, jos saat Ynnin pysymään pöksyissään - ja itsesi köytettyä selkään, ettei sua tarvitse etsiä mistään lumipenkasta!" Senni vastasi naurahtaen.

Vaikka Ynni on vielä selästä käsin aika noviisi Purnuun verraten, taittoivat tammat rauhallisesti matkaansa samalla, kun ilman täytti hevosten kevyt pärskintä ja kavioiden narina lumipeitteessä.
"Otetaan Veikkolan mäelle asti vähän reippaampi pätkä, ja kävellään sitten Jukolan metsän läpi takaisin tallille!" huudahdin Ynnin selästä Sennille, joka jo arvasi tutuksi tulleen reitin tarjoavan mahdollisuuden pienelle vedolle. Eikä kauaakaan, kun huomasin Purnun venyttävän askeltaan ja nopeuttavan askeltiheyttä - ja kuin automaattisesti, Ynni lisäsi samantahtisesti vauhtiaan.

"Eiköhän lämmitetä glögit tallilla." tuumin Sennille samalla, kun ohjasimme tammat metsäpolun siimeksiin. "Joo, todellakin. Varpaat ja sormet tahtovat ottaa vähän kylmää, mutta se ei kyllä tätä fiilistä lannista. Minkälaisella combolla mennään tapaninajelulle, voisi ehkä ottaa käsihevosiakin matkaan?" Senni vastasi avatakseen keskustelun, joka jatkui iloisesti aina glögikupin äärelle saakka Ynnin ja Purnun kuunnellessa keskustelua tarkkaavaisin, edestakaisin heiluvin korvin.

31.01.2022
Päiväkirja
✎   Siiri

Pian joulukuisen kantakirjaustilaisuuden jälkeen Senni ehdotti, että veisimme Alvarin, Ynnin ja Elnan heti tammikuussa kantakirjattavaksi. "Ei kai siinä, kaipa ne on aikalailla valmiita. Ja voihan ne sitten joskus vanhemmiten käydä uusimassa tuloksiaan, jos sikseen on." naurahdin, ja annoin tallityöntekijämme ajatukselle siunauksen. "Jos Amanda tulee mukaan, niin pärjätään varmaan kolmistaankin reissussa. Sä voisit jutella sille huomenna, kun se tulee illalla liikuttamaan Rollea ja tekemään iltatallia." jatkoin.

Tammikuista pakkaspäivää lämmitti kirkkaalta taivaalta säteilevä aurinko, joka enteili varhain alkavaa kevättä. Eikä hevosetkaan jättäneet kylmäksi, sillä kukin suoritti kantakirjaustilaisuuden osakokeita täysin omalla tasollaan. Elnakin pääsi yllättämään, sillä Säikky-Liisan polvet eivät tutisseet reissun päällä kertaakaan!
Pitkän, mutta ihanan päivän loppusaldona oli kaksi KTK-II palkintoa ja yksi KTK-III palkinto, joista jokaisesta olemme äärettömän onnellisia. Alvarille odotimme ehkä pisteitä hieman enemmän kuin seitsemääkymmentäyhtä pistetä, mutta olimme täysin tyytyväisiä siihen pistemäärään ja KTK-II palkintoon niin nuorelle orille. Ja Ynnin KTK-III palkinto oli myös täysin odotettavissa; vaikka se äärettömän hyvä ravihevonen onkin, ei se ole rakenteeltaan se kaikkista korrektein.

"Nyt kun Ynni on kirjoissa ja karjissa noin niinkuin virallisesti, niin Yllilläkin on vähän enemmän arvoa. Ja sekös sua hymyilyttää." nuori Amanda nauroi ivallisesti kotimatkalla, kun tajusi kantakirjauksen tarkoituksen.
"Niin kai sitten. Mutta onhan nämä hienoja päiviä; näkee millä tasolla muiden hevoset ovat, voi silmäillä jalostusmateriaalia omaan kasvatustoimintaan ja saa omista hevosista järkevän arvion. Ei tämä varmasti meidän viimeiseksi reissuksi jäänyt, joten Amandakin siistii suunsa, ettei joudu jatkossa kaikkiin ikäviin hommiin - kuten rekan pesuun ja heinien kantamiseen." naurahdin Sennille ja Amandalle takaisin.

Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © VRL-07415, muu materiaali © Aartoneva
Otsikkokuva © Photo by Fezbot2000 on Unsplash