♘  Aartoneva
etusivu   ravihevoset   kasvatus   kilpailut  

Aartonevan Ylli

suomenhevostamma
syntynyt 05.01.2022, 7-vuotias
tummanpunarautias, 157 senttiä
VH22-018-0026

Omistaa Aartoneva, VRL-14355
Kasvattanut Aartoneva
Ravipainoitteinen, voittosumma 38 520v€

KTK-II, JKTK-II

Luonnekuvaus

Ensimmäisellä on varmasti aina oma paikkansa. On se sitten ensimmäinen asunto, ensimmäinen rakkaus, ensimmäinen hevonen tai mikä tahansa. Ylli edustaa Aartonevassa ensimmäistä omaa kasvattia, ja on varmasti sen vuoksi tallilaisten keskuudessa siinä asemassa, missä se on. Myyntiinhän se tehtiin, mutta kyllä sen varmasti kaikki tiesi, että kotiin se jää. Kotiin, jossa se saa jokainen ilta extramäärän porkkanoita. Kotiin, jossa sitä saa käsitellä vain omistajansa silkkihansikkain. Hätätapauksessa joku muukin, mutta silloinkin vain äärimmäisen raivostuttavan tarkoin ohjein.

Ylli muistuttaa Aartonevalaisia Astrid Lindgrenin luomasta Vaahteramäen Eemelistä. Punarautias pilkuin koristeltu hevonen ei ole suinkaan pahantahtoinen, mutta tamma tuntuu ajautuvan aina kaikenlaisiin kommelluksiin - jota ihmiset toisinaan haluavat pitää jonkinasteisena kurittomuutena ja metkuiluna. Ei ole yllätys kenellekään Aartonevalaiselle, jos Ylli on keksinyt tavan karata karsinasta tai tarhasta, se on juuttunut päästään vesisankoon tai se on repinyt kaikkien tarhakavereiden riimut pois päästä. Se on Yllimäistä nerokkuutta, joka toisinaan jopa hauskuuttaa.

Kuten arvata saattaa, mikään päivä Yllin kanssa ei ole samanlainen. Se tietää varsin hyvin minkälaiset rajat ja normit sille on asetettu, mutta on päiviä, jolloin tamma saa neronleimauksen kesken hoitotoimenpiteen. Ei ole yksi ei kaksi kertaa, kun kengittäjä on kerännyt tammaa liian lähelle jääneen kengityspakin tavaroita tallikäytävältä eikä edes kolme tai neljä kertaa, kun tamma on unohtanut olevansa talutettavana tarhasta talliin ja kävellyt ihminen perässään johonkin aivan muualle kirosanojen saattelemana. Joskus, silloin tällöin Ylli kuitenkin yllättää, ja seisoo esimerkiksi valjastuksen tai muun hoitotoimenpiteen ajan hievahtamattakaan. Se siinä hauskaa onkin, kun ikinä ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu tai on tapahtumatta.

Ylli oli varsana melko vaikea ajo-opetettava. Se kiermurteli, potki ja pukitteli eikä koskaan mennyt siihen suuntaan, kun ohjastaja halusi. Ajo-opetuksen siirryttyä ohjasajosta aisojen väliin Ylli kuitenkin alkoi ymmärtää mistä on kyse ja nykypäivänä se on ajettavuudeltaan ihan oikeaan ravihevoseen rinnastettava ajokki. Ylli on perusajettavuudeltaan melko kuuma ja energinen, eikä se siedä ohjastajaltaan suurta painetta, mutta kun sitä ajaa kevyellä kädellä Yllille mieluista vauhtia, on sen ajaminen parhaimmillaan äärettömän yksinkertaista. Nuorempana Ylli protestoi eteenpäin pyytävää apua potkimalla, mutta nyt sen potkiminen on silloin tällöin muutaman kerran kaudessa ilmenevää protestointia siitä, kun ei enää oikein jaksaisi ja huvittaisi. Maastossa se kuitenkin etenee mielellään reipastempoista vauhtia, eikä juuri malttaisi kävellä etenkään lenkin alkupuolella.

Vieraissa paikoissa Yllin metkuus näkyy pienenä testaamisena, sillä se saattaa nähdä pieniä vihreitä peikkoja siellä sun täällä ja se saattaa yrittää jättää menemättä esimerkiksi ihan jäätävän pelottavan mainoskyltin ohitse. Kun Ylliä kannustaa etenemään näissä tilanteissa eteenpäin eikä tee asiasta itse suurta numeroa, jatkaa Ylli matkaansa kuin ei olisi mitään tehnytkään. Mutta onhan se hyvä ottaa varman päälle, ettei mikään kammottava vihreä peikko vie pilkukasta ponia mennessään!

Sukutaulu & jälkeläiset

Wuoren Vilhelmi
KTK-II, Varsalupaus-finalisti (2), Aken itsenäisyyspäiväajot (4),
Pikkutonttu 2021-voittaja
ii. Viipurin Viljo
30,2aly / 30,1ke
iii. Viipurin Rattopoika
evm
iie. Jodlauksen Aino
evm
ie. Talaventaika
34,4ake
iei. Talaventimo
evm
iee. Taikariina
evm
Radikaalin Yötön
KTK-III, Aken itsenäisyyspäiväajot (2),
Ruskon Uudenvuoden Nuorilupaus 2021 (4)
ei. Hiisin Hiski
21,2aly - 23,4ake, Olympia-ajo 2021 voittaja,
Isoherra 2020 (5), Valiodivisioona 12/18 (2),
Tähtidivisioona 08/18 (2)
eii. Hiisin Poika
evm
eie. Juhannustaika
evm
ee. Yöperhonen
20,8aly, KTK-II, Ch
Aken Ravitallin Synttäriajo 2019 voittaja
eei. Kiitäjä
evm, 22,9aly, 163 200v€
klm, 159cm
eee. Vanukasta
evm, 21,8aly, 224 100v€
vprt, 153cm

  00.00.2000   o/t. jälkeläinen   i. isä

Kilpailutulokset & saavutukset


  Kauden voittosumma 6 520v€
  Statistiikka 13 : 2-1-3
  Ennätykset 36,9aly  Kauden voittosumma 5 600v€
  Statistiikka 16 : 0-3-1
  Ennätykset 30,7ake


  Kauden voittosumma 14 100v€
  Statistiikka 28 : 2-1-1
  Ennätykset 29,7aly

  Huippudivisioona-karsinnan 5. sija
  Huippudivisioona-finaalin 4. sija


  Kauden voittosumma 12 300v€
  Statistiikka 18 : 2-0-3
  Ennätykset 27,0aly


  Kauden voittosumma
  Statistiikka
  Ennätykset


24.07.2022
Päiväkirja
✎   Liia

Ravihevosten kanssa on tullut touhuttua niin vähän että melkein pistää nolottamaan, mutta tänään pääsin Aartonevaan tutustumaan hiukan tähänkin puoleen hevosmaailmaa. Vierailulla pääsin seuraamaan oikeita treenejä ja hiukan ajamaankin - hurjaa kyytiä juokseva lämminverinen oli niin jännittävä kokemus, että olin hyvilläni päästessäni vielä tekemään tuttavuutta rotunsa puolesta tutumpaan yksilöön Ylliin. Ylli osoittautui heti hiukan omapäiseksi ja hyvin energiseksi tapaukseksi, eikä sen kanssa päässyt ehkä varsinaisesti ihan rentoutumaan, mutta hauskaa meillä oli silti. Omistaja lupasi että pääsisin lyhyelle maastolenkille montésatulalla, mutta sitä ennen tehtiin tamman kanssa tuttavuutta hiukan maastakäsin. Ylli ei selvästi ota uudelta ihmiseltä käskyjä vastaan aivan automaattisesti, vaan hevosen luottamus täytyy ansaita rauhallisilla ja itsevarmoilla otteilla. Tehtiin hiukan väistätystä ja kontaktiharjoituksia kentällä, jonka päätteeksi sekä hevonen että minä olimme hiukan rentoutuneet. Kun koitti satuloinnin aika, innostui Ylli ihan silminnähden ja hyöri kuin mikäkin pieni väkkyrä pitkin kenttää. Satulaan kipuaminen ei ollut niin haastavaa kuin olin luullut ja selästä käsin tamma oli oikeastaan hurjan kiva! Olin varautunut roikkumaan kynsin hampain Yllin harjassa, mutta sen sijaan tamma eteni reippaasti mutta rauhallisesti pitkin uraa. Muutaman kierroksen jälkeen suunnattiin maastoreitille toisen ratsukon perässä. Käveltiin hyvän aikaa, mutta ravisuoran lähestymisen saattoi kyllä helposti huomata hevosten terästäytymisestä - ensimmäinen ravipätkä jännitti hurjasti, mutta kaikki sujui paremmin kuin olin kuvitellutkaan! Toki johtoratsukko piti vauhdin minimissä, mutta oikea rytmi ja tasapaino löytyivät helposti. Toisella kerralla mentiin jo hiukan reippaampaa ja maaston loppupuoliskolla sain jättää reilun välin edellä kulkevaan ratsukkoon ja antaa Yllin mennä omaa vauhtiaan. Kokemus oli kyllä aivan mahtava ja varmasti tulen mielelläni uudestaan tutustumaan ravimaailmaan jos minut vain tänne uudestaan huolitaan!

Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © VRL-07415, muu materiaali © Aartoneva
Otsikkokuva © Photo by Fezbot2000 on Unsplash